Το El Nino μπορεί να επιστρέψει στους προσεχείς μήνες

Από σελίδα του BBC, 11 Ιανουαρίου 2002

Δασικές πυρκαγιές στις Φιλιππίνες

Το τελευταίο Ελ Νίνιο έφερε τις δασικές πυρκαγιές στις Φιλιππίνες

 

Ειδικοί στην πρόγνωση του καιρού, από την Noaa στις Ηνωμένες Πολιτείες, λένε ότι έχουν βρεί στοιχεία που δείχνουν ότι θα αρχίσει να αναπτύσσεται την Άνοιξη το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Τι είναι το Ελ Νίνιο;

Σημαίνει "το μικρό αγόρι" στα ισπανικά.

Μια ασυνήθιστη θέρμανση των ωκεανών κατά τη διάρκεια μερικών χειμώνων συνδέεται με τις υψηλότερες βροχοπτώσεις.

Ορισμένα μέρη του  Ειρηνικού ωκεανού θερμαίνονται και αλλάζει το κλίμα σε όλο τον κόσμο

Πρώτα παρατηρήθηκε από τους ψαράδες της Νότιας Αμερικής, όταν έπεσαν οι σοδειές των ψαριών.

Τα τελευταία φαινόμενα, το 1997 και το 1998, είχε σοβαρά αποτελέσματα σε διάφορες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Η αιτία της ρίζας ενός φαινομένου Ελ Νίνιο είναι μια θέρμανση των επιφανειακών υδάτων στον Ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό. Αυτή η άνοδος ενοχλεί την κανονική ροή των ωκεάνιων ρευμάτων, έχοντας επιπτώσεις εν συνεχεία στον αέρα και τη βροχή.

Το φαινόμενο ξεκινάει όταν τα θερμά νερά του Ειρηνικού εκτείνονται πιο ανατολικά από το κανονικό ή όταν οι αληγείς άνεμοι στο δυτικό Ειρηνικό εξασθενούν ή αλλάζουν διεύθυνση.

Οι αμερικανοί ειδικοί στις προβλέψεις, έχουν βρεί μια χαρακτηριστική άνοδο της θερμοκρασίας στον Ανατολικό Ειρηνικό και λένε ότι το Ελ Νίνιο θα μπορούσε να μας έρθει μέσα σε τέσσερις μήνες. Λένε ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να προβλεφθεί πόσο σημαντικές θα είναι οι αλλαγές στον καιρό.

"Το μέγεθος ενός Ελ Νίνιο καθορίζει τη δριμύτητα των αντίκτυπων που θα έχει," λέει ο Vernon Kousky, ένας ειδικός του κλίματος στην Υπηρεσία Διαχείρισης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

"Σε αυτό το σημείο, είναι επίσης νωρίς για να προβλέψουμε, εάν αυτό το Ελ Νίνιο πρόκειται να προκαλέσει τα ίδια φαινόμενα με του 1997-98, ή να είναι πιό ασθενή." Η επόμενη ανακοίνωσή της Υπηρεσίας για το θέμα αυτό θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου του 2002.

Ξηρασία και πείνα

Τα φαινόμενα του 1997/1998 ήταν από τα πιό δύσκολα που έχουν καταγραφεί στο αρχείο, και είχε διάφορους καταστρεπτικούς περιβαλλοντικούς αντίκτυπους.

Οι πλημμύρες στη δυτική Νότια Αμερική και σε αρκετά μέρη της Αφρικής οδήγησαν σε αρκετές χιλιάδες θανάτους και ελλείμματα στις βασικές συγκομιδές.

Μαλαισιανό παιδί με μάσκα την ενάντια στο νέφος
Τα σχολεία έκλεισαν λόγω της αιθαλομίχλης

Η ανατολική Ασία δοκίμασε μια ξηρασία που οδήγησε σε αρκετές δασικές πυρκαγιές και την αιθαλομίχλη, με συνέπεια την απώλεια αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλοι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν τα βορειοαμερικανικά στοιχεία. Λένε ότι το El Nino εμφανίζεται κατά μέσον όρο μιά φορά κάθε τέσσερα έτη. Αυτό λοιπόν το φαινόμενο δεν είναι απροσδόκητο. Έχουν παρατηρηθεί επίσης πως μπορεί να έλθει και σε δύο χρόνια ή ακόμη και σε επτά χρόνια και μπορεί να διαρκέσουν ως και δώδεκα μήνες

Επιστήμονες που έχουν υπολογίσει με μοντέλα υπολογιστών, την γήινη αλλαγή του κλίματος προβλέπουν ότι εάν ο πλανήτης μας συνεχίσει να θερμαίνεται αργά, τότε θα δούμε συχνότερα και αυστηρότερα επεισόδια του Ελ Νίνιο.

Ερευνητές επίσης θα παρακολουθούν το πιό πρόσφατο Ελ Νίνιο από κοντά, για οτιδήποτε που θα μπορεί να μας προειδοποιήσει, για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή του κλίματος.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Προβλέπεται αδύνατο ή μέτριο το El Nino στο τέλος του έτους και αρχές του 2002
Το El Nino δεν θα επιστρέψει αυτόν τον χειμώνα
Εξασθένιση του La Nina διαπίστωσαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι
Τα φαινόμενο El Nino
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ΝΟΑΑ
Home