Έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι θα διαταραχθούν τα δύο τρίτα του πλανήτη

Από σελίδα NewScientist, 22 Μαίου 2002

Μέχρι το έτος 2032, περισσότερα από το 70 τοις εκατό της γήινης επιφάνειας είναι πιθανό "να καταστραφούν, να τεμαχιστούν ή να ενοχληθούν" από πόλεις, δρόμους, ορυχεία και άλλες υποδομές του ανθρώπινου πολιτισμού. Αυτό θα δημιουργούσε μια αύξηση περίπου 50 τοις εκατό από σήμερα, λέει το Global Environment Outlook-3 (GEO-3), που δημοσιεύτηκε από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).

Βάσει των εκτιμήσεων των επιστημόνων, η ανθρώπινη δραστηριότητα -εάν συνεχίσει με τους σημερινούς ρυθμούς- θα έχει προκαλέσει σε διάστημα 30 ετών την καταστροφή ανεκμετάλλευτης, παρθένας γης έκτασης μεγαλύτερης από αυτήν που καλύπτει η Βόρειος Αμερική.

Παρά μερικά θετικά σημάδια, όπως η μείωση της μόλυνσης του νερού, της τρύπας του όζοντος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μερικές πλούσιες χώρες, τα Η.Ε δηλώνουν ότι υπάρχει μια "σταθερή φθορά στο περιβάλλον, ειδικά στα μεγάλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου".

Η περιοχή που θα κτυπηθεί σκληρότερα στο μέλλον είναι πιθανό να είναι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική Θάλασσα, με περισσότερο από το 80 τοις εκατό του παρθένου εδάφους  να καταστραφεί μέχρι το 2032 σε τέσσερις από τις κορυφαίες 10 μεγαλουπόλεις.  Αυτό απηχεί τις πρόσφατες απαισιόδοξες αξιολογήσεις για τη μοίρα του τροπικού δάσους της Αμαζονίου, το μεγαλύτερο φυσικό προτέρημα της ηπείρου.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η έκθεση επαναλαμβάνει επίσης μια αξιολόγηση, που έγινε για πρώτη φορά πριν τρία έτη σε μια έκθεση, την GEO-2000, ότι η μετάδοση της ανθρώπινης δραστηριότητας απειλεί το ένα τέταρτο των παγκόσμιων θηλαστικών με εξάλειψη.

Η διάδοση της υποδομής έχει φέρει μερικά οφέλη, ακόμη και στο φτωχότερο τμήμα του πλανήρη. Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού με πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό έχει ανέλθει σε πέντε πέμπτα σήμερα από τα τέσσερα πέμπτα της τελευταίας έκθεσης.

Αν και σήμερα 900 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι ζουν τώρα χωρίς υγιεινή, οι κακές ειδήσεις είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των λυμάτων τους καταλήγει, μη επεξεργασμένο, στους ποταμούς και τους ωκεανούς. Ένα αποτέλεσμα για αυτό είναι κατ' εκτίμηση ότι 2.5 εκατομμύρια περιπτώσεις της μολυσματικής ηπατίτιδας προκαλούνται ετησίως στους ανθρώπους που τρώνε τα μολυσμένα οστρακοειδή.

Η έκθεση λέει ότι τα χειρότερα αποτελέσματα της περιβαλλοντικής πτώσης μπορούν να αποφευχθούν εάν ληφθούν μέτρα τώρα. "Έχουμε τώρα εκατοντάδες δηλώσεων, συμφωνιών, οδηγιών και δεσμευτικών νομικά συνθηκών. Τώρα βρείτε το πολιτικό θάρρος και την καινοτόμο χρηματοδότηση που απαιτούνται για να εφαρμόσετε αυτές τις συμφωνίες", λέει ο εκτελεστικός διευθυντής της UNEP, Klaus Topfer.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UΝΕP), υπηρεσία που συστάθηκε προ τριάντα ετών, προειδοποιεί στη σχετική έκθεση -η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21 Μαίου- πως οι επιλογές αυτής της γενιάς θα έχουν καθοριστικό ρόλο για τον κόσμο που θα γνωρίσουν οι απογόνοι μας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Καταστροφή των δασών από αλόγιστη χρήση
Η αλλαγή του κλίματος θα χτυπήσει τις φτωχότερες χώρες
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Global Environment Outlook-3
Home