Προβλέπεται αδύνατο ή μέτριο το El Nino στο τέλος του έτους και αρχές του 2002

Από σελίδα του Reuters 10 Αυγούστου 2001

Οι περιοχές
        που επλήγησαν περισσότερο το χειμώνα 1982-1983 από
        πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο το χειμώνα 1982-1983 από πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες

Tο Κέντρο Πρόβλεψης του Κλίματος της Αμερικανικής Εθνικής Ωκεάνειας και   Ατμοσφαιρικής Διαχείρησης (NOAA) πρόβλεψε το σχηματισμό ενός ασθενούς ή μέτριου φαινομένου Ελ Νίνιο, μέχρι τα τέλη του 2001 ή στις αρχές του 2002 καθώς   αυξήθηκαν οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας στην περιοχή του Ειρηνικού στον ισημερινό τον Ιούλιο.

Ο μετεωρολόγος του NOAA Vernon Kousky τόνισε σε μια έκθεση του, που εμφανίστηκε στο web της αντιπροσωπείας, ότι οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν αυξηθεί σταθερά από το Φεβρουάριο και θα συνεχίσουν πιθανώς να αυξάνονται για το υπόλοιπο του 2001 και στο πρώτο μισό του 2002.

"Οι επιπτώσεις που έχει αυτή η θέρμανση των θαλασσών, στη παγκόσμια θερμοκρασία και στις βροχοπτώσεις εξαρτάται σε έναν μεγάλο βαθμό από την έντασή της," αναφέρει η εν λόγω έκθεση.

"Για την ώρα, υπάρχει μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση από τις προβλεφθείσες τιμές της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας, με τις περισσότερες προβλέψεις να δείχνουν ένα αδύνατο ή μέτριο επεισόδιο (Ελ Νίνιο) μέχρι το τέλος του 2001 και την αρχή του 2002, "πρόσθεσε ο Vernon Kousky.

El Nino σημαίνει κυριολεκτικά "το παιδί'' στα Ισπανικά, αλλά για τους ψαράδες των αντσουγιών από την Λατινική Αμερική που παρατήρησαν αρχικά το φαινόμενο στο 19ο αιώνα, η καιρική αυτή ανωμαλία ονομάστηκε έτσι από το βρέφος- Χριστός, επειδή φαίνεται συνήθως γύρω στα Χριστούγεννα.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που χαρακτηρίζεται από μια ανώμαλη θέρμανση των υδάτων στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, συμμετέχει στην ερήμωση, στα καιρικά φαινόμενα γύρω από το πλαίσιο  του Ειρηνικού και μπορεί ακόμη να έχει επιπτώσεις στον αριθμό των καταστροφικών θυελλών και τυφώνων την εποχή εκείνη στον Ατλαντικό .

Το El Ninos του 1997 και του 1983 χτύπησε με καταστρεπτική μανία, δημιουργώντας κατόπιν ξηρασία που κατέκαυσε την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, και προκαλώντας από την άλλη μεριά ασυγκράτητη πλημμύρα στο Περού και τον Ισημερινό.

Πολλοί τότε άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν ενώ οι ζημιές έφθασαν σε δισεκατομμύρια δολλάρια.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το El Nino δεν θα επιστρέψει αυτόν τον χειμώνα
Εξασθένιση του La Nina διαπίστωσαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι
Τα φαινόμενο El Nino
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ΝΟΟΑ Η σελίδα του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου για την περιβαλλοντική πρόβλεψη, καθώς και για την αλλάγή του κλίματος
Home