Το El Nino δεν θα επιστρέψει αυτόν τον χειμώνα.

Από σελίδα της NASA 28 Ιουνίου 2001

Νέες δορυφορικές εικόνες του Ειρηνικού ωκεανού, δείχνουν πως το El Nino, δεν θα επιστρέψει αυτόν τον χειμώνα. Αντ' αυτού όμως το La Nina, -θα εμμείνει χάρις σε μια "ταλάντωση του Ειρηνικού", όπως λέγεται και  που μπορεί να αποκρούει έτσι το ισχυρό El Nino.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως το φαινόμενο αυτό έχει επίδραση σε περιοχές πολύ μακρυά από την Ελλάδα. Αλλά υπάρχουν όμως ενδείξεις για επιπτώσεις του El Nino τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Έτσι τα θερμά επεισόδια συνοδεύονται από ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης στις περιοχές από τη Βόρεια θάλασσα μέχρι την Κασπία, με αντίστοιχη αύξηση της ατμοσφαιρικής πίεσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο την Άνοιξη.

Όπως προκύπτει από στοιχεία, όταν έχουμε εμφάνιση ισχυρού El Nino, την άνοιξη στην Ελλάδα η μέση θερμοκρασία του αέρα ανεβαίνει και η περιοχή της Μεσογείου, έχει πιο πολλές βροχωπτώσεις. Στο Αιγαίο πέλαγος, λένε οι μετεωρολόγοι μας, τα μελτέμια αναμένονται με μικρότερη συχνότητα και με μικρότερη ένταση λόγω της επίδρασης της Νότιας κύμανσης στα βαρομετρικά πεδία του Ιράκ και της Ινδίας. Μετά το τέλος του επεισοδίου, επικρατούν ισχυρότεροι και συχνότεροι ετησίες.

Έτσι η μείωση των ετησίων ανέμων ή μελτεμιών  ενίσχυσε παροδικά το νέφος πάνω από την πρωτεύουσα στην αρχή του El Nino. Αντίθετα, η ενίσχυση τους το καλοκαίρι του 1998 είχε σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών στο λιγοστό πράσινο της Αθήνας.

Με εξαίρεση τις αλλαγές στη συχνότητα και ένταση στα μελτέμια, το El Nino συνέβαλε στην εμφάνιση ηπιότερου χειμώνα και άνοιξης στην Ελλάδα και μάλιστα συνοδεύτηκε από αύξηση του στρώματος του όζοντος, παρέχοντας έτσι μεγαλύτερη προστασία από τις UV ακτίνες του Ήλιου. Έτσι στην Ελλαδά  δεν ήταν η εμφάνιση του, καταστροφική όπως σε άλλες χώρες.

Παρατηρήσεις του φαινομένου

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1997 και '98, πολλοί αντιπάθησαν το El Nino, λόγω του ασυνήθιστου παγερού χειμώνα που έφερε σε ορισμένες περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων πέφτει συνήθως πέρα από το δυτικό Ειρηνικό, ίσως στην Ινδονησία ή την Αυστραλία. Αλλά το 1997, για λόγους οι επιστήμονες ακόμα δεν καταλαβαίνουν, ο καιρός αυτός ήρθε προς τις ακτές της Αμερικανικής ηπείρου και η Αυστραλία, η Ινδία και η Ινδονησία δοκίμασαν ξηρασία. Τα προβλήματά που αντιμετώπισαν οι νότιοι Αμερικανοί, ήταν μεγάλα. Χωριά ολόκληρα πλημμύρισαν λόγω του El Nino. Από τότε, αυτός δεν ξαναφάνηκε. Αλλά αμέσως μετά ήλθε το La Nina, που ήταν με τον τρόπο του εξίσου κακό -- μόνο πιό μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι συνθήκες του La Nina --ένα ακραίο καιρικό αντι-El Nino φαινόμενο-- αναπτύχθηκαν σύντομα μετά από το El Nino του '97-98. Το 1997, το El Nino προκάλεσε μεγάλες βροχές στην Βόρεια Αμερική με τη βοήθεια ενός ρεύματος. Κατόπιν στα τέλη του 1998, αρχίζοντας το La Nina ώθησε το ρεύμα αυτό πίσω στο Βορρά πάλι, που ενίσχυσε τις ξηρές καιρικές τάσεις. Οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες έγιναν κοινές, στις ίδιες θέσεις όπου οι χειμαρρώδεις βροχές είχαν πέσει κατά τη διάρκεια του El Nino.

Τα πιό πρόσφατα στοιχεία θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από την Γαλλο-Αμερικανική δορυφορική συνεργασία TOPEX/Poseidon δείχνουν ότι, ενώ το La Nina έχει υποχωρήσει, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ενός αναζωπυρωμένου El Nino. Αντ' αυτού, φαίνεται πως οδηγούμαστε για περισσότερους του ίδιου καυτού, ξηρού καιρού. Μπορεί να έχουμε σαιζόν με ρεκόρ πυρκαγιών στις ΗΠΑ φέτος. Ήδη στη Φλώριδα έχουν αρχίσει ασυνήθιστες πυρκαγιές, λόγω ξηρασίας. Στην δεξιά φωτογραφία, οι ξηρές συνθήκες οδηγούν στις πυρκαγιές.

Η Pacific Decadal Oscillation, ή PDO, για συντομία, είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο των θερμοκρασιών της επιφανειακής θάλασσας στον Ειρηνικό ωκεανό, που ταλαντώνεται μεταξύ δύο αντίθετων φάσεων κάθε 10 έως 20 έτη (για σύγκριση, το El Nino-La Nina εμφανίζεται κάθε 2 έως 7 χρόνια). Στη "αρνητική" φάση του κύκλου PDO, τα πιό δροσερά επιφανειακά ύδατα στο ανατολικό μέρος του Ειρηνικού περιβάλλονται από θερμότερα ύδατα στο Βορρά, τη Δύση και το Νότο. (Η θετική φάση είναι ακριβώς το αντίθετο.) Αρνητικά PDOs εμφανίζονται στους χάρτες θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σαν ένα "πέταλο" του θερμού ύδατος που περιβάλλει μια πιό δροσερή "σφήνα."

Είναι εύκολο να μπεί κανείς στον πειρασμό και να σκεφτεί πως το El Nino και το La Nina -- και τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα -- είναι άσχημα. Τελικά, μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες και πυρκαγιές, να πλυθούν μακρινά χωριά, και να συμβάλουν ακόμη και στην ενεργειακή μείωση! Για παράδειγμα, ο χειμώνας El Nino toy '97-98 ήταν τόσο ήπιος στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, που η τιμή του πετρελαίου έπεσε λόγω χαμηλότερης ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. To El Nino καταστέλλει επίσης τους καταστρεπτικούς τυφώνες του Ατλαντικού και του Περσικού Κόλπου. Και οι surfers των δυτικών ακτών αγαπούν το El Nino, επειδή φέρνει κύματα και θερμά νερά. Καλό ή κακό; Όλα εξαρτώνται από την πλευρά που το κοιτάται.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Εξασθένιση του La Nina διαπίστωσαν οι μετεωρολογικοί δορυφόροι
Τα φαινόμενο El Nino
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
ΝΟΟΑ Η σελίδα του Αμερικανικού Εθνικού Κέντρου για την περιβαλλοντική πρόβλεψη, καθώς και για την αλλάγή του κλίματος
El Nino Η σελίδα του NOOA για την καθημερινή παρατήρηση του φαινομένου El Nino
La Nina Η σελίδα του NOOA για την καθημερινή παρατήρηση του φαινομένου La Nina
Pacific Remains Locked in Three-Year-Old Pattern
TOPEX/Poseidon
La Nina's Ghost
Home