Η ΕΕ συντάσσει το φιλόδοξο εμπορικό σχέδιο των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Από σελίδα του Reuters 22 Ιουνίου 2001

Ένα ευρύ φάσμα σημαντικών βιομηχανιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στην αγορά και την πώληση του δικαιώματος της εκπομπής του διοξείδιου του άνθρακα (CO2), βάσει ενός νόμου που σχεδιάζεται από την ΕΕ.

Τα εργοστάσια ραφιναρίσματος πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας, μετάλλων και οι επεξεργαστές και οι κατασκευαστές του τσιμέντου, του γυαλιού, κεραμικών, του πολτού και του χάρτου, όλοι οφείλουν να συμμετάσχουν στις "ανταλλάσουσες εκπομπές", το σχέδιο που θα αρχίσει το 2005, όπως λέει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει ότι θα προτείνει το σύστημα εμπορικών συναλλαγών των εκπομπών, που είναι ακόμα υπό εσωτερική συζήτηση, πριν από το τέλος του έτους.

Το σχέδιο -- που συντάσσεται από το τμήμα περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -- είναι ένα βασικό μέρος της πολιτικής της ΕΕ για να επιτύχει τις περικοπές στις εκπομπές αερίων, που κατηγορούνται για τη παγκόσμια θέρμανση από το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997 και την αλλαγή του κλίματος.

Λόγω του πρωτοκόλλου του Κιότου -- το σύμφωνο για την αλλαγή του κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, που  απορρίφθηκε πρόσφατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των φόβων του αντίκτυπου που θα έχει στην οικονομία -- η ΕΕ πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, οκτώ τοις εκατό από τα επίπεδα του 1990 έως το 2012.

Το σχέδιο νόμου για το εμπόριο των εκπομπών, θα απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να χορηγήσουν στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις το δικαίωμα να εκπέμψουν ένα ορισμένο ετήσιο ποσό του CO2 -- ένα αέριο που παράγεται ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα της καύσης των ορυκτών καυσίμων, που αποτελούν το 80 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου που καλύπτονται από το Κιότο.

Δυσβάστακτα πρόστιμα

Εάν μια εγκατάσταση εκπέμπει λιγότερο από την κατανομή που της αντιστοιχεί, θα επιτρεπόταν τότε να πωλήσει το πλεόνασμα. Εάν εκπέμπει περισσότερο θα έπρεπε να αγοράσει με πίστωση από άλλες επιχειρήσεις -- ή να αντιμετωπίσει ένα δυσβάστακτο πρόστιμο. Εάν οι εταιρίες αποτύχουν   να μειώσουν τις εκπομπές τους, ή να αγοράσουν πιστώσεις για να αποζημιώσουν το οποιοδήποτε έλλειμμα, θα έπρεπε να πληρώσουν 200 Euros ($170.8) για κάθε υπερβάλλων τόνο C02 -- δηλαδή 10 φορές το ποσό που η Επιτροπή υπολογίζει ότι οι εκπομπές θα στοιχίζουν.

Η Επιτροπή λέει ότι το εμπόριο των εκπομπών, δεν θα μειώσουν από μόνα τους τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να βρεί φθηνότερους τρόπους μείωσης των εκπομπών.

Η ιδέα δεν είναι νέα. Το εμπόριο των εκπομπών στο διοξείδιο του θείου, ενός όξινου ρύπου είναι ήδη καλά καθιερωμένο στις Ηνωμένες Πολιτείες και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Δανία και τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αρχίσει εργασία για τα συστήματα εμπορικών συναλλαγών και του CO2 τους.

Αλλά αυτό το πανκοινοτικό σχέδιο θα είναι το πρώτο σημαντικό διεθνές σχέδιο ανταλλαγής εκπομπών του CO2, και θα μπορούσε να είναι ένας πρόδρομος για μια διεθνή αγορά, όπως  λέει το σχέδιο.

Διεθνής αγορά

Το εμπόριο εκπομπών είναι ένας από τους κύριους "εύκαμπτους μηχανισμούς" που επιτρέπονται από το σύμφωνο του Κιότο και θεωρούνται ως κρίσιμο εργαλείο για μερικές χώρες, ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τους στόχους των εκπομπών τους.

Παρουσιάζει επίσης τεράστιο ενδιαφέρον για τη Ρωσία της οποίας οι εκπομπές έχουν μειωθεί ουσιαστικά από το 1990 λόγω της οικονομικής πτώσης και γυρεύουν  να ωφεληθούν, εάν μπορούν να πουλήσουν τις πιστώσεις του CO2 της, στις χώρες όπου οι εκπομπές έχουν αυξηθεί.

Το σχέδιο νομοθεσίας δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένο από τον εδρεύοντα ανώτερο υπάλληλο της ΕΕ στις Βρυξέλλες-και θα πρέπει έπειτα να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είναι πιθανό να αποτελέσει  αντικείμενο μιας αυστηρής συζήτησης.

Ένα πιθανό σημείο συζήτησης είναι η επιλογή των τομέων της βιομηχανίας που θα στοχεύουν και το ελάχιστο μέγεθος των εγκαταστάσεων που θα επηρεαστεί.

Η χημική βιομηχανία είναι κατά ένα μεγάλο μέρος απαλλαγμένη στα πλαίσια του σχεδίου, παρά το γεγονός ότι καλύπτεται από τους νόμους της ΕΕ για τις περιβαλλοντικές άδειες. Η αποτέφρωση και η μεταφορά αποβλήτων επίσης δεν καλύπτονται από το σχέδιο. Επίσης, τα άλλα αέρια του θερμοκηπίου που καλύπτονται από το Κιότο -- μεθάνιο, οξείδιο του αζώτου και τρία αέρια του φθορίου -- δεν θα εμπορευτούν κάτω από το σχέδιο, δεδομένου ότι αυτό θα περιπλεκόταν λέει επίσης το σχέδιο..

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέα συνδιάσκεψη στη Βόννη για το κλίμα
Το CO2 και το παγκόσμιο κλίμα: Είναι μια κοινή ιστορία;
Ψάχνοντας για λύση στα προβλήματα της αλλαγής του κλίματος
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
United Nations Framework Convention on Climate Change
Home