Το 2005 ίσως θα είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 200 χρόνων

Πηγή: Reuters, 14 Φεβρουαρίου 2005

Ερευνητές της NASA εκτιμούν ότι το 2005 ίσως θα είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που άρχισαν να τηρούνται επίσημα αρχεία των θερμοκρασιών στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα αίτια γι' αυτό το ρεκόρ θα είναι η συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά και το ασθενές περυσινό Ελ Νίνιο.

"Τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχει μια ισχυρή τάση θέρμανσης, μια τάση που έχει καταδειχθεί ότι οφείλονται κυρίως στα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα", αναφέρει ο Τζέιμς Χένσεν του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη επηρεάζεται επίσης από το φαινόμενο El Nino, την περιοδική μετακίνηση θερμού νερού από την τροπική ζώνη του Ειρηνικού προς τις δυτικές ακτές της Αμερικής.

Η αύξηση της θερμοκρασίας το 1998, το οποίο ήταν η μέχρι σήμερα θερμότερη χρονιά της ιστορίας προκλήθηκε εν μέρει από ένα από τα ισχυρότερα Ελ Νίνο των τελευταίων αιώνων.

Ένα ασθενές Ελ Νίνο συνέβαλε στις αυξημένες θερμοκρασίες του 2002 και του 2003, τα οποία ήταν το δεύτερο και το τρίτο θερμότερο έτος αντίστοιχα.

Το 2004 ήταν η τέταρτη θερμότερη χρονιά. Μετρήσεις της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του εδάφους και των ωκεανών έδειξαν ότι το 2004 ήταν 0,48 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από το μέσο όρο για το διάστημα 1950-1980.

Σε συνδυασμό με ένα ασθενές Ελ Νίνο, που τώρα σταματά κάπως στον Ειρηνικό, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου φαίνεται ότι θα κάνουν τη φετινή χρονιά θερμότερη από το 2002 και το 2003 και πιθανώς θερμότερη και από το 1998.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι στο παρελθόν η μεταβλητότητα της θερμοκρασίας επηρεάστηκε από διάφορους βραχυπρόθεσμους παράγοντες, όπως οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις το 1963, το 1982 και το 1991, που προώθησαν μικροσκοπικά μόρια θειικού οξέος στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Τέτοια γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα σε έναν χρονικό ορίζοντα από μερικούς μήνες έως μερικά έτη.

Εξάλλου, οι μεγαλύτερες αυξήσεις της θερμοκρασίας το 2004, σε σχέση με τον κλιματικό μέσο όρο, καταγράφηκαν στην Αλάσκα, κοντά στην Κασπία Θάλασσα και στην Ανταρκτική. Τέλος, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η μέση θερμοκρασία στις HΠA είναι υψηλότερη από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η παγκόσμια θέρμανση έχει φθάσει σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή
Τουλάχιστον για ένα αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έστω κι αν μειώνονταν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα
Μυστική Έκθεση του Πενταγώνου για το Κλίμα

Home