Οι Χόμπιτ της Ινδονησίας είναι νέο είδος ανθρώπου

Πηγή: AFP, 20 Σεπτεμβρίου 2007

Νέα τροπή φαίνεται να παίρνει η διένεξη μεταξύ των ειδικών σχετικά με το είδος στο οποίο ανήκει το διάσημο Χόμπιτ, η ανακάλυψη του οποίου στο νησί Φλόρες της Ινδονησίας προκάλεσε αίσθηση όταν ανακοινώθηκε το 2004. Προσεκτική μελέτη των απολιθωμάτων των οστών των καρπών κατέδειξε ότι πρόκειται για ξεχωριστό είδος και όχι για σύγχρονο άνθρωπο που έπασχε από μικροκεφαλία όπως είχαν υποστηρίζει κάποιοι ερευνητές.

Ειδικοί από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον αναφέρουν με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση Science ότι τα οστά που εξετάστηκαν δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του Homo sapiens, ούτε καν με του ξαδέλφου» του σύγχρονου ανθρώπου Homo neandertlialesis, αλλά προσομοιάζουν με εκείνα των σύγχρονων πιθήκων ή των αρχαίων προγόνων του ανθρώπου.

Η αρχική θεωρία που εκφράστηκε μετά την ανακάλυψη των απολιθωμάτων ενός θηλυκού Χόμπιτ που είχε ύψος ενός μέτρου και ηλικίας 18.000 ετών, συμφωνούσε με τα νέα ευρήματα γιατί οι επιστήμονες που το ανακάλυψαν εξέφρασαν τη θεωρία ότι πρόκειται για απόγονο του Homo Erectus, που εγκατέλειψε τη γενέτειρά του Αφρική πριν 1,8 εκατομμύρια χρόνια, κατέληξε στο απομονωμένο νησί και αναπτύχθηκε ξεχωριστά από τα άλλα είδη ανθρωποειδών.

Ωστόσο λίγο μετά τη διατύπωση της άλλοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι ανήκαν σε έναν πυγμαίο που παρουσίαζε μικροκεφαλία.

Η αναλυτική εξέταση ωστόσο των οστών των καρπών κατέδειξε ότι αυτά είναι πρωτόγονα και έχουν σχήμα πολύ διαφορετικό από εκείνο του σύγχρονου ανθρώπου. Για την ακρίβεια οι καρποί του Χόμπιτ δεν είναι φτιαγμένοι έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαλεία, όπως ο καρπός του σύγχρονου ανθρώπου και του Νεάντερταλ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Χόμπιτ είναι τελικά ένα άλλο είδος ισχυρίζεται μια επιστημονική ομάδα
Ο Χόμπιτ ήταν αρκετά έξυπνος για να κάνει λίθινα εργαλεία παρά το μικρό εγκέφαλό του, σύμφωνα με μια νέα έρευνα
Ο Χόμπιτ της Ινδονησίας δεν είναι νέο είδος ανθρώπου υποστηρίζουν επιστήμονες
Οι ανθρωπίδες του Dmanisi
Ο Χόμπιτ της Ινδονησίας ήταν ένα μοναδικό είδος διαφορετικό του ανθρώπου
Οι Χόμπιτ μπορεί να πιο κοντά στους ανθρώπους από ό,τι νομίζουμε

Home