Σύνδεση των μεγάλων τυφώνων με την άνοδο της παγκόσμιας θέρμανσης

Πηγή: BBC, 15 Σεπτεμβρίου 2005

Image: Nasa/JPL

Τα θερμά ύδατα "τροφοδοτούν" τις μεγαλύτερες θύελλες

Τα στοιχεία των προηγούμενων 35 ετών δείχνουν ότι οι τυφώνες έχουν γίνει  πρόσφατα πιο ισχυροί μεν αλλά η συχνότητα τους έχει μειωθεί. Αυτό δείχνει μια παγκόσμια μελέτη αλλά στο μέλλον είναι πιθανό να εκδηλώνονται συχνότερα φαινόμενα σαν την Κατρίνα, διαπιστώνουν μετεωρολόγοι.

Με εξαίρεση τον Βόρειο Ατλαντικό, οι ημέρες κατά τις οποίες εκδηλώνονται τροπικές καταιγίδες έφτασαν σε μέγιστο το 1995 και έκτοτε έχουν μειωθεί κατά 25%. Το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των κυκλώνων που φτάνουν σε ισχύ τις κατηγορίες 4 και 5 έχουν, με σταθερούς ανέμους άνω των 200 χιλιομέτρων ανά ώρα, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.

Το συμπέρασμα ταιριάζει με τις αυξανόμενες αποδείξεις που προτείνουν ότι εντείνονται οι μεγαλύτερες θύελλες σε όλο τον κόσμο - τυφώνες και κυκλώνες.

Μερικοί αμερικανοί επιστήμονες λένε ότι η θέρμανση λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά γεγονότα, όπως είναι ο τυφώνας Katrina, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να είναι σίγουροι.

Η αξιολόγησή των δραστηριοτήτων των τυφώνων δημοσιεύεται στο περιοδικό Science.

Η ιδέα ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να έχει ασκήσει επίδραση έχει ένα νόημα θεωρητικά, τουλάχιστον, επειδή οι τροπικές θύελλες χρειάζονται θερμό ωκεάνιο νερό για να αυξηθούν σε ισχύ. .

"Οι θερμοκρασίες του ωκεανού και της επιφάνειας της θάλασσας είναι το καύσιμο για τους τροπικούς κυκλώνες", λένε ειδικοί της κλιματολογίας. Και σε μια μελέτη στο Science υποστηρίζουν ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορεί να κάνουν τους κυκλώνες να παράγουν περισσότερη βροχή με αποτέλεσμα να είναι πιο καταστροφικοί.

Άλλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν φυσικοί κύκλοι σε αυτά τα φαινόμενα που ανά 20 ή 30 χρόνια τα κάνουν εντονότερα, γεγονός που δεν έχει να κάνει με τις κλιματικές αλλαγές, χωρίς όμως να αρνούνται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του θερμοκηπίου σίγουρα κάποια στιγμή θα επηρεάσει τη δημιουργία και την ένταση των κυκλώνων.

Αλλά οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτήν την περίοδο υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για να γίνει ένας τέτοιος ισχυρισμός, εν μέρει λόγω της έλλειψης αξιόπιστων μακροπρόθεσμων στοιχείων.

Δορυφορικά στοιχεία

Τώρα τελευταία, επιστήμονες στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Γεωργίας στην Ατλάντα, και το Εθνικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Έρευνα στο Κολοράντο, έχουν αναλύσει τα στατιστικά στοιχεία για τους παγκόσμιους τροπικούς κυκλώνες από τότε που υπάρχουν τα δορυφορικά αρχεία.

Διαπίστωσαν ότι έχει υπάρξει μια έντονη άνοδος στον αριθμό των τροπικών κυκλώνων κατηγορίας 4 και 5 - που είναι οι εντονότεροι τυφώνες και προκαλούν το μεγαλύτερο τμήμα της καταστροφής όταν προσεγγίζουν την ξηρά - κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Μεταξύ του 1975 και 1989, υπήρξαν 171 σοβαροί τυφώνες αλλά ο αριθμός τους ανήλθε σε 269 μεταξύ του 1990 και 2004.

Ο συντάκτης της μελέτης, ο Δρ Peter Webster, ανέφερε ότι νομίζει πως η αύξηση στην ένταση οφείλεται πιθανώς στην αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας και αυτό είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Φυσική παραλλαγή

Η συζήτηση είναι πιθανό να συνεχιστεί δεδομένου ότι μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το παρόν κύμα των τυφώνων είναι μέρος των 60 έως 70 που συμβαίνουν κάθε χρόνο και οι οποίοι συνδέονται με τα φυσικά γεγονότα.

Αυτοί θεωρούν ότι η αλλαγή του κλίματος λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στους τυφώνες και ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η καταστροφή που προκαλείται από την αυξανόμενη ανάπτυξη κατά μήκος των ακτών.

Ο Julian Heming, εμπειρογνώμονας για τους τυφώνες στο Έξετερ της Βρετανίας, λέει ότι απαιτείται ένα πιο μακροπρόθεσμο αρχείο για να επιβεβαιωθεί μια σταθερή σύνδεση μεταξύ της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας και των ισχυρότερων τυφώνων.

"Θα έλεγα ότι αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την ευρέως θεωρούμενη άποψη στην επιστημονική κοινότητα, ότι ενώ η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίδραση στη συχνότητα των τροπικών κυκλώνων, όμως αυτή μπορεί να ασκήσει επίδραση σε μικρό ποσοστό στους ισχυρούς τροπικούς κυκλώνες (κατηγορία 4 και 5)", συμπεραίνει.


Η Αμερικανική Ένωση Επιστημόνων UCSUSA αναφέρει ότι με την πάροδο του χρόνου οι ανθρώπινες δραστηριότητες από την κατασκευή φραγμάτων μέχρι την ανάπτυξη στις παράκτιες περιοχές με την αποξήρανση υδροβιότοπων, που χρησιμεύουν στην απορρόφηση των υδάτων από τις πλημμύρες, έχουν μεταβάλει δραματικά το φυσικό τοπίο, τις υδάτινες διόδους και τις οικολογικές διαδικασίες. Και οι επεμβάσεις αυτές σε συνδυασμό με την επίπεδη τοπογραφία της περιοχής και τα σενάρια για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των υδάτων καθώς και την περαιτέρω διάβρωση θα γεννούν τραγωδίες ακόμη και μετά το πέρασμα μικρότερων καταιγίδων.  Και τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι η οικονομική ζημιά ενός κυκλώνα που φτάνει στην ξηρά είναι περίπου ανάλογη του κύβου της ταχύτητας των ανέμων. Και μια μελέτη στο περιοδικό Nature έδειξε ότι από το 1990 έως σήμερα τόσο η ισχύς των κυκλώνων όσο και το κόστος τους έχουν όντως αυξηθεί σημαντικά.

Στον τελευταίο τυφώνα η ταχύτητα των σταθερών ανέμων έφτασε τα 280 χιλιόμετρα την ώρα, και η ατμοσφαιρική πίεση στο μάτι του κυκλώνα έπεσε στα 902 millibar -η τέταρτη χαμηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ σε κυκλώνα του Ατλαντικού. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις οι ζημιές ανέρχονται στα 125 δισ. δολάρια, ποσό σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο ρεκόρ του κυκλώνα Άντριου το 1992, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές 21 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές.

Μάλιστα είναι έτοιμο να ολοκληρωθεί ένα επιστημονικό πρόγραμμα κατά το οποίο θα τοποθετηθεί ένα σμήνος δορυφόρων γύρω από τη Γη, που θα αποτυπώνουν οποιαδήποτε φυσική ή προερχόμενη από τον άνθρωπο καταστροφή οπουδήποτε. Ήδη υπάρχουν εν πλω 4 δορυφόροι που ανήκουν στην την Βρετανία, την Τουρκία, την Αλγερία και τη Νιγηρία. Ένας πέμπτος, που απαιτείται για να καταστήσει το σύστημα πλήρες, θα εκτοξευθεί από τη Ρωσία στις 27 Σεπτεμβρίου. Οι δορυφορικές φωτογραφίες θα διανέμονται άμεσα σε οργανώσεις, όπως ο Ερυθρός Σταυρός για την άμεση παροχή βοήθειας.

Οι 4 κατηγορίες των τυφώνων σύμφωνα με τους Ιάπωνες

  • τυφώνας Ι με ταχύτητα 63 έως 117 χιλιόμετρα την ώρα

  • τυφώνας ΙΙ με ταχύτητα 118 έως 157 χιλιόμετρα την ώρα

  • τυφώνας ΙΙΙ με ταχύτητα 157 έως 194 χιλιόμετρα την ώρα

  • τυφώνας ΙV με ταχύτητα περισσότερο από 194 χιλιόμετρα την ώρα

Οι δέκα μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στον κόσμο

  • 1992 - Ο τυφώνας Άντριου θεωρήθηκε τότε ο πιο καταστροφικός που χτύπησε τις HΠA. Aν και άφησε 26 νεκρούς, προκάλεσε ζημιές ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • 1985 - Tο ηφαίστειο Nεβάδο ντελ Pουίζ στην Kολούμπια σκοτώνει 25.000 ανθρώπους.

  • 1976 - Σεισμός στο Tάνγκσχαν στην Kίνα, μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ, προκαλεί ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών, που κυμαίνεται μεταξύ 255.00 και 655.000.

  • 1815 - Eκρηξη του ηφαιστείου Tαμπόρα στην Iνδονησία. 80.000 άνθρωποι πέθαναν από τον λιμό που επακολούθησε.

  • 1811-12 - Δύο σεισμοί στο Nότιο Mιζούρι θεωρούνται οι μεγαλύτεροι που χτύπησαν τις HΠA. O μεγαλύτερος εξ αυτών ήταν 7,9 βαθμοί της κλίμακας Pίχτερ. Δεν άφησαν πολλά θύματα, αφού εκδηλώθηκαν σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

  • 1737 - 300.000 άνθρωποι βρίσκουν τον θάνατο στην Kαλκούτα στην Iνδία. Aν και οι αρχικά εκτιμήθηκε ότι επρόκειτο για σεισμό, οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι επρόκειτο για τυφώνα.

  • 1556 - Σεισμός στο Xαάνζι στην Kίνα, το μέγεθος του οποίου ποτέ δεν εκτιμήθηκε, αφήνει 830.000 νεκρούς.

  • 1500 π.X. H έκρηξη του ηφαιστείου στη Σαντορίνη προκαλεί τσουνάμι που καταστρέφει τον Mινωικό Πολιτισμό.

  • 3000 π.X. Σημαντικό παγκόσμιο παλαιοκλιματικό γεγονός έχει επιπτώσεις στο επίπεδο της θάλασσας, στη βλάστηση και στη χημεία του εδάφους. Πιθανολογείται ότι πρόκειται για τη Bιβλική Πλημμύρα της Παλαιάς Διαθήκης.

  • 65 εκατομμύρια χρόνια πριν - Eνας αστεροειδής χτυπά τη Γη και αφανίζει τους δεινόσαυρους και αμέτρητα άλλα είδη.

    Ο κατάλογος συντάχθηκε  πριν από το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004.

  • Δείτε και τα σχετικά άρθρα
    Από το 2001 προειδοποιούσαν οι επιστήμονες για τη Ν. Ορλεάνη