Αστεροειδείς θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο κατά λάθος

Από σελίδα του BBC, 15 Ιουλίου 2002

Αστεροειδής τ1sτλος για τη γη  
Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι πληροφορίες για τους αστεροειδείς πρέπει να μοιραστούν

Μικρός αστεροειδής θα μπορούσε τυχαία να προκαλέσει πυρηνικό πόλεμο εάν μπερδευτεί από τα radar σε πυραυλική επίθεση, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.

Ο κίνδυνος θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρός εάν φανεί ένας αστεροειδής σε περιοχές στρατιωτικής έντασης, όπως στα γειτονικά κράτη Ινδία και Πακιστάν που είναι εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα

Κάθε έτος περίπου 30 αστεροειδής, με διάφορες διαστάσεις, διαπερνούν την ατμόσφαιρα και εκρήγνυνται, ακόμη δε και οι μικρότεροι σε μέγεθος ελευθερώνουν τόση ενέργεια όσο και η πυρηνική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα στην Ιαπωνία.

Αντίδραση "πανικού"

Στις αρχές Ιουλίου ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ ανέφερε ότι είδε μια μπλε λάμψη, ενώ πετούσε στη διάρκεια άσκησης πάνω από τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας. Η λάμψη αυτή έμοιαζε με την αντίστοιχη που «παράγεται» από πύραυλο εδάφους - αέρος, ωστόσο, οι ουκρανικές Αρχές δεν ανέφεραν το παραμικρό.

Τελικά, αυτό που είδε ο πιλότος δεν ήταν παρά η λάμψη ενός από τους 30 περίπου αστεροειδείς που κάθε χρόνο επισκέπτονται τον πλανήτη μας. 

Οι εμπειρογνώμονες συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ κύρια Ουάσιγκτον DC για να συζητήσουν τι να έχει συμβεί ότι είχε μια τέτοια έκρηξη εμφανίστηκε πέρα από μια πτητική περιοχή όπως η περιοχή του Ινδία-Πακιστάν.

«Ούτε η Ινδία ούτε το Πακιστάν έχουν τα μέσα να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για αστεροειδή (ένα φυσικό αντικείμενο) και όχι για πύραυλο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πυρηνικό πόλεμο, δεδομένου ότι επικρατεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, λόγω του Κασμίρ» ανέφερε ο στρατηγός Simon Worden του Πενταγώνου.

Κεντρική κλήση προειδοποίησης

Ας μην ξεχνάμε και την κατάρριψη ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, επειδή οι Αρχές της τελευταίας νόμιζαν ότι είδαν στα ραντάρ πύραυλο που είχε χάσει τον προορισμό του. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα. Το τραγικό περιστατικό συνέβη το 2001.

Οι επιστήμονες και οι στρατιωτικοί υπεύθυνοι που μελετούν την απειλή αυτή, απαιτούν την ύπαρξη ενός παγκόσμιου κέντρου προειδοποίησης για να οργανώνονται και να ενημερώνονται άμεσα όλες οι κυβερνήσεις για τα φαινόμενα των αστεροειδών.

Αναμένεται ότι οι κοινές πληροφορίες θα απέτρεπαν την εμφάνιση μιας καταστροφής, και μια μελέτη εξετάζει τη δυνατότητα ενός τέτοιου κέντρου τώρα και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναπτύσσεται στο τμήμα της Αμερικανικής υπεράσπισης.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το μεγάλο θανατικό, Η σύγκρουση της Γης με ένα αστεροειδή
Μια περιήγηση στη γειτονιά της Γης Κομήτες, μετέωρα και αστεροειδείς
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Πρόγραμμα NEO (Αντικείμενα Πλησίον της Γης)
Πρόγραμμα LINEAR
Κέντρο δευτερευόντων πλανητών
Στενή προσέγγιση διαστημικού βράχου
Home