Η ατμοσφαιρική συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα έφθασε σε νέα ύψη

Πηγή: BBC, 30 Μαρτίου 2005

Το Mauna LoaMauna Loa στην Χαβάη βρίσκεται σε υψόμετρο 3 χιλιομέτρων

Η συγκέντρωση του CO2 - 378 μέρη ανά εκατομμύριο (PPM) - βρέθηκε για μια άλλη φορά στα ύψη από το Εργαστήριο της Χαβάης, που θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες ως ένα από το πιο αξιόπιστο στην έρευνα του κλίματος, μόλις έξι μήνες πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Kιότο, το οποίο έχει στόχο τη μείωσή τους.

Η άνοδος κατά την προηγούμενη χρονιά είναι μεν μικρότερη από ό,τι ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, αλλά η τάση παραμένει ανοδική, όπως συμβαίνει κάθε έτος από τότε που οι μετρήσεις άρχισαν εδώ και 50 χρόνια, περίπου, στην κορυφή του ηφαίστειου Mauna Loa.

Η έρευνα διεξήχθη από το Εργαστήριο Διαγνωστικού Ελέγχου του Κλίματος της αμερικανικής κυβέρνησης, τμήμα της Εθνικής Ωκεάνειας και Ατμοσφαιρικής Διαχείρησης (Noaa).

Ένα καλό μίγμα

Ο εργαστηριακός διευθυντής, ο Δρ Pieter Tans, ανέφερε: "Το πιο εντυπωσιακό γεγονός των στοιχείων είναι ότι βλέπουμε μια αύξηση στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο από το 1958."

Σε ένα ύψος 3.500 m, ο ερευνητικός σταθμός είναι ένα από τα πιο θεαματικά και πιο μακρινά επιστημονικά φυλάκια.

Φθάνοντας εκεί αφήνεις την τροπική θερμότητα και την υγρασία των ακτών της Χαβάης και ανεβαίνεις στο άγονο και ηφαιστειογενή τοπίο γεμάτο στερεοποιημένη λάβα.

Ο λεπτός αέρας εδώ είναι ιδανικός για αυτήν την έρευνα δεδομένου ότι εκεί το μίγμα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι καλό με την έννοια ότι δεν υπάρχει καμία φανερή κοντινή πηγή ρύπανσης, όπως βαριά βιομηχανία, ή ένας φυσικός "απορροφητήρας", όπως ένα δάσος που θα απορροφούσε το CO2.

Για αυτό τον λόγο τα στοιχεία από το Mauna Loa θεωρούνται πολύ αξιόπιστα.


Το Ενεργειακό Ισοζύγιο της Γης

Σύμφωνα με το Tans, το πρώτο σημαντικό εύρημα είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται το CO2 έχει αυξηθεί, και ότι μέσα σε 50 χρόνια έγινε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον απ' ό,τι έγινε σε δεκάδες χιλιάδες χρόνια ανθρώπινης ιστορίας. Το δεύτερο σοβαρό εύρημα, είναι πως από τα 24 οικοσυστήματα που μελέτησαν τα 15 βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής υποβάθμισης.

Το ποσοστό αύξησης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας ήταν περίπου δύο φορές γρηγορότερη από αυτή που βρέθηκε στη δεκαετία του '60. Όμως ο Pieter Tans διευκρίνισε ότι οι διακυμάνσεις στους ρυθμούς αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες, όπως οι αλλαγές στον ρυθμό με τον οποίο τα φυτά και οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Ωστόσο, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του συμπεραίνουν ότι η σταθερή ανοδική τάση οφείλεται σε εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις οποίες ευθύνεται ο άνθρωπος.

Ο δε David Hoffman, διευθυντής του Noaa τονίζει: "Ακόμα κι αν η ανθρώπινη συμβολή δεν αυξάνεται εντυπωσιακά - στην πραγματικότητα είναι σταθερή - υπάρχει μια συσσωρευτική αύξηση".

Η αύξηση του COανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από ένα φυσικό το 1958

Το 1958 ήταν που για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε ότι αυξάνονται τα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα. Αυτό έγινε στο παρατηρητήριο στην κορυφή Mauna Loa, από τον αμερικανό φυσικό Charles Keeling, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

Όταν άρχισε τις μετρήσεις του ο Δρ Keeling, που είναι ακόμα υπεύθυνος για το πρόγραμμα και όπως λένε είναι ο πιο παλιός επιστήμονας για το CO2, βρήκε ότι η ποσότητα του αερίου στην ατμόσφαιρα ήταν τότε 315 μέρη ανά εκατομμύριο (PPM), ενώ σήμερα, μετά από την τρομακτική αύξηση στις εκπομπές από τους σταθμούς παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος και τα αυτοκίνητα εδώ και 46 χρόνια, ενώ τώρα είναι 378 ppm.

Αυτή η αύξηση θεωρούν οι περισσότεροι επιστήμονες ότι αναγκάζει τη γήινη ατμόσφαιρα να θερμαίνεται κι άλλο, επειδή το περισσότερο CO2 κρατάει όλο και περισσότερο τη θερμότητα του ήλιου μέσα στην ατμόσφαιρα, αντί να την αφήνει να φεύγει στο διάστημα, όπως στο θερμοκήπιο.

Αλλά η ανησυχία είναι τώρα όχι μόνο ο ίδιος ο όγκος του CO2 αλλά η ξαφνική άνοδος του με μεγάλο ρυθμό. Και μέσα σε 46 χρόνια μετρήσεων του Keeling, η μέση ετήσια άνοδος του CO2 είναι 1.3 ppm, αν και στις πρόσφατες δεκαετίες έχει ανεβεί κατά, περίπου, 1.6 ppm.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου του Κιότο
Το χρηματιστήριο των ρύπων
Αυξήθηκε ανησυχητικά το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Home