Οι Χόμπιτ μπορεί να πιο κοντά στους ανθρώπους από ό,τι νομίζουμε

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 8 Νοεμβρίου 2004

Hobbit skull

Θα μπορούσε αυτό το κρανίο που έχει μέγεθος όσο ένα γκρέιπφρουτ να ανήκει στο Homo sapiens, με μια ατέλεια στον εγκέφαλο και όχι σε ένα νέο είδος;

Ένας ινδονήσιος επιστήμονας έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον για το εάν ο πρόσφατα ανακαλυφθείς Hobbit, ήταν πραγματικά ένα  προηγουμένως άγνωστο είδος ανθρώπου.

Ο καθηγητής Teuku Jacob, επικεφαλής παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο Mada Gajah, και η ομάδα του θεωρούν ο Hobbit έχει μικρό κρανίο λόγω κάποιου είδους βλάβης του εγκεφάλου, και δεν είναι η απόδειξη ότι ανήκει σε ένα διαφορετικό είδος.

Οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν δοκιμές για να δουν εάν τα κατάλοιπα είναι από ένα υποείδος του Homo sapiens, του ίδιου είδους με τους σύγχρονους ανθρώπους, ή ενός νέου είδους, του Homo floresiensis.

"O Hobbit δεν είναι ένα νέο είδος", ανέφερε. "Είναι ένα υποείδος του Homo Sapiens, που ταξινομείται κάτω από τη φυλή Austrolomelanesid. Εάν δεν είναι ένα νέο είδος, γιατί να του δoθεί ένα νέο όνομα;"

Οι αμφιβολίες του Jacob ακολουθούν εκείνες ενός αυστραλού εμπειρογνώμονα στην ανθρώπινη εξέλιξη που εξέτασε τον περασμένο μήνα την καταγωγή των ανθρωποειδών ύψους μόνο 1 μέτρου, που βρέθηκαν στο ινδονησιακό νησί Flores.

Όπως αναφέρει ο Colin Groves καθηγητής στο Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο αμφέβαλε εάν οι Hobbit ήταν απόγονοι του Homo erectus, όπως προτείνεται από τους αυστραλούς και ινδονήσιους επιστήμονες που τους ανακάλυψαν.

Ο Groves είπε ότι ο μικρός εγκέφαλος του Hobbit σημαίνει ότι ήταν πιθανώς απόγονος ενός προγόνου, κάπου μεταξύ ενός αρχικού ανθρωποειδή, του αυστραλιανού πιθήκου, και του γένους Homo.

Ο Jacob λέει ότι η ομάδα του θα προσπαθήσει να αποδείξει επίσης ότι ο σκελετός ήταν ένα παμφάγο υποείδος του ανθρώπου ηλικίας από 25 έως 30 ετών, κι όχι ηλικίας 30 ετών θηλυκό από τα νέα είδη όπως ήδη αναγγέλθηκε.

Οι επιστήμονες τον περασμένο μήνα πρόσφεραν ειδήσεις σε όλα τα μέσα με την αναγγελία της ανακάλυψης ενός νέου κλαδίσκου στο ανθρώπινο οικογενειακό δέντρο, έναν ανθρωποειδή μεγέθους ενός μόνο μέτρου, με ένα κρανίο μεγέθους γκρέιπφρουτ, το οποίο ονόμασαν floresiensis Homo.

Η θεωρία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Η φύση, ήταν ότι ήταν το μικρότερο από τα 10 γνωστά είδη του γένους Homo.

Η ανακάλυψη των κρανίων και των οστών από τους ανθρώπους Hobbit έχει προκαλέσει αύξηση των επισκεπτών στο νησί Flores προς αναζήτηση ενός θρυλικού χαμένου κόσμου.

Οι τουριστικοί πράκτορες έχουν ήδη κάνει μια προβολή του νησιού στο διαδίκτυο, προσφέροντας μια πενταήμερη αποστολή στο χωριό Liang Bua στο δημοφιλές νησί του Μπαλί.

Οι κάτοικοι του χωριού Liang Bua σπάνια έχουν δει ξένους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μισού αιώνα, εκτός από ολλανδούς και πορτογάλους ιεραποστόλους και μερικούς, κυρίως αυστραλούς, επιστήμονες.

Κάτι όμως έχει αλλάξει με την άφιξη πρώτα των δημοσιογραφικών αποστολών και τώρα των περιηγητών.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέο είδος ανθρώπου που ζούσε πριν 18.000 χρόνια προκαλεί την ιστορία της εξέλιξης
Άνθρωπος ή νέο είδος;
Home