Η αλλαγή του κλίματος θα χτυπήσει τις φτωχότερες χώρες

Από σελίδα του BBC, 10 Ιουλίου 2001

global warmingΗ άνοδος της θερμοκρασίας της Γης, θα σημάνει ότι οι σε παγκόσμιο επίπεδο φτωχότερες χώρες, θα μπορούσαν να χάσουν μέχρι και το ένα τέταρτο της παραγωγής των τροφίμων τους, λένε οι επιστήμονες σε ένα συνέδριο που διοργανώνεται στο Αμστερνταμ από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου.

Οι 40 αυτές χώρες που πιθανόν να χτυπηθούν από τα πιό χειρότερα, έχουν έναν συνολικό πληθυσμό περίπου δύο δισεκατομμύρια ανθρώπων. Περίπου 450 εκατομμύρια από αυτούς ήδη υποσιτίζονται, και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί αναπόφευκτα.

Στη Νότια Ασία, όπου ζουν τα δύο τρίτα του κόσμου, η Ινδία θα χάσει 125 εκατομμύρια τόνους δημητριακών ετησίως από την παραγωγή της. Αλλά αντιθέτως πολλές αναπτυγμένες χώρες, μπορούν να αναμείνουν μεγαλύτερες συγκομιδές δεδομένου ότι το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται προς τα επάνω.

Η παγκόσμια έκθεση

Η πρόβλεψη των επιστημόνων έρχεται σε μια έκθεση από το Διεθνές Ιδρυμα για την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συστημάτων (IIASA).  Η έκθεση, που καλείται Παγκόσμια Αγρο-Οικολογική Αξιολόγηση για τη γεωργία στον 21ο αιώνα, δημοσιεύθηκε στην Ανοικτή Επιστημονική Διάσκεψη για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος, που διοργανώνεται στο Αμστερνταμ από τις 10 έως τις 13 Ιουλίου.

Αν και οι μελέτες του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, έχουν γίνει για μεμονωμένες χώρες, αυτό που λέγεται είναι η πρώτη φορά που μια τυποποιημένη μεθοδολογία έχει συνολικά εφαρμοστεί.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή Κλίματος του ΟΗΕ (IPCC), έχει λεπτομερώς εξετάσει πώς αυξανομένου του ατμοσφαιρικού διοξείδιου του άνθρακα (CO2), το κλίμα θερμαίνεται και αυτό θα σημαίνει καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη σε μερικές περιοχές.

Τα μικτά αποτελέσματα

Αλλά οι σχετικές υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις μπορεί να έχουν τελικά ανάμικτα αποτελέσματα.

penguinsΣε μερικές περιοχές μπορούν να οδηγήσουν σε χειρότερα προβλήματα με τα παράσιτα και τις ασθένειες, περισσότερες ξηρασίες, ή τουλάχιστον αυξανόμενη πίεση στους υπάρχοντες υδάτινους πόρους. Από την άλλα μερικές χώρες θα είναι ικανές να καλιεργήσουν μέρη που προηγουμένως ήταν παγωμένες εκτάσεις.

Η έκθεση λέει ότι περισσότερες από τις μισές από τις αναπτυγμένες χώρες, αναμένονται να κερδίσουν από την αλλαγή του κλίματος μέσω μιας βελτιωμένης ικανότητας για την ανάπτυξη των τροφίμων.

Ο Καναδάς και η Ρωσία θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν έδαφος που ήταν προηγουμένως παγωμένο, και μαζί θα μπορούσαν να παραγάγουν πρόσθετα 130 εκατομμύρια τόνους δημητριακά.

Η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Νέα Ζηλανδία πρέπει επίσης να ωφεληθούν. Αλλά η παραγωγή δημητριακών θα μπορούσε να μειωθεί στη Γαλλία, ατην Ουκρανία και στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία, όπου το έδαφος θα είναι ξηρότερο.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες χάνουν

Η έκθεση αναφέρει 65 αναπτυσσόμενος χώρες, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του αναπτυσσόμενου κόσμου σε συνολικό πληθυσμό του 1995, ότι θα χάσουν περίπου 280 εκατομμύριο τόνους πιθανώς παραγωγή δημητριακών το 2080.

Προσδιορίζει την Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Βραζιλία και πολλές χώρες στην περιοχή της νότιας Σαχάρας.

η ξηρασία στην Αφρική Στη Νότια Ασία, όπου ζουν τα δύο τρίτα του κόσμου, η Ινδία θα χάσει 125 εκατομμύριο τόνους δημητριακών ετησίως, το 18% της μέγιστης δυνατότητας των συγκομιδών της ετησίως.

Αλλά η Κίνα θα μπορούσε να κερδίσει, με την παραγωγή της να αυξάνεται κατά 15%. Αλλοι πιθανοί ευεργετημένοι είναι οι κεντρικές ασιατικές χώρες, μερικοί στη Νότια Αμερική, και την Κένυα και τη Νότια Αφρική.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, ο Dr. Mahendra Shah, είπε:
"Δεν είναι απλά ένα θέμα αυξανομένων θερμοκρασιών και πτώσης. Πολλές από αυτές τις χώρες έχουν ήδη ένα έλλειμμα τροφίμων, και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για περαιτέρω απώλεια στη δυνατότητα καλλιέργειας στα εδάφη τους.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά περίπου 780 εκατομμύρια  άνθρωποι σε 78 αναπτυσσόμενες χώρες. 
Για ένα τρίτο αυτών των χωρών, που αποτελεί περίπου το μισό από το συνολικό αριθμό των ανθρώπων στη Γη, τα τρέχοντα ετήσια σύνολα ελλείμματα των δημητριακών είναι περίπου 10 εκατομμύριο τόνοι.
Σε αυτήν την ομάδα χωρών, με έναν συνολικό πληθυσμό περίπου δύο δισεκατομμυρίων, περισσότερος από τον μισό πληθυσμό αντλεί τους οικονομικούς πόρους τους από τη γεωργία", συνέχισε ο Dr. Shah 

Ισότητα και δικαιοσύνη

Ένας άλλος συντάκτης, ο Guenther Fischer, είπε: "Η έκθεση ανυψώνει τα ζητήματα της ισότητας και της δικαιοσύνης.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συμβάλει μέχρι τώρα σχετικά λίγο στις αιτίες της γήινης θέρμανσης. Ακόμα πολλές από αυτές θα κτυπηθούν από την ορμή της κλιματικής αλλαγής, μέσω της απώλειας παραγωγής τροφίμων.
Το φορτίο θα το σηκώσει αναμφισβήτητα δυσανάλογα ο φτωχότερος και ο πιό τρωτός ", συνέχισε.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το πρωτόκολλο του Κιότο, αρχή εμπορικών ανταλλαγών.
Νέες προτάσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συμφωνία του Κιότο για το κλίμα
Οι επιστήμονες βρίσκουν που πηγαίνει το CO2 της ατμόσφαιρας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
IIASA Διεθνές Ιδρυμα για την Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συστημάτων
Ανοικτή Επιστημονική Διάσκεψη
IPCC Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή Κλίματος του ΟΗΕ
Κέντρο Hadley για την πρόβλεψη και την έρευνα κλίματος
WWF
Home