Επισημάνσεις σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη θερμότερη δεκαετία

Πηγή: ΑΠΕ, 13 Δεκεμβρίου 2007

Τα τελευταία 13 έτη οι λαοί του πλανήτη μας βίωσαν 11 έτη, που ήταν από τα θερμότερα στα μετεωρολογικά αρχεία. Μάλιστα, το έτος που τελειώνει θα καταταγεί ως η έβδομη θερμότερη χρονιά μετά το έτος 1950, σύμφωνα με τα στοιχεία που ετοιμάζονται να δημοσιεύσουν η βρετανική Μετεωρολογική υπηρεσία και το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας.

Ως το τέλος του Νοεμβρίου φέτος, με αφετηρία τον Ιανουάριο, "καταγραφόταν" μέση θερμοκρασία ανώτερη 0,41 βαθμού Κελσίου από τη διαχρονική μέση θερμοκρασία μετά το 1950...και μόνον το μετεωρολογικό φαινόμενο "Λα Νίνια" έφερε "δροσιά" στον πλανήτη και παρεμπόδισε να "αποκορυφωθούν" ήδη πολύ υψηλές θερμοκρασίες..

Επίσης, από τα μετεωρολογικά αρχεία προκύπτει πως σε αυτόν τον αιώνα που "τρέχει" εντάσσονται τα οκτώ πλέον θερμά έτη στον Κόσμο αφότου οι θερμοκρασίες αρχειοθετούνται--με μοναδική εξαίρεση το "θερμότατο" έτος 1998, που ανήκει βέβαια στον περασμένο αιώνα.

Το έτος 1998 παγκοσμίως η θερμοκρασία διαμορφώθηκε 0,52 βαθμού Κελσίου υψηλότερα του μέσου διαχρονικού όρου θερμοκρασίας κατά την χρονική περίοδο 1961-1990.

Η επίσημη αναγγελία των βρετανικών στοιχείων για τις παγκοσμίως διαμορφούμενες θερμοκρασίες θα συμπέσει χρονικώς με την διένεξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με την Ουάσινγκτον, εξαιτίας της άρνησης της τελευταίας να θέσει τους "σφαιρικούς" στόχους αναφορικά με την καταπολέμηση των κλιματολογικών αλλαγών, στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που αυτές τις ημέρες διεξάγεται στο Μπαλί. Στην Ινδονησία, πράγματι, πολιτικοί και επιστήμονες ανταλλάσουν απόψεις για το πώς θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων, που συντείνουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, προκαλώντας ολοένα υψηλότερες θερμοκρασίες διεθνώς.

"Μόνον οι λίγες τελευταίες ημέρες, μάς παρείχαν ένα σημαντικό πεδίο για ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα και επιβεβαίωσαν την αναγκαιότητα ανάληψης επείγουσας δράσης, για να καταπολεμηθούν οι περαιτέρω αυξήσεις θερμοκρασίας με ανθρώπινη "υπαιτιότητα", σχολίασε η κυρία Βίκι Πόουπ, του "Κέντρου Χάντλεϊ" που μελετώντας διαρκώς τις κλιματολογικές μεταβολές "συνεργάζεται" με την βρετανική Μετεωρολογική υπηρεσία.

Πρέπει να ανατρέξει κάποιος στο "μακρινό" 1985, για να βρει ένα έτος με θερμοκρασίες χαμηλότερες της μέσης διαχρονικής θερμοκρασίας για τη χρονική περίοδο 1960-1991, ανέφερε σήμερα το ανωτέρω βρετανικό ερευνητικό Κέντρο. Τόνισε δε πως αμέσως μετά το 1985, οι θερμοκρασίες διεθνώς "ακολουθούν" μιάν ανιούσα πορεία.

"Ξεκίνησε η χρονιά αυτή με έναν ασθενή 'Ελ Νίνιο', που είναι η ζεστή μορφή του φαινομένου 'Λα Νίνια', και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διαμορφώθηκαν υψηλότερα των μέσων διαχρονικώς θερμοκρασιών", επισήμανε το διευθυντικό στέλεχος της Μονάδας για τις Κλιματικές Αλλαγές της ΕΕ, κ.Φιλ Τζόουνς. "Τον Απρίλιο σκυτάλη πήρε αυτό καθεαυτό το φαινόμενο 'Λα Νίνια' δροσίζοντας την κατάσταση, αλλιώς φέτος κατά μέσον όρο το θερμόμετρο θα είχε αναρριχηθεί, σε σχέση με τη διαχρονική μέση θερμοκρασία, ακόμα υψηλότερα..., όπως επισήμανε ο ίδιος.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από ασθένειες όπως η ελονοσία και η διάρροια σε ένα κόσμο όπου η θερμοκρασία αυξάνεται και ο οποίος δοκιμάζεται από καύσωνες και έλλειψη νερού.

Εμπειρογνώμονες σε θέματα περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και οι καύσωνες θα έχουν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την ζέστη, ενώ η αύξηση των επιπέδων του όζοντος εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος θα έχει αποτέλεσμα να αυξηθούν τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα.

Ένας κόσμος όπου η θερμοκρασία θα αυξάνεται σημαίνει επίσης διάδοση λοιμωδών ασθενειών όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός και η χολέρα.

"Ανησυχούμε για τον υποσιτισμό που σχετίζεται με τις ελλείψεις στην αγροτική παραγωγή, ανησυχούμε για την διάρροια που οφείλεται στις ελλείψεις σε πόσιμο νερό και σε θέματα σχετιζόμενα με την υγιεινή και επειδή βλέπουμε μία αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού και ελονοσίας και την εμφάνισή τους σε περιοχές που δεν υπήρχαν", όπως τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του ΠΟΥ σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος.

Όπως επισήμανε η κα Νέιρα στην ομιλία της κατά την διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές, στο Μπαλί, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου θα οδηγήσει στην αύξηση των κρουσμάτων διάρροιας σε ποσοστό 8%.

Οι κλιματικές αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν επίσης στην αύξηση της αναλογίας του πληθυσμού της γης που είναι εκτεθειμένος στον δάγκειο πυρετό-ασθένεια που μεταδίδεται με τα κουνούπια-σε ποσοστό μεταξύ 50 και 60%.

Εν τω μεταξύ η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης φέτος θα είναι η υψηλότερη από τότε που άρχισαν να καταγράφονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη, το 1880, άνοδος που οφείλεται εν μέρει στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών ήταν υψηλότερη στις περισσότερες περιοχές εκτός από τον ανατολικό Ειρηνικό ωκεανό, κοντά στον Ισημερινό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης το 2007 θα φθάσει τους 0,67 βαθμούς Κελσίου πάνω από τη μέση θερμοκρασία της 30χρονης περιόδου από το 1971 έως το 2000.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δυσοίωνη έκθεση για το κλίμα: Αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας
Η ανθρωπότητα σε κίνδυνο καθώς ο πλανήτης καταρρέει λέει μια έκθεση του ΟΗΕ
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Από το 2009 έρχονται μεγάλες κλιματικές αλλαγές
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας

Home