Η χρήση του κινητού τηλεφώνου πενταπλασιάζει στα παιδιά τον κίνδυνο του καρκίνου του εγκεφάλου

Πηγή: independent, 21 Σεπτεμβρίου 2008

Ανησυχητική είναι η νέα έρευνα από τη Σουηδία σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των κινητών, γι αυτό και προκαλεί φόβους ότι οι σημερινοί νέοι θα αντιμετωπίσουν μια επιδημία καρκίνου στην μετέπειτα ζωή τους.

Η Σουηδική έρευνα έχει αναφερθεί αυτό το μήνα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη για τα κινητά τηλέφωνα και την υγεία.

Είναι εντυπωσιακό ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πέντε φορές πιο πιθανό να πάθουν καρκίνο του εγκεφάλου (γλοίωμα) αν χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

Η μελέτη, λένε οι εμπειρογνώμονες, δημιουργεί φόβους ότι η σημερινή νεολαία μπορεί να υποστεί μια «επιδημία» αυτού του καρκίνου στη μετέπειτα ζωή τους. Τουλάχιστον 9 εκ των 10 βρετανών ηλικίας 16 ετών έχουν τη δική τους συσκευή, και πάνω από το 40% των μαθητών της πρωτοβάθμιας.

Ωστόσο, η διερεύνηση του κινδύνου για τους νέους έχει παραλειφθεί από μια βρετανική έρευνα ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ, για τους κινδύνους του καρκίνου από τη χρήση κινητών τηλεφώνων, που ξεκίνησε φέτος, παρόλο που το πρόγραμμα για την Υγεία στην Κινητή Τηλεπικοινωνία - που διεξάγει την έρευνα -- παραδέχεται ότι το ζήτημα είναι "υψίστης προτεραιότητας".

Παρά τις συστάσεις με επίσημες εκθέσεις ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά πρέπει να "μειωθεί στο ελάχιστο", η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να την αποθαρρύνει.

Την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτρέπει με ψήφισμα της τους υπουργούς σε όλη την Ευρώπη, να θέσουν αυστηρότερα όρια για την έκθεση στην ακτινοβολία από τα κινητά και τα ασύρματα τηλέφωνα, Wi-Fi και άλλες διατάξεις, εν μέρει επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις ακτινοβολίες. Βρίσκονται περισσότερο σε κίνδυνο λόγω του ότι ο εγκέφαλός και το νευρικό σύστημα τους είναι σε εξέλιξη και επειδή - το κεφάλι τους είναι μικρότερο και το  κρανίο  τους και είναι λεπτότερο - η ακτινοβολία διεισδύει βαθύτερα στον εγκέφαλός τους.

Η σουηδική αυτή έρευνα αναφέρθηκε αυτό το μήνα στην πρώτη διεθνή διάσκεψη για τα κινητά τηλέφωνα και την υγεία.

Αυτή η έρευνα ξεκίνησε από μια ανάλυση των δεδομένων σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν διενεργηθεί μέχρι τώρα για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από την έκθεση σε ακτινοβολία, με επικεφαλής τον καθηγητή Lennart Hardell του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Orebro της Σουηδίας.

Ο καθηγητής Hardell ανέφερε στο συνέδριο ότι "οι άνθρωποι οι οποίοι άρχισαν να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο πριν από την ηλικία των 20 ετών" είχαν πάνω από πέντε φορές αύξηση του γλοιώματος, δηλαδή καρκίνου των κυττάρων των γλοιακών κυττάρων, που υποστηρίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Αν τώρα οι νέοι χρησιμοποιούν την ασύρματη σταθερή τηλεφωνία για να μειώσουν τον κίνδυνο, βρέθηκε σε πολλά σπίτια να ήταν σχεδόν του ίδιου μεγέθους, πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος του κανονικού.

Εκείνοι που ξεκίνησαν μικροί τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, πρόσθεσε ο καθηγητής Hardell, ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να πάθουν ακουστικό νεύρωμα, ένας καλοήθης όγκος, αλλά συχνά γίνεται απενεργοποίηση του ακουστικού νεύρου, που οδηγεί συνήθως στην κώφωση.

Αντίθετα, τα άτομα που έκαναν χρήση μετά από τα είκοσι των κινητών, είχαν μόνο 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα και διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακουστικό νεύρωμα.

Ο καθηγητής Hardell προειδοποιεί ότι "Είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Είναι πολύ ανησυχητικό. Θα πρέπει τα παιδιά να λαμβάνουν προφυλάξεις." Πιστεύει ότι τα παιδιά κάτω των 12 δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά, εκτός σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι έφηβοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν hands-free συσκευές ή ακουστικά και να επικεντρωθούνε στο κείμενο (SMS). Στο 20, ο κίνδυνος μειώνεται, διότι τότε ο εγκέφαλος είναι πλήρως ανεπτυγμένος. Πράγματι, παραδέχεται, ο κίνδυνος για τα παιδιά και τους έφηβους μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερος από τους κινδύνους που βρέθηκαν, διότι τα αποτελέσματα της μελέτης του δεν δείχνουν τις επιπτώσεις όταν χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα για πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι καρκίνοι ίσως χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθούν, περισσότερο από όσο βρίσκονται τα κινητά τηλέφωνα στην αγορά.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι ενήλικες που έχουν χρησιμοποιήσει τα κινητά για περισσότερο από 10 χρόνια είναι πολύ πιο πιθανό να πάθουν γλοίωμα και ακουστικά νευρώματα, αλλά ανέφερε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία μέχρι τώρα, για να δείξουν τον τρόπο που αυξάνει ο κίνδυνος με την μακροχρόνια χρήση για αυτούς που είχαν αρχίσει μικροί την χρήση.

Πρέπει φυσικά να συνεχιστεί η έρευνα, αλλά οι κίνδυνοι για τα παιδιά δεν θα μελετηθούν στην έρευνα που ξεκίνησε στη Βρετανία, τη MTHR, η οποία θα παρακολουθήσει 90.000 άτομα στη Βρετανία.

«Σύμφωνα με τις έρευνες που έχω πραγματοποιήσει μέχρι τώρα είμαι πεπεισμένος ότι η εντατική χρήση κινητού για χρονικό διάστημα που ξεπερνά τα δέκα χρόνια συνδέεται με την ανάπτυξη εγκεφαλικών όγκων», αναφέρει ο Hardellλ, που είναι καθηγητής Ογκολογίας και Επιδημιολογίας Καρκίνου στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Όρεμπρο, που έχει διεξαγάγει 4 μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα. «Οι εγκεφαλικοί όγκοι, βάσει των δεδομένων που έχουμε από έρευνες με καρκινογόνες ουσίες, κάνουν πάνω από δέκα χρόνια για να εκδηλωθούν. Με αυτό το σκεπτικό, κατά την περίοδο 2008-2012, οπότε και θα υπάρχει πληθώρα χρηστών που θα έχουν συμπληρώσει τα δέκα χρόνια βαριάς χρήσης κινητού, δεν είναι απίθανο να αρχίζουμε να παρατηρούμε περισσότερα κρούσματα. Πιστεύω ότι η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών οφείλει να κάνει τις τεχνολογίες και τις συσκευές των κινητών πολύ πιο ασφαλείς για τους χρήστες», επισημαίνει ο ίδιος.

"Από τις μεγάλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, δεν προκύπτει σύνδεση μεταξύ εγκεφαλικών όγκων και χρήσης κινητού. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1993, όταν αρχίσαμε να παρακολουθούμε τους συμμετέχοντες στις έρευνες, δεν μπορούσαμε να έχουμε σε μεγάλο βαθμό στα δείγματά μας αυτό που αποκαλούμε “βαρείς”, μακρόχρονους χρήστες. Για τη συγκεκριμένη ομάδα χρηστών υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο πιθανής επικινδυνότητας. Προς το παρόν πάντως δεν έχει εντοπιστεί κάποιος ανθρώπινος βιολογικός μηχανισμός που να συνδέει τη χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας με καρκίνο", επισημαίνει ο επικεφαλής της μεγαλύτερης έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τη σχέση των κινητών με εγκεφαλικούς όγκους.

«Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι βάσει των επιστημονικών δεδομένων δεν υπάρχουν επιπτώσεις για τη χρήση κινητού κατά τα πρώτα δέκα χρόνια, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγεται η άσκοπη έκθεση στην ακτινοβολία. Όσο για τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το νέο UΜΤS έχει σαφώς χαμηλότερη ισχύ και άρα ακτινοβολία σε σχέση με το GSΜ», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο καθηγητής David Coggon δήλωσε ότι δεν έχουν περιληφθεί τα παιδιά γιατί διεξάγονται άλλες έρευνες για τους νέους  στο Ινστιτούτο Kariolinska της Σουηδίας.

Και τονίζει: "Φαίνεται τρομακτικό να βλέπουμε πενταπλάσια αύξηση του καρκίνου μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι άρχισαν τη χρήση σε παιδική ηλικία".

Βέβαια ο David Carpenter, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης - ο οποίος επίσης συμμετείχε στη διάσκεψη - δήλωσε: «Τα παιδιά δαπανούν σημαντικό χρόνο για τα κινητά τηλέφωνα. Μπορεί να αντιμετωπίσουμε μια κρίση στη δημόσια υγείας με μια επιδημία καρκίνων του εγκεφάλου, ως το αποτέλεσμα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου."

Το 2000 και το 2005, δύο επίσημες έρευνες κάτω από την επίβλεψη του σερ William Stewart, συνιστούσαν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά πρέπει να «αποθαρρυνθεί» και να «ελαχιστοποιηθεί".

Αλλά σχεδόν δεν έχει γίνει τίποτα, και η χρήση τους από τους νέους έχει υπερδιπλασιαστεί μετά την αλλαγή της χιλιετίας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η μακροχρόνια χρήση του κινητού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο όγκου στον εγκέφαλο
Επιστήμονας προειδοποιεί για τις καρκινικές επιπτώσεις του κινητού τηλεφώνου
Κίνδυνος από τα κινητά κατά την εγκυμοσύνη
Συνδέεται ο καρκίνος των σιελογόνων αδένων με τη βαριά χρήση του κινητού
Η βαριά χρήση του κινητού επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος
Η ακτινοβολία του κινητού αλλάζει τις πρωτεϊνες του δέρματος
Τα κινητά δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου λέει μια μελέτη 1000 ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου
Έρευνα έδειξε ότι τα κινητά τηλέφωνα αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου των σιελογόνων αδένων

Home