Με ρεκόρ ζέστης ξεκίνησε το 2002

Από σελίδα του BBC, 26 Απριλίου 2002

Eastern Arabian peninsula and adjoining sea   AATSRΠαραλλαγές επιφανειακής θερμοκρασίας στην Αραβική θάλασσα: Οι δορυφόροι μπορούν να βλέπουν περισσότερο από ό,τι τα σκάφη.

Βρετανοί επιστήμονες λένε ότι οι τελευταίοι τρεις μήνες (Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος) ήταν συνολικά οι θερμότεροι  από τότε που έχουν αρχίσει να υπάρχουν αρχεία θερμοκρασιών, το 1860.

Είναι επίσης το δεύτερο θερμότερο διαδοχικό τρίμηνο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν 0.71 βαθμοί Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 1961-1990.

Και λένε ότι είναι σημαντικό ότι το ρεκόρ έσπασε ελλείψει οποιασδήποτε επιρροής θέρμανσης από το Ελ Νίνιο, τη διαταραχή του κλίματος που δημιουργείται στον Ειρηνικό.

Το El Nino, που εμφανίζεται κατά προσέγγιση κάθε τέσσερα έτη, συνδέεται με τις αυξήσεις στις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

"Ο Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος ήταν παγκοσμίως οι θερμότεροι μήνες από την έναρξη των σχετικών καταγραφών το 1860" αναφέρει ο Δρ Jenkins του Βρετανικού Κέντρου Κλιματολογικών Προβλέψεων και Ερευνών.

Τα αρχεία από άλλες πηγές, παραδείγματος χάριν από τους δαχτυλίους των δέντρων, προτείνουν ότι είναι στην πραγματικότητα το θερμότερο εδώ και χίλια έτη.

Οι μόνοι διαδοχικοί τρεις μήνες που ήταν οι θερμότεροι από τους τελευταίους τρεις ήταν οι Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος του 1998, κατά τη διάρκεια ενός Ελ Νίνιο.

Το El Nino εμφανίζεται όταν μια τεράστια μάζα θερμού ύδατος ενισχύεται στο Δυτικό Ειρηνικό και κινείται προς ανατολάς προς τα κανονικά πιό κρύα νερά από την ακτή της Νότιας Αμερικής, με διαδεδομένα αποτελέσματα στον καιρό σε πολλά μέρη του κόσμου.

Ο Δρ Jenkins μίλησε στην έναρξη μιας έκθεσης, για τα σενάρια αλλαγής του κλίματος για το Ηνωμένο Βασίλειο, που προετοιμάστηκαν από το κέντρο Hadley και το κέντρο Tyndall για την έρευνα αλλαγής κλίματος.

Η έκθεση ξεκαθαρίζει ένα προηγούμενο σύνολο προβλέψεων που δημοσιεύτηκαν πριν τέσσερα έτη.

Ερευνά τέσσερα πιθανά σενάρια αντικτύπων, βασισμένα σε χαμηλές, μέσα-χαμηλές, μέσα-υψηλές και υψηλές εκπομπές των αερίων που πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι επιδεινώνει τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος.

Χιόνι μια απόμακρη μνήμη

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι άσχετες με την αλλαγή του κλίματος, και ότι οι προσπάθειες να μειωθούν οποιοιδήποτε αντίκτυποι, δεν προσφέρει τίποτα στο κλίμα.

Η έκθεση περιλαμβάνει τις προβλέψεις για το 2080:

  • οι ετήσιες μέσες θερμοκρασίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) μπορούν να αυξηθούν από 2 βαθμούς (χαμηλά) έως και 3.5 βαθμούς (υψηλά)

  • τα θερμότερα καλοκαίρια θα γίνουν συχνότερα και οι πολλοί κρύοι χειμώνες όλο και περισσότερο σπάνιοι

  • οι χειμώνες θα γίνουν υγρότεροι, τα καλοκαίρια ίσως στεγνά, και κάτω από υψηλές εκπομπές καυσαερίων το σενάριο για το καλοκαίρι προβλέπει ότι η εδαφολογική υγρασία σε ολόκληρο ή ένα μεγάλο μέρος της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι 40% λιγότερο, με σοβαρές επιπτώσεις στην καλλιέργεια.

  • οι χιονοπτώσεις σε ολόκληρο το UK θα μειωθούν: οι μέσες μειώσεις πέρα από τη Σκωτία θα μπορούσαν να κυμανθούν από 60% ως 90% (υψηλό)

  • η σχετική στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει γύρω από το μεγαλύτερο μέρος του UK: θα μπορούσε να αυξηθεί από 26 έως και 86 εκατ. στη νοτιοανατολική Αγγλία

  • σε μερικούς τόπους η πιθανότητα της στάθμης της θάλασσας (παραδείγματος χάριν, κατά τη διάρκεια ενός θυελλώδους κύματος) σε οποιοδήποτε έτος θα μπορούσε να ανέλθει από περίπου 2% έως 90% (υψηλό)

  • και το ρεύμα Gulf Stream μπορεί να αποδυναμωθεί, αλλά πιθανώς όχι αρκετά για να ψυχθεί το UK κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα.

Η εισαγωγή της έκθεσης, η γραμματέας περιβάλλοντος, Margaret Beckett, είπε: "Ξέρουμε ότι για κάποιο χρόνο πρέπει να ανησυχήσουμε για τις επιδράσεις της αλλαγής του κλίματος στις επόμενες γενεές, αυτές των παιδιών και των εγγονιών μας.

"Αλλά πρέπει τώρα να ανησυχήσουμε και για μας επίσης. Μερικές από τις επιδράσεις αυτές δεν θα είμαστε σε θέση να τις αποτρέψουμε.

"Οι αλλαγές είναι ήδη κλειδωμένες στο παγκόσμιο σύστημα του κλίματος και δεν μπορούν να αντιστραφούν."

Ο Δρ Jenkins είπε στις ειδήσεις του BBC on-line: "Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ενσωματωμένη άνοδος της θερμοκρασίας 0,5- 1 C που θα έρθει ακόμα.

Προστασία του Λονδίνου

"Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, θα υπάρχει μια καθυστέρηση 30 ή 40 ετών, επειδή οι ωκεανοί αργούν πολύ για να θερμανθούν."

Ο Δρ Mike Hulme, του κέντρου Tyndall, είπε ότι οι θερμοκρασίες πάνω από τις βρετανικές πεδιλαδες θα μπορούσαν να υπερβούν τους 40 C μέσα σε 80 έτη.

Η Barbara Young, κύριος ανώτερος υπάλληλος της αντιπροσωπείας του περιβάλλοντος, είπε: "Η τελευταία πρόκληση για μας πρόκειται να είναι ο Τάμεσης.

"Πρέπει να αρχίσουμε τώρα όλοι να υπολογίζουμε αν κατά μήκος της εκβολής του Τάμεση, το Λονδίνο πρόκειται να είναι ασφαλές για το μέλλον."

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το El Nino μπορεί να επιστρέψει στους προσεχείς μήνες
Ο δορυφόρος ENVISAT, το καλύτερο όργανο παρατήρησης του κλίματος
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα Οι ανθρώπινες επιδράσεις στο κλίμα της Γης
Σκεπτικισμός για την παγκόσμια θέρμανση
Μια πρωτοφανής συνεργασία επιστημόνων για τη σωτηρία του πλανήτη μας
Η αλλαγή του κλίματος θα χτυπήσει τις φτωχότερες χώρες
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Climate Change (BBC)
UK Climate Impacts Programme
Tyndall Centre for Climate Change Research
Hadley Centre for Climate Prediction and Research
Environment Agency
Intergovernmental Panel on Climate Change
Advanced Along Track Scanning Radiometer
Home