Κοσμικοί αερόσακοι θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη

Από σελίδα του NewScientist, Σεπτέμβριος 2002

Γιγάντιοι αερόσακοι θα μπορούσαν μια μέρα να σώσουν τον πλανήτη μας από την καταστροφή που θα προκαλούσε μια σύγκρουσή του με έναν τεραστίου μεγέθους κομήτη, υποστηρίζει Αμερικανός μαθηματικός. Μπορούμε λοιπόν να ξεχάσουμε τους πυρηνικούς πυραύλους για την αποτροπή μιας σύγκρουσης με έναν κομήτη, η χρήση των οποίων ενδέχεται μάλιστα να έχει καταστροφικά επακόλουθα, όπως αυτό που πιστεύεται ότι προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινόσαυρων, δήλωσε ο επιστήμονας Hermann Burchard του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

  Αν ένας κομήτης
                χρειαστεί να ανακλαστεί  πάνω
                στη Γη, πρέπει να τον διατηρήσουμε
                ενιαίο
 

Αν ένας κομήτης χρειαστεί να ανακλαστεί  πάνω στη Γη, πρέπει να τον διατηρήσουμε ενιαίο.

Αντίθετα, καλύτερο θα ήταν να στείλουμε ένα διαστημόπλοιο εξοπλισμένο με έναν μαζικό, τεράστιο αερόσακο, ο οποίος θα μπορούσε να φουσκωθεί ώστε να αποκτήσει εύρος ορισμένων χιλιομέτρων και την κρίσιμη στιγμή να αποκρούσει μαλακά το απειλητικό ηλιακό σώμα, με στόχο την εκτροπή του από μια πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

''Δείχνει μια ασφαλής, απλή και ρεαλιστική ιδέα'', σημειώνει ο Burchard. Ωστόσο, ο Αμερικανός επιστήμονας παραδέχεται ότι ακόμη μένουν να αποσαφηνιστούν πολλά ζητήματα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα αυτό, όπως το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του μαζικού αερόσακου, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά ελαφρύ για να μεταφερθεί στο διάστημα, αλλά και αρκετά ανθεκτικό ώστε να δύναται να εκτρέψει έναν κομήτη από μια πορεία σύγκρουσης με τη Γη.

Όλες οι ιδέες για αντικείμενα που πέφτουν πάνω στη Γη έχουν ξεκινήσει από τότε που ο κομήτης Shoemaker-Levy 9 αφανίστηκε πάνω στον Δία τον Ιούλιο του 1994. Αυτές οι ιδέες περιλαμβάνουν και την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας πάνω στην επιφάνεια τους.  Αλλά αυτό μπορεί να μην πετύχει: κάποιοι αστεροειδείς μοιάζουν περισσότερο με ένα σωρό από μπάζα παρά με ένα στερεό, κι έτσι θα μπορούσε να απορροφηθεί η ενέργεια από μια πυρηνική βίαιη έκρηξη.

Οι προσομοιώσεις με υπολογιστές από τον Erik Asphaug του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στην Santa Cruz δείχνουν πως ένας τέτοιος αστεροειδής, σαν ένας σωρός με μπάζα, θα μπορούσε να απορροφήσει την ενέργεια από μια πυρηνική έκρηξη και έτσι να είχε μικρή επίδραση στην πορεία του. Μια έκρηξη θα μπορούσε επίσης να φέρει το σπάσιμο του αστεροειδή ή του κομήτη σε επικίνδυνα αναρίθμητα κομμάτια που θα έπεφταν τότε πάνω στη Γη σαν βροχή.

"Οι αστεροειδείς και οι κομήτες δεν είναι τόσο εύθραυστοι που να μην μπορείς να τους αγγίξεις - αυτοί συνεχώς φτιάχνουν κρατήρες και δεν γίνονται κομμάτια", προσθέτει ο Asphaug. "Έτσι απλώς χρειαζόμαστε να τους εφαρμόσουμε βαθμιαία πίεση συνεχώς με την βοήθεια airbags,  για να μην προκαλέσουν ζημιά με την πρόσκρουσή τους".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αστεροειδής βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη
Αστεροειδείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο κατά λάθος
Το μεγάλο θανατικό, Η σύγκρουση της Γης με ένα αστεροειδή
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Hermann Burchard, Oklahoma State University
Impacts into Asteroids (Erik Asphaug)
Unique meteorite crater found under North Sea
Home