Άνδρες: Κρατείστε τα κινητά μακριά από το παντελόνι σας για να αποφύγετε τη στειρότητα!

Πηγή: Newsweek, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η ακτινοβολία του κινητού έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια, από αυξημένο κίνδυνο για όγκο του εγκεφάλου έως αϋπνία, και πιο πρόσφατα, με προβλήματα στειρότητας στους άνδρες. Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Ινστιτούτο Glickman στο Cleveland, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στην περιοχή των ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να συνδέονται με μειωμένη ποιότητα σπέρματος.

Μετά τη διεξαγωγή μιας σειράς εργαστηριακών δοκιμών, η ομάδα των επιστημόνων βρήκε ότι η ακτινοβολία των κινητών είναι υπεύθυνη για υψηλότερα επίπεδα ελεύθερων ριζών στα σπερματοζωάρια, όπως και για μικρότερα ποσά οξειδωτικών παραγόντων στο σπερματικό υγρό. Το γεγονός αυτό πρέπει να δημιουργεί πολλές ανησυχίες μεταξύ των ανδρών που χρησιμοποιούν συσκευές hands-free, ενώ βάζουν τα κινητά στις τσέπες τους καθώς αυτά λειτουργούν.

Η μελέτη αυτή ακολουθεί μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Fertility and Sterility και υπογράφεται από τον Ashok Agarwal επικεφαλής του εργαστηρίου Ανδρολογίας στο Ινστιτούτο Glickman, η οποία ανέφερε παρόμοια ευρήματα, μετά από ανάλυση δεδομένων από 361 άτομα.

Ο Agarwal αναφέρθηκε ότι την περίοδο που οι άνδρες χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα, είχαν χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος από τους άνδρες που χρησιμοποιούν τα κινητά τους για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει την έκθεση αυτή, προσθέτοντας μάλιστα νέα στοιχεία που συνδέουν τη χρήση του κινητού με την μείωση της γονιμότητας στους άνδρες.

"Θέλαμε να ταυτοποιήσουμε ότι η χρήση του κινητού και η μείωση της ποιότητας του σπέρματος φαίνεται να σχετίζονται," λέει ο Agarwal. "Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μπορούμε να βρούμε αιτιώδη συνάφεια με τόση σαφήνεια στον αρχικό σχεδιασμό της μελέτης, γι αυτό και είμαστε ευχαριστημένοι που αυτή έρευνα δίνει δεδομένα για να τροφοδοτήσουν μελλοντικές έρευνες και συζητήσεις σε αυτό τον τομέα."

Μετά τη λήψη δειγμάτων από 9 ασθενείς και 23 υγιείς δότες, οι επιστήμονες τα χώρισαν σε δύο ομάδες, μια δοκιμαστική ομάδα και μια ομάδα ελέγχου, και στη συνέχεια τοποθέτησαν τα δείγματα από την ομάδα δοκιμής σε απόσταση 2,5 εκατοστών από ανοικτό κινητό τηλέφωνο 850 MHz σαν να μιλάει, για μία ώρα. Ουσιαστικά αναδημιούργησαν τον τρόπο που οι άνδρες έχουν στην τσέπη τα κινητά τους ενώ τότε χρησιμοποιούν και τις hands-free συσκευές.

Το συμπέρασμα είναι ότι θα πρέπει οι άνδρες να σκεφτούν πολλά. Η ακτινοβολία του κινητού είχε αρνητικό αντίκτυπο στα δείγματα της ομάδας δοκιμής, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι επιστήμονες, επίσης, διαπίστωσαν ότι το οξειδωτικό στρες στα κύτταρα του σπέρματος που προκαλείται από την ακτινοβολία του κινητού, μείωσε την ικανότητά τους να λειτουργούν σε κανονικές συνθήκες, αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές στο ύψος των βλαβών του DNA μεταξύ της ομάδας δοκιμής και της ομάδας ελέγχου.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς οι επιστήμονες είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ να πάρουν την πλήρη εικόνα του τρόπου που η ακτινοβολία επηρεάζει τους ρυθμούς στειρότητας στους άνδρες. "Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα hands-free με τα κινητά τους για λόγους υγείας και ασφάλειας, είναι σημαντικό να συνεχιστεί η μελέτη για το θέμα αυτό, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του πραγματικού αντίκτυπου που έχουν οι συσκευές αυτές σε κάθε μέρος του σώματος," λέει ο Edmund Sabanegh, διευθυντής του Κέντρου για την ανδρική γονιμότητα στο ίδιο Ινστιτούτο.


«Αυξάνει η χρήση κινητού τηλεφώνου τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου; Για την απάντηση σ' αυτή την ερώτηση θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί αφού τ' αποτελέσματα της έρευνας Interphone, που ξεκίνησε το 2000 και διεξάγεται σε δεκατρείς χώρες, δεν θα δημοσιευτούν αυτό το φθινόπωρο. Οι υπεύθυνοι της έρευνας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Ελίζαμπεθ Κάρντις του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης, εκτιμούν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Ωστόσο, ο δόκτωρ Ντέιβιντ Κάρπεντερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Υγείας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Ολμπανι, δήλωσε ενώπιον μιας επιτροπής της (αμερικανικής) Βουλής των Αντιπροσώπων ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα προφύλαξης ακόμη και απουσία «απολύτως οριστικών αποδείξεων όσον αφορά το μέγεθος του κινδύνου». Δεν πρέπει να επαναλάβουμε το λάθος που έγινε με το θέμα του καπνού, δηλαδή να «περιμένουμε έως ότου μπει και η τελευταία τελεία προτού απευθύνουμε προειδοποιήσεις» είπε ο δόκτωρ Κάρπεντερ, κρίνοντας απαραίτητο να υπάρξουν προειδοποιήσεις από τώρα, ιδίως για τα παιδιά. (...) Οσα γνωρίζουμε από τις ακτινοβολίες και τους καρκινικούς όγκους δικαιολογούν την υπόθεση ότι η έκθεση σε μικρές δόσεις της ακτινοβολίας που προέρχεται από ένα κινητό τηλέφωνο καταλήγει στην πρόκληση βλαβών.

LE MONDE, από το κύριο άρθρο - Ελευθεροτυπία

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η βαριά χρήση του κινητού επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πενταπλασιάζει στα παιδιά τον κίνδυνο του καρκίνου του εγκεφάλου

Home