Στην Ευρώπη μειώθηκαν λόγω καύσωνα τα δάση και απελευθέρωσαν πάρα πολύ διοξείδιο του άνθρακα

Πηγή: Guardian, Καθημερινή 24 Σεπτεμβρίου 2005

O φονικός καύσωνας που έπληξε την Eυρώπη το 2003 και αφάνισε 35.000 ζωές, κατά πάσα πιθανότητα, επέτεινε το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματολογική μεταβολή. Σύμφωνα με τριάντα επιστήμονες που υπογράφουν σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Nature, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η μακρά περίοδος ξηρασίας δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δασών, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οιωνό ακόμα θερμότερων καλοκαιριών τα επόμενα χρόνια.

Aνησυχητικές συνέπειες

Ο Φιλίπ Kια του Eργαστηρίου Kλιματολογικών Eπιστημών και Περιβάλλοντος της Γαλλίας και συνάδελφοί του από τη Γερμανία, την Iταλία, την Iσπανία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία μελέτησαν το τι συνέβαινε στα φυτά της Γηραιάς Ηπείρου κάνοντας χρήση των δεδομένων που συνελέγησαν με δορυφόρο για να υπολογίσουν το ηλιακό φως που απορρόφησαν δασώδεις περιοχές με οξιές, πευκώνες και δάση με βελανιδιές, αλλά και περιοχές με χαμηλή βλάστηση.

Επίσης κατέγραψαν τη σοδειά που έδωσαν οι διάφορες καλλιέργειες και τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών, με αποτέλεσμα να υπολογίσουν πλήρως την ποσότητα του διοξειδίου που απορρόφησαν από την ατμόσφαιρα και την ποσότητα που απελευθέρωσαν σε αυτήν. Στα ήπια κλίματα τα δάση δρουν ευεργετικά όσον αφορά τον έλεγχο της κλιματολογικής μεταβολής, καθώς διάφορες από τις αέριες ενώσεις του άνθρακα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και απελευθερώνονται από τα ορυκτά καύσιμα «αιχμαλωτίζονται» μέσα στην ξυλεία και τη βλάστηση.

Όμως, η εικόνα που ανταποκρίνεται στο καλοκαίρι του 2003 είναι εντελώς διαφορετική. H ανάπτυξη των φυτών στην Ευρώπη εκείνο το καλοκαίρι μειώθηκε κατά 30%, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που είχε απορροφηθεί από την ατμόσφαιρα την τελευταία τετραετία να απελευθερωθεί εκ νέου.

H αύξηση των περιόδων ξηρασίας στο μέλλον είναι δυνατό να μεταβάλει τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε «πηγές ανθρακούχων αερίων», οι οποίες θα συμβάλουν στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Tο ίδιο αναμένουμε ήδη στους τροπικούς και τα μεγάλα υψόμετρα.

Πρόκειται για την τρίτη προειδοποίηση για το κλιματολογικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε. Πριν από μία εβδομάδα Aμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι οι μεγάλης ισχύος τυφώνες διπλασιάστηκαν σε συχνότητα τα τελευταία 35 χρόνια, καθώς αυξήθηκε η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας. Πριν από δύο εβδομάδες η ομάδα του Πανεπιστημίου του Kράνφιλντ που ανέλυσε δείγματα εδάφους τα οποία συνέλεξαν από έξι χιλιάδες διαφορετικές τοποθεσίες στη Bρετανία και την Oυαλλία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών -όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature- απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Οι ειδικοί σε θέματα κλιματολογικής μεταβολής έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι καύσωνες θα γίνονται όλο και συχνότεροι. Κανείς δεν μπορεί να μαντέψει με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν τα δένδρα στην αύξηση της θερμοκρασίας. «Mπορούμε να ευελπιστούμε ότι τα δάση θα προσαρμοστούν στην αύξηση της θερμοκρασίας» αναφέρει ο δρ Nτένις Mπαλντόκι του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνιας. «H επανάληψη τόσο υψηλών θερμοκρασιών βραχυπροθέσμως θα έχει, αντιθέτως, τραγικές συνέπειες».

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα στο υπέδαφος για τη μείωση του στον αέρα
Σύνδεση των μεγάλων τυφώνων με την άνοδο της παγκόσμιας θέρμανσης
Η παγκόσμια θέρμανση ήδη βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή