Το Πρωτόκολλο του Κιότο κυρώθηκε από τη Βουλή

Από το δίκτυο, 30 Μαίου 2002

Την Πέμπτη 30 Μαΐου κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος. Υπέρ της σύμβασης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ την καταψήφισε ο εισηγητής του ΚΚΕ.

Η σύμβαση αυτή καλεί τις αναπτυγμένες χώρες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαφορετικά, μέχρι το 2010 η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου. Στόχος της σύμβασης είναι η μείωση των παραπάνω αερίων κατά 5% έως το 2010 σε σχέση με το 1990, ενώ η Ελλάδα υποχρεούται να περιορίσει την αύξηση των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 25%.

Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace Ελλάδας την επικύρωση τονίζοντας: ''Ακόμα και αν ήμαστε το τελευταίο κράτος-μέλος της ΕΕ που επικυρώνει το πρωτόκολλο, η ουσία είναι ότι η χώρα μας στηρίζει τη σημαντικότερη περιβαλλοντική συμφωνία που υπογράφηκε ποτέ''.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ όμως χαρακτήρισε τη σύμβαση "φάρσα" και επισήμανε ότι επιτρέπει την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων μεταξύ χωρών.

Όπως υπογράμμισε η υπεύθυνη της εκστρατείας των κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpreace, Μάχη Σιδερίδου, ''η επικύρωση του Πρωτοκόλλου του Κιότο έχει μία σημαντική πολιτική διάσταση, καθώς μετά τις επικυρώσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ιαπωνίας, θα απαιτείται ουσιαστικά μόνο η επικύρωση από τη Ρωσία, ούτως ώστε το πρωτόκολλο να δεσμεύει το μεγαλύτερο ρυπαντή του πλανήτη, τις ΗΠΑ''.

Όπως αναφέρεται στην αιτολογική έκθεση του σχετικού σχεδίου νόμου, στόχος της κύρωσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι να προστατέψει το κλιματικό σύστημα προς όφελος των ανθρώπινων γενεών του παρόντος και του μέλλοντος. Η Ελλάδα προχωρά στην κύρωση του πρωτοκόλλου, αναγνωρίζοντας τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχει στα φυσικά οικοσυστήματα, στην ανθρώπινη υγεία και στη λειτουργία των κοινωνικοοικονομικών συστημάτων. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει μέσω των πολιτικών και των μέτρων που θα υοθετηθούν στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας αλλά και στην αλλαγή των προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και στη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.  

Η επικύρωση στο Μαρόκο

Η απόφαση για εφαρμογή του πρωτοκόλλου του Κιότο είχε επικυρωθεί από την ολομέλεια της συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στη διάσκεψη του Μαρακές, που διήρκεσε δύο εβδομάδες. Τότε είχαν πάρει μέρος εκπρόσωποι από 164 χώρες που κατέληξαν σε συμφωνία.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο προέβλεπε αρχικά μείωση της παραγωγής των έξι αερίων που θεωρείται ότι εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, μέχρι το 2012. Οι έντονες όμως αντιδράσεις εκ μέρους των ΗΠΑ για το κόστος της εφαρμογής της συμφωνίας οδήγησαν τελικά σε τροποποίηση του κειμένου κατά την περσινή διάσκεψη της Βόννης. Έτσι, οι μειώσεις δεν θα υπερβούν το 2% κατά μέσο όρο.

Έντονο σημείο αντιπαραθέσεων αποτέλεσαν τότε τα αιτήματα της Ρωσίας να υπολογίζεται η συνεισφορά της βλάστησης στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και οι χώρες που παράγουν λιγότερο από το μερίδιο που τους αναλογεί να μπορούν να πωλούν σε τρίτους το υπόλοιπο.

Στην τελική συμφωνία επιτράπηκε στη Ρωσία να υπολογίσει στις μειώσεις των αερίων τους 17 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν τα δάση της, καθώς θα πρέπει να μειώσει τη χρήση κάρβουνου και πετρελαίου κατά το ίδιο ποσό. Επίσης, θα έχει το δικαίωμα να εμπορευτεί το πλεόνασμα στα περιθώρια εκπομπών ρύπων, το οποίο θα αγοράσει η Ιαπωνία.

Η συμμετοχή της Ρωσίας και της Ιαπωνίας ήταν απαραίτητη για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, ιδιαίτερα μετά την άρνηση των ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων, καθώς η συνθήκη του Κιότο θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από το 55% των χωρών που την έχουν υπογράψει, στις οποίες πρέπει να αναλογεί τουλάχιστον το 55% της παγκόσμιας εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η διάσκεψη για το κλίμα στο Μαρακές τελείωσε με διαπραγμάτευση
Οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συμφωνία του Κιότο για το κλίμα.
Η ΕΕ συντάσσει το φιλόδοξο εμπορικό σχέδιο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου
Το πρωτόκολλο του Κιότο, αρχή εμπορικών ανταλλαγών
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Global Warming Information Page
IPCC
UN Framework Convention on Climate Change
Home