Προειδοποίηση του WMO για επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον κόσμο

Από το δίκτυο, 5 Ιουλίου 2003

Οι ως σήμερα ενδείξεις που υπήρχαν για επιδείνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων στον πλανήτη απέκτησαν πλέον και επιστημονική βάση έπειτα από τη δημοσίευση μιας εντυπωσιακής παγκόσμιας έκθεσης για τις κλιματολογικές αλλαγές από το Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Η έκθεση του Οργανισμού, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έχει την έδρα της στη Γενεύη, υποστηρίζει ότι ο κόσμος παρατηρεί μια αύξηση ρεκόρ στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες, οι έντονες πλημμύρες και οι τυφώνες. Και προειδοποιεί ότι  τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση σ' ολόκληρο τον κόσμο. Τα συνδέσει δε με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Η έκθεση της WMO, αιφνιδίασε τους ειδικούς. Η WMO εκδίδει λεπτομερείς επιστημονικές εκθέσεις και στατιστικές στο τέλος κάθε χρονιάς. Αυτή τη φορά όμως η WMO έκρινε αναγκαίο να υπογραμμίσει τα ακραία καιρικά και κλιματικά φαινόμενα που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε όλο τον κόσμο και να τα συνδέσει με την αλλαγή του κλίματος και να δημοσιεύσει την έκθεσή της στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

Αυτή η χωρίς προηγούμενο προειδοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική ακριβώς επειδή προέρχεται από την WMO, η οποία δεν διακρίνεται για τάσεις υπερβολής και στην οποία μετέχουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες 185 χωρών. H Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας αποφάσισε πως οι φετινές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία είναι τόσο αξιοπρόσεκτες ώστε ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί άμεσα γι' αυτές.

India FloodΤα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφει η WMO, όπως ρεκόρ θερμοκρασιών, βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμφωνούν με τις προβλέψεις που έχουν γίνει για τις επιπτώσεις που θα έχει η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αυτές, καθώς η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, το κλίμα θα γίνεται όχι μόνο θερμότερο, αλλά και όλο και πιο ασταθές. «Πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι, καθώς η θερμοκρασία του πλανήτη εξακολουθεί να ανεβαίνει λόγω αλλαγής του κλίματος, ο αριθμός και η ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων είναι πιθανό να αυξηθεί», τονίζει στην ανακοίνωσή της η WMO και δίνει μια σειρά παραδειγμάτων.

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Η έκθεση ανέφερε πως 562 τυφώνες έπληξαν τις ΗΠΑ το Μάιο του 2003, αριθμός-ρεκόρ, που αφήνει πολύ πίσω του το προηγούμενο ρεκόρ των 399 τυφώνων του Ιουνίου 1992,  που προκάλεσαν 41 θανάτου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικά οι ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας γνώρισαν πιο κρύο και υγρό καιρό απ' ό,τι συνήθως το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου 2003.

Στην Ινδία ο καύσωνας που προηγήθηκε των μουσώνων ανέβασε τον υδράργυρο στους 45-49 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας το θάνατο 1.400 ανθρώπων.

Στη Σρι Λάνκα οι έντονες βροχοπτώσεις που δημιουργήθηκαν από τον τροπικό κυκλώνα μς την κωδική ονομασία 01Β προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και περισσότερα από 300 ανθρώπινα θύματα.

Η Ελβετία πέρασε το θερμότερο Ιούνιο των τελευταίων 250 ετών, ενώ στη νότια Γαλλία η μέση θερμοκρασία ήταν 5-7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο.

Στη Νότια Γαλλία σημειώθηκαν τον Ιούνιο θερμοκρασίες-ρεκόρ που κατά τόπους υπερέβησαν τους 40 βαθμούς Κελσίου (5-7 βαθμοί πάνω από το μέσο όρο).  Στη Γενεύη, από τις 29 Μαΐου η θερμοκρασία στη διάρκεια της ημέρας δεν έχει πέσει κάτω από τους 25 βαθμούς, με αποτέλεσμα ο φετινός Ιούνιος να είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ.

Στην Αυστραλία το 2002 καταγράφηκε η μεγαλύτερη σε διάρκεια περίοδος ξηρασίας στην ιστορία της ενώ στην Κίνα και στην Ανατολική Ασία οι έντονες πλημμύρες προκάλεσαν τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Η έκθεση

Σύμφωνα με την WMO, «αυτά τα καιρικά φαινόμενα-ρεκόρ (υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλές θερμοκρασίες, σφοδρές βροχοπτώσεις και ξηρασίες) περιλαμβάνονται στον υπολογισμό των μηνιαίων και ετήσιων μέσων όρων οι οποίοι, στην περίπτωση της θερμοκρασίας, αυξάνονται σταδιακά τα 100 τελευταία χρόνια (...). Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των τελευταίων εκτιμήσεων της κλιματικής αλλαγής, ο παγκόσμιος μέσος όρος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη αυξάνεται από το 1861. Τον 20ό αιώνα η αύξηση ήταν γύρω στο 0,6 βαθμό Κελσίου (...). Βάσει νέων αναλύσεων έμμεσων δεδομένων για το βόρειο ημισφαίριο, η άνοδος της θερμοκρασίας που καταγράφηκε τον 20ό αιώνα ήταν η μεγαλύτερη εδώ και 1.000 χρόνια. Φαίνεται επίσης πως στο βόρειο ημισφαίριο η δεκαετία του 1990 ήταν η θερμότερη δεκαετία και το 1998 ήταν η θερμότερη χρονιά».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της WMO, η μέση θερμοκρασία στο σύνολο της επιφάνειας του πλανήτη (χερσαία και θαλάσσια) που καταγράφηκε τον Μάιο του 2003 είναι η δεύτερη υψηλότερη που παρατηρήθηκε ποτέ αφότου καταγράφηκε για πρώτη φορά, το 1880. Αν υπολογίσει κανείς μόνο τη χερσαία επιφάνεια του πλανήτη, ήταν η υψηλότερη όλων των εποχών. Και είναι πιθανό το 2003 να αποδειχθεί η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η κλιματική αλλαγή φέρνει πλημμύρες και ξηρασίες λένε οι ειδικοί
Μια πρωτοφανής συνεργασία επιστημόνων για τη σωτηρία του πλανήτη μας
Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες
Ίσως μπορεί να προβλεφθεί η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας
Ίσως το φαινόμενο Ελ Νίνιο ευθύνεται για τα ακραία καιρικά φαινόμενα
Έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι θα διαταραχθούν τα δύο τρίτα του πλανήτη
Η αλλαγή του κλίματος θα χτυπήσει τις φτωχότερες χώρες
Home