Οι προβλέψεις για την παγκόσμια θέρμανση υποτιμώνται λένε οι επιστήμονες

Πηγή: The Guardian , 23 Μαΐου 2006

Τα μέχρι τώρα μοντέλα για την αλλαγή του κλίματος έχουν υποτιμήσει εντυπωσιακά την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, προειδοποίησαν ειδικοί. 

Αυτό σημαίνει ότι οι σημερινές προβλέψεις για τις αυξήσεις της θερμοκρασίας είναι ανακριβείς και θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω περισσότερο από 2ο C, ακόμα και μέχρι 7.7 οC μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα.

Οι βρετανικές προσπάθειες να καταπολεμηθεί η αλλαγή του κλίματος έχουν εστιαστεί στην απαγόρευση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα επάνω από 450 μέρη ανά εκατομμύριο, που ισοδυναμούν με μια άνοδο 2 οC. Εάν ο κόσμος θερμανθεί περισσότερο, πολλοί εμπειρογνώμονες του κλίματος θεωρούν ότι τα εύθραυστα οικοσυστήματα θα ωθηθούν πέρα από το "σημείο ισορροπίας" τους, προκαλώντας την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας χωρίς επιστροφή.

Το φαινόμενο αυτό ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια μιας μελέτης των αποτελεσμάτων της παγκόσμιας επιφανειακής θερμοκρασίας στα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα. Οι επιστήμονες από καιρό ξέρουν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου αυξάνουν τις θερμοκρασίες κάνοντας ουσιαστικά μια 'μόνωση' του πλανήτη. Αλλά υπάρχει και ένας άλλος λιγότερο γνωστός μηχανισμός που είναι ότι ο πλανήτης το περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα του οφείλεται στην απελευθέρωση του από το χώμα και τους ωκεανούς. Το αποτέλεσμα είναι ένας μηχανισμός όπου το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί τη θέρμανση, που αναγκάζει εν συνεχεία να απελευθερώνεται κατά φυσικό τρόπο ακόμη περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Ο Peter Cox, επιστημονικός διευθυντής για την αλλαγή του κλίματος στο κέντρο για την οικολογία και την υδρολογία στο Dorset, μαζί με ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία, χρησιμοποίησε 'καρότα΄του πάγου από την ανταρκτική για να μελετήσει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα που παγιδεύτηκαν κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, που ονομάζεται μικρή παγετωνική εποχή, από το 1550 έως το 1850. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το διοξείδιο του άνθρακα αυξάνεται πολύ γρήγορα με τη θέρμανση, επειδή τα χώματα διασπώνται γρηγορότερα και οι ωκεανοί έχασαν περισσότερο από αυτό το αέριο.

Επειδή οι επιστήμονες ήταν ανίκανοι να μετρήσουν την επίδραση πριν, δεν έχει συμπεριληφθεί το φαινόμενο αυτό σε πολλά μοντέλα του κλίματος. Αλλά όταν το έλαβαν υπόψη τους, είδαν ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στα μοντέλα ώθησαν τις θερμοκρασίες πιο ψηλά, κάπου μεταξύ των 15 και 78%.

Μια πρόσφατη έκθεση από τη Διακυβερνητική Επιτροπή σχετικά με την αλλαγή του κλίματος διαπίστωσε ότι τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα πιθανώς να διπλασιαστούν ως προς τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2050. Η πιο πρόσφατη έρευνα κάνει εκτιμήσεις για μεταξύ 1.6 οC και 6 οC.

Η Margaret Torn επικεφαλής της έρευνας, του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Μπέρκλεϋ, είπε: "Για να προβλέψετε το μέλλον πρέπει να υποθέσετε κατά πόσο τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα θα ανεβούν. Αυτό εξαρτάται από τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, τι θα κάνουν οι άνθρωποι".

Και από Αυστραλούς

Σε μια άλλη έκθεση ερευνητές της Αυστραλίας προβλέπουν ότι μέχρι το 2100 η μέση θερμοκρασία της Γης μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,4 ως 5,8 βαθμούς Κελσίου, που προέβλεψε το 2001 το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές του ΟΗΕ.

Επίσης, ότι η παγκόσμια θέρμανση θα αυξήσει περισσότερο από όσο αναμενόταν τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως το κύμα καύσωνα που έπληξε την κεντρική Ευρώπη τον Αύγουστο του 2003.

Το δε λιώσιμο των πάγων θα μειώσει την αντανάκλαση της επιφάνειας της Γης στην περιοχή των πάγων με αποτέλεσμα την αύξηση των θερμοκρασιών. Έτσι, ο Αρκτικός Ωκεανός, προς το τέλος του αιώνα, μπορεί να μην έχει σχεδόν καθόλου πάγο το καλοκαίρι.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μη αναστρέψιμη η καταστροφή στην Αρκτική
Λογοκρισία σε τρεις επιστήμονες για την υπερθέρμανση του πλανήτη
Η εκδίκηση της Γαίας - Η Γη είναι σε μια κατάσταση χωρίς επιστροφή πια προειδοποιεί τώρα ο James Lovelock