Στην δημοσιότητα η εικόνα του ρωσο-ευρωπαϊκού επανδρωμένου διαστημοπλοίου

Πηγή: BBC, 22 Ιουλίου 2008

Η πρώτη επίσημη εικόνα του ρωσο-ευρωπαϊκού επανδρωμένου διαστημοπλοίου δόθηκε στην δημοσιότητα. Έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει το όχημα Σογιούζ που χρησιμοποιείται σήμερα από τη Ρωσία και θα επιτρέψει στην Ευρώπη να συμμετάσχει άμεσα στην μεταφορά πληρωμάτων.


Το διαστημόπλοιο έχει σχεδιαστεί για να επαναχρησιμοποιείται και να μεταφέρει τέσσερα άτομα προς το φεγγάρι, ενώ ανταγωνίζεται με το σύστημα Ωρίων (Orion) των ΗΠΑ για τον Άρη.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα διαστημόπλοια, θα χρησιμοποιήσει προωστήρες για να κάνει ομαλές προσγειώσεις όταν επιστρέφει στη Γη.

Από ορισμένες απόψεις, μοιάζει με το αμερικανικό διαστημικό σκάφος της επόμενης γενιάς Ωρίων. Το 18 έως 20 τόνων Ρωσο-Ευρωπαϊκό όχημα είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει πλήρωμα έξι ατόμων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη και τέσσερις αποστολές σε σεληνιακή τροχιά.

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα χαρακτηριστικά σχετικά με αυτή την κάψουλα φαίνεται να είναι οι προωστήρες και το εξάρτημα για την προσγείωση στην κάτω του πλευρά. Ο Zak είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τους κινητήρες αυτούς για να 'μαλακώσουν' την προσγείωση του στη Γη μετά την πύρινη επανείσοδο του μέσα στην ατμόσφαιρά μας.

Η κατασκευή του νέου αυτού διαστημικού αεροσκάφους κρύβει μια λογική. Να συνδυαστούν το σύστημα πρόωσης και τα ηλεκτρονικά του «Ιουλίου Βερν», που πρόσφατα εστάλη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μαζί με έναν θάλαμο πληρώματος, το οποίο θα καταλαμβάνει τη θέση του χώρου που υπήρχε μέχρι σήμερα για το φορτίο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι αυτό έχουν δείξει χώρες - κλειδιά, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ το ζήτημα ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς πληρώματος αναμένεται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των αρμόδιων υπουργών στη συνάντηση του Νοεμβρίου στη Χάγη. Σημειώνεται ότι προς το παρόν οι αστροναύτες της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) πετούν στο διάστημα είτε με τα ρωσικά Σογιούζ είτε με αμερικανικά διαστημικά σκάφη.

Σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι υπουργοί συμφωνήσουν με το σχέδιο, το πρώτο επανδρωμένο ταξίδι της ευρω-ρωσικής ακάτου θα γίνει πιθανότατα μέσα στο 2017, κάτι που για να επιτευχθεί αναμένεται να στοιχίσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο διευθυντής της NASA, Μάικ Γκρίφιν, έχει κάνει έκκληση στην Ευρώπη να κατασκευάσει τον δικό της μεταφορέα πληρώματος. Μιλώντας τον περασμένο Μάρτιο, όταν εκτοξεύθηκε το Ιούλιος Βερν, ο Γκρίφιν δήλωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μόνο ένα «μικρό βήμα» για να αποκτήσει αυτή την ικανότητα.


Οι προωστήρες θα ομαλοποιήσουν την προσεδάφιση


Αν η Ευρώπη και η Ρωσία καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η Ευρώπη θα προσφέρει την τεχνολογία των προωστήρων, που αναπτύχθηκε για το Αυτοματοποιημένο Όχημα Μεταφοράς (ΑΟΜ) της Ευρώπης, ένα μη επανδρωμένο όχημα φορτίου που πρόσφατα απέστειλε στον ISS.

Η Ρωσία από την άλλη μπορεί να προσφέρει την εκτόξευση του νέου επανδρωμένου διαστημόπλοιου, με ένα εντελώς νέο πύραυλο ή με ένα τροποποιημένο υφιστάμενο πύραυλο.

Ο Zak είπε η Ρωσία επιμένει όπως όλες οι μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις να βασίζονται στο Vostochny, το νέο κοσμοδρόμιο που αναπτύσσεται στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί να φιλοξενήσει την πρώτη της επανδρωμένη πτήση από εκεί το 2018.

Προς το παρόν, όλα τα επανδρωμένα Σογιούζ ξεκινούν από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν.

Εναλλακτικά, τα δύο μέρη θα μπορούσαν να επιλέξουν τον εκτοξευτή (πύραυλο) Ariane 5, που θα φεύγει από το Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στον πύραυλο να μεταφέρει ανθρώπους στο διάστημα.

Φυσικά αυτό θα απαιτούσε σημαντικές τροποποιήσεις στο γαλλικό κοσμοδρόμιο, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης υποδομών για να υποστηρίξουν τη σωτηρία του πληρώματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είναι πολύ πιθανό ότι και οι δύο τοποθεσίες εκτόξευσης θα παίξουν ένα ρόλο σε κάθε πρόγραμμα συνεργασίας, το οποίο θα απαιτούσε ανύψωση είτε φορτίου είτε ανθρώπινου πληρώματος.

Ωστόσο, εάν η συνεργασία αυτή αποτύχει, η Ευρώπη έχει μια άλλη δυνατότητα για άμεση πρόσβαση σε επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.

Τον Μάιο του 2008 η Ευρωπαϊκή Αεροδιαστημική Εταιρεία EADS Astrium αποκάλυψε το δικό της μοντέλο ενός επανδρωμένου διαστημικού οχήματος, το οποίο περιγράφεται ως η "εξέλιξη" των ATV, που φτιάχτηκε από μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών εταιρειών με επικεφαλής την Astrium.

Θα συνδυάζει ουσιαστικά το ηλεκτρονικά μέρη και το τμήμα πρόωσης του ATV με τον θάλαμο του πληρώματος, που θα λάβει τη θέση του σημερινού τμήματος που φέρει το φορτίο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ωρίων είναι το νέο όνομα του διαστημικού σκάφους της Nasa που θα πετάξει το αργότερο ως το 2014
Η NASA σχεδιάζει την επιστροφή της στη Σελήνη το 2020

Home