Πιο ασφαλής από ποτέ η Πυρηνική Ιατρική

Πηγή: Science Daily, 11 Οκτωβρίου 2007

Τα νοσοκομεία θα γνωρίζουν τώρα ότι χορηγείται η σωστή δόση σε 670.000 ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι υποβάλλονται σε διαδικασίες πυρηνικής ιατρικής κάθε χρόνο,  λόγω μιας νέας συσκευής που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο (NPL).

Ο αριθμός των εργασιών πυρηνικής ιατρικής έχει αυξηθεί κατά 36% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών. Και 240 νοσοκομεία στη Βρετανία χρησιμοποιούν τώρα την πυρηνική ιατρική, συνήθως για διαγνωστικές ανιχνεύσεις σε περιοχές όπως είναι τα οστά, τους πνεύμονες, το μυοκάρδιο και τα νεφρά. Η πυρηνική ιατρική χρησιμοποιείται επίσης στον καρκίνο και τη θεραπεία του θυροειδή.

Στις περισσότερες διαγνωστικές διαδικασίες, εγχέονται στο σώμα ραδιενεργές ενώσεις έτσι ώστε να 'φωτογραφηθούν' τα όργανα με ειδικές κάμερες ακτίνων γάμμα. Φυσικά, η ακριβής δόσης της ραδιενέργειας είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την ασφάλεια του ασθενή αλλά και για την ποιότητα της διαδικασίας. Μια χαμηλή δόση μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικές εικόνες, ενώ μια υψηλή δόση θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη στον ασθενή.

Τελευταία ένα νέο όργανο, το "Fidelis", επιτρέπει στους ιατρικούς φυσικούς να ελέγξουν τα δικά τους όργανα με βάση τα βρετανικά εθνικά πρότυπα για τη ραδιενέργεια. Μόλις δε βεβαιωθούν ότι τα όργανά τους κάνουν σωστή μέτρηση της ακτινοβολίας, τότε είναι σίγουροι ότι δίνεται η ακριβής δόση στον ασθενή.

Το όργανο αυτό αποτελείται από ένα θάλαμο ιονισμού που σχεδιάστηκε από το Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο και την Southern Scientific Ltd (που κατασκευάζει και πωλεί το όργανο). Ο θάλαμος ιονισμού που είναι γεμάτος κάποιο αέριο περιέχει δύο ηλεκτρόδια. Όταν τοποθετηθεί πλησίον του θαλάμου μια ραδιενεργός πηγή που εκπέμπει ακτίνες γάμμα αυτές ιονίζουν το αέριο -- δημιουργώντας έτσι ένα ρεύμα που μπορεί να μετρηθεί από το ηλεκτρόμετρο.

Μέχρι τώρα τα νοσοκομεία χρησιμοποιούσαν άλλα όργανα ρύθμισης με ραδιοπυρήνες, που χρειάζονταν επαναρύθμιση κάθε φορά που έρχονταν νέες εφαρμογές για την πυρηνική ιατρική. Με το Fidelis, αυτό το πρόβλημα λύνεται.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ακτινοβολίες στην Ιατρική για τη θεραπεία του καρκίνου
Η Φυσική αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για την Ιατρική
Πυρηνική Ιατρική
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου

Home