Το φαινόμενο του θερμοκηπίου αυξάνει τα επίπεδα υγρασίας

Πηγή: AFP, 10 Οκτωβρίου 2007

Εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας το φαινόμενο του θερμοκηπίου κάνει την ατμόσφαιρα της Γης πιο υγρή. Αυτό υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες οι οποίοι πιθανολογούν ότι η αυξημένη υγρασία θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες θερμοκρασίες, σε πιο βαριές βροχοπτώσεις και σε ισχυρότερους τυφώνες.

Δεξιά: Οι επιστήμονες λένε ότι η αυξημένη υγρασία θα φέρει περισσότερους και πιο έντονους τροπικούς κυκλώνες

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου East Anglia και αναφέρουν ότι τις επιπτώσεις της αύξησης της υγρασίας στην ατμόσφαιρα θα τις βιώσουν κυρίως οι τροπικές περιοχές του πλανήτη.

Από το 1976 έως το 2004, όταν η μέση επιφανειακή θερμοκρασία ανέβηκε κατά 0.49 βαθμούς Κελσίου, τα συνολικά επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα ανέβηκαν 2.2%, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες.

Έως το 2100, τα επίπεδα της υγρασίας προβλέπεται να ανέβουν άλλα 10%, δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Nathan Gillett του Κλιματικού Κέντρο.

Μέχρι τώρα, οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει μια αύξηση της υγρασίας στις τελευταίες δεκαετίες γιατί η υψηλή θερμοκρασία εξατμίζει περισσότερο νερό από τις θάλασσες και την ξηρά. Αλλά δεν γνωρίζαμε πόση ποσότητα γιατί δεν υπήρχαν κατάλληλες μέθοδοι υπολογισμού. Ένα νέο όμως κλιματικό μοντέλο για τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα μας έδωσε τα παραπάνω ποσοστά.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature, είναι μία από τις πρώτες που καταγράφει τις αλλαγές στα επίπεδα της υγρασίας της ατμόσφαιρας κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μελέτη των σχετικών στοιχείων προσφέρει στους ειδικούς σημαντικά στοιχεία και δεδομένα με τα οποία μπορούν να κάνουν εκτιμήσει για την μελλοντική πορεία των κλιματικών αλλαγών.

"Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των στοιχείων που δείχνουν ότι το κλίμα αλλάζει και ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος για αυτές τις αλλαγές. Είχε προβλεφθεί από παλιά ότι η αύξηση των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα θα αυξήσει παράλληλα και την υγρασία σε αυτή", δήλωσε ο Nathan Gillett.


Πριν από λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα η πρώτη επιστημονική έρευνα που συνδέει άμεσα τις ανθρώπινες δραστηριότητες με την αύξηση των βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση Nature, καταγράφεται αύξηση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων στη ζώνη μεταξύ 40 έως 70 μοιρών βόρεια, μια ζώνη που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της Βορείου Αμερικής, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και ένα τμήμα της Ρωσίας. Από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι οι μεταβολές στις βροχοπτώσεις, από τη δεκαετία του 20 έως σήμερα, οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα σε ποσοστό 50% έως 85% και ότι μόνο στη Βρετανία από το 1925 τα επίπεδα των βροχοπτώσεων αυξάνονται κατά μέσον όρο 6,2 χιλιοστά κάθε δεκαετία.

Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να αποδώσει άμεσα τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Βρετανία στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, επειδή όλα τα κλίματα έχουν μια φυσική μεταβλητότητα που περιλαμβάνει και εξαιρετικά περιστατικά. Εντούτοις, σε ό,τι αφορά τις ακραίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στη Βρετανία στις 24 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου 2007, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι είναι εξ ολοκλήρου σύμφωνες με τις τακτικές προβλέψεις για τα φαινόμενα που θα φέρει η κλιματική αλλαγή.

Πριν 10 χρόνια σχεδόν Βρετανοί επιστήμονες του Προγράμματος για τις Επιπτώσεις του Κλίματος είχαν δώσει λεπτομερείς προβλέψεις για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, στη Βρετανία τον 21ο αιώνα και στην κορυφή της λίστας ήταν οι βροχοπτώσεις, που, όπως προέβλεπαν, θα είναι αυξημένες τόσο στη συχνότητα όσο και στην ένταση. Τότε θεωρούσαν ότι αυτό ήταν πιθανότερο να συμβαίνει τον χειμώνα, ενώ για τα καλοκαίρια είχε προβλεφθεί ότι θα είναι θερμότερα και ξηρότερα.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ένας αμερικανός ειδικός του κλίματος που θεωρεί ότι η αλλαγή του κλίματος θα αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κατακλυσμιαίων φαινομένων. Οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί περίπου 4% κατά μέσο όρο πάνω από τους ωκεανούς από το 1970 και αυτό οδηγεί σε περιστατικά ισχυρότερων βροχοπτώσεων, περίπου τα διπλάσια από αυτά που συνέβαιναν, επισημαίνει.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η γη ετοιμάζεται να φτάσει στην περιβαλλοντική καταστροφή
Ο ρυθμός των εκπομπών του άνθρακα θα μπορούσε να αυξήσει τους καύσωνες στη Μεσόγειο στον αιώνα αυτό
Ο πλανήτης Γη ήδη εκπέμπει τα πρώτα SOS
Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας
Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση υποτιμώνται λένε οι επιστήμονες
Η ΕΕ προειδοποιεί για την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη

Home