Αστεροειδής βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη

Από σελίδα του BBC, 24 Ιουλίου 2002

αστεροειδήςΑστεροειδής που ανακαλύφθηκε ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν, έχει γίνει το πιο απειλητικό αντικείμενο που έχει ανιχνευθεί ποτέ στο διάστημα. Μια κατά αρχήν εκτίμηση της τροχιάς του δείχνει ότι το αντικείμενο 2002 NT7 βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη και θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη μας την 1η Φεβρουαρίου 2019 - αν και οι αβεβαιότητες είναι μεγάλες. 

Οι αστρονόμοι έχουν δώσει στο αντικείμενο αυτό μια εκτίμηση για την μέτρο της απειλής του 0.06, σε μια κλίμακα που λέγεται κλίμακα του Παλέρμου, κάνοντας έτσι τον αστεροειδή  NT7 το πρώτο αντικείμενο που του δίνεται μια θετική τιμή, τον μόνο αστεροειδή με θετική τιμή. Οι υπόλοιποι αστεροειδείς μέχρι τώρα είχαν αρνητική τιμή για το μέτρο της απειλής τους.

Από τη φωτεινότητά του, η εκτίμηση των αστρονόμων είναι ότι αυτό έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιόμετρα, αρκετά μεγάλο για να προκαλέσει μια μεγάλη ερήμωση στη Γη ίσως και να θανατώσει τον μισό πληθυσμό της. 

Πολλές παρατηρήσεις 

Αν και οι αστρονόμοι λένε ότι το αντικείμενο αξίζει σίγουρα την προσοχή μας, αναμένουν περισσότερες παρατηρήσεις που θα δείξουν ότι αυτό δεν βρίσκεται σε τροχιά που να τέμνει τη Γη.

Ο αστεροειδής ΝΤ7 φάνηκε αρχικά τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, που πάρθηκε από το αυτοματοποιημένο πρόγραμμα ερευνών του ουρανού από το παρατηρητήριο Linear  στο New Mexico των ΗΠΑ. 

Από τότε οι αστρονόμοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτόν, και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 200 παρατηρήσεις σε μερικές εβδομάδες. 

Ο Δρ Benny Peiser, του Πανεπιστημίου Λίβερπουλ John Moores, είπε πως αυτός ο αστεροειδής έχει γίνει τώρα το πιο απειλητικό αντικείμενο στη σύντομη ιστορία της ανίχνευσης αστεροειδών. 

Ο NT7 περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε 837 ημέρες και ταξιδεύει σε μια κεκλιμένη τροχιά, από μια απόσταση περίπου αυτή του Άρη έως μέσα στη Γήινη τροχιά. 

Πιθανή ερήμωση 

Οι λεπτομερείς υπολογισμοί της τροχιάς του NT7 υποδεικνύουν πολλές υποθέσεις για το αν η τροχιά του συναντήσει την γήινη τροχιά. 

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι την 1η Φεβρουαρίου του 2019, η ταχύτητα σύκρουσης του με τη γη θα ήταν 28 km το δευτερόλεπτο - αρκετά μεγάλη ώστε να εξαφανίσει μια ήπειρο και να προκαλέσει παγκόσμιες αλλαγές του κλίματος. 

Εντούτοις, ο Δρ Peiser επισημαίνει ότι οι μελλοντικές παρατηρήσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση. "Ελπίζουμε με πρόσθετες παρατηρήσεις στις ερχόμενες εβδομάδες να βεβαιωθούμε ότι απομακρύνεται η παρούσα απειλή", τόνισε ο Peiser.

Εύκολα αισθητό

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το αντικείμενο NT7 θα είναι εύκολα αισθητό τους επόμενους 18 μήνες, για να δούμε αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από το αντικείμενο. 

Οι παρατηρήσεις που θα γίνονται κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου  - και το γεγονός ότι το NT7 είναι αρκετά φωτεινό  - σημαίνουν ότι οι επιστήμονες θα έχουν σύντομα μια πολύ ακριβή τροχιά για το αντικείμενο. 

Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το σφάλμα που κάνουμε τώρα, που θα είναι το NT7 την 1η Φεβρουαρίου 2019, είναι αρκετά μεγάλο μερικά δεκάδες  εκατομμύρια χιλιόμετρα και ότι πρέπει να συνηθίσουμε ότι στο μέλλον θα βλέπουμε πολλά τέτοια αντικείμενα και απειλές.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αστεροειδείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο κατά λάθος
Το μεγάλο θανατικό, Η σύγκρουση της Γης με ένα αστεροειδή
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Asteroid impact hazards
NT7 Risk Summary - Nasa
NT7 Data - Near Earth Objects
Asteroids - BBC Science
The Near Earth Object page
Home