Ιαπωνική συσκευή προλέγει τις σεισμικές δονήσεις πριν αυτές ξεκινήσουν

Πηγή: Reuters, 28 Ιουνίου 2007

Μια ιαπωνική επιχείρηση έχει δημιουργήσει μια συσκευή στο μέγεθος ενός μικρού βιβλίου που μπορεί να προειδοποιεί λίγα δευτερόλεπτα πριν κτυπήσει ένας σεισμός. Χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και στοιχεία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, που παρέχονται από τη μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας (JAMA) μέσω του διαδικτύου, η συσκευή αρχίζει να ηχεί δυνατά μέχρι και 20 δευτερόλεπτα πριν από το σεισμό.

Η εταιρεία SunShine Co. Ltd λέει ότι αυτή πρέπει να δώσει στους ανθρώπους αρκετό χρόνο ώστε να κρυφτούν κάτω από τα τραπέζια, να κλείσουν το αέριο και διάφορες εστίες φωτιάς ή ακόμα και να απομακρυνθούν από τα ενδεχομένως επικίνδυνα έπιπλα.

Η λειτουργία της θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, και οι προειδοποιήσεις της JAMA θα γίνουν επίσης από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο ή θα μπορούν να σταλούν και σε κινητά τηλέφωνα, εξοπλισμένα ειδικά για το σκοπό αυτό, τα οποία θα αρχίσουν να πωλούνται το αργότερα μέχρι το τέλος του 2007.

Αλλά η επιχείρηση ελπίζει ότι η συσκευή της EQGuard, που θα είναι επίσης διαθέσιμη τον Οκτώβριο, θα βοηθήσει τους ανθρώπους που απλώς δεν θα βλέπουν τηλεόραση.

"Υπάρχουν 51 εκατομμύρια οικογένειες στην Ιαπωνία και αναμένουμε αυτό το σύστημα να το αγοράσουν τουλάχιστον το 20% των οικογενειών", λέει ο Πρόεδρος της SunShine Co. Ltd, Kazuo Sasaki.

Στην Ιαπωνία συμβαίνουν περίπου το 20% των σεισμών που καταγράφονται παγκοσμίως με μέγεθος 6 ή και μεγαλύτερο.

Η συσκευή στέλνει τις προειδοποιήσεις μόλις ανιχνεύσει τα αρχικά κύματα, ή τα πρώτα κύματα ενός σεισμού που δεν προκαλούν σημαντικές δονήσεις, αλλά μπορούν να ταξιδέψουν γρηγορότερα από τα δευτερογενή κύματα που είναι υπεύθυνα για το πραγματικό 'τράνταγμα'.

Οι προειδοποιήσεις θα μπορούσαν να προηγηθούν των δονήσεων μέχρι 10 έως 20 δευτερόλεπτα, αν και η χρονική περίοδος θα ήταν πολύ μικρότερη -- και σε μερικές περιπτώσεις δεν θα υπήρχε προειδοποίηση -- εάν το κέντρο της σεισμικής δόνησης είναι πολύ κοντά.

Τα στοιχεία από τη JAMA κάνουν λάθος μερικές φορές και θα μπορούσε να προκαλέσει περιττό πανικό στον κόσμο.

Αυτό το σύστημα κάνει λάθη. Δεν είναι 100% ακριβές, λένε επιστήμονες ενός προγράμματος έγκαιρης σεισμικής προειδοποίησης (JEITA). Η συσκευή μας έχει προειδοποιήσει για έναν σεισμό που πότε δεν έγινε, λένε.

Η Ιαπωνία άρχισε ήδη να στέλνει πληροφορίες για επικείμενο σεισμό στο προσωπικό έκτακτης ανάγκης και στους οδηγούς τραίνων τον περασμένο Αύγουστο, αλλά είχε αναβάλει να προειδοποιεί τον κόσμο για να αποφύγει τον πανικό.

Ως γνωστόν, ένας σεισμός με μέγεθος 7,3 χτύπησε την κεντρική Ιαπωνία το 1995, σκοτώνοντας περισσότερους από 6.400 ανθρώπους και προκαλώντας κατ' εκτίμηση ζημιές 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το 2004, ένας σεισμός με μέγεθος 6,8 φόνευσε περίπου 40 και τραυμάτισε περισσότερους από 3.000 άτομα.

Πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών και στην Αθήνα

Επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο να επανδρωθεί η Αθήνα με ένα πρωτοποριακό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των σεισμών. Πρόκειται για έναν μηχανισμό, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να στέλνει εγκαίρως σήματα ανίχνευσης σεισμικών δονήσεων στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ούτως ώστε να ενεργοποιούνται μέσα σε δευτερόλεπτα οι αναγκαίες εντολές για την προφύλαξη του κοινού. Ένα πείραμα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μια επιτυχημένη, όμως, εφαρμογή για την Ιαπωνία, όπου το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης έχει αποβεί σωτήριο για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η λειτουργία του μηχανισμού στηρίζεται στο γεγονός ότι τα πρώτα σεισμικά κύματα δεν είναι καταστροφικά. Άρα τους ειδικούς τους ενδιαφέρει μέσα στα λίγα δευτερόλεπτα που έχουνε στη διάθεσή τους να μπορούν να αποφανθούν αν ο επικείμενος σεισμός θα είναι ισχυρός και να στέλνουν μήνυμα στους χρήστες του συστήματος καθώς και στην Πολιτική Προστασία. Οι σεισμολόγοι όμως πριν φτάσουνε στους φορείς-χρήστες θα πρέπει να είναι σίγουροι για την τεχνική αρτιότητα και τα περιθώρια τελειοποίησης του μηχανισμού.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο θεωρείται μεγάλης κοινωνικής σημασίας, αναμένεται να συζητηθεί και στην πρώτη Διεθνή Συνάντηση Σεισμολογίας που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2007 στην Αθήνα με θέμα το πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών «Safer». Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 25 σεισμολογικά ινστιτούτα από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Αμερική και αναμένεται να κατατεθεί η υπάρχουσα σχετική εμπειρία.

Η Αθήνα μαζί με τη Νάπολη, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο έχουν επιλεγεί από το επιστημονικό πρόγραμμα «Safer», προκειμένου να μελετηθούν -σε συνεργασία με τους πολιτικούς φορείς των αντίστοιχων χωρών- ως προς τη δυνατότητα τοποθέτησης του συστήματος.

Ενδεικτικό για τη σημασία του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης είναι το γεγονός ότι οι Ιάπωνες έχουν καταφέρει μέσα σε μία εικοσαετία να ακινητοποιούν τα ταχύτατα τρένα που διαθέτουν, όταν ανιχνευθεί σεισμός εδώ και μερικά χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η ειδοποίηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Στην Ιαπωνία, μάλιστα, με την ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης εκτός από σήμα για τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων δίνεται και εντολή για αυτόματη διακοπή της παροχής φωταερίου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα ζώα μπορούν να προβλέψουν σεισμούς;
Με τους υπόκωφους θορύβους κάτω από τον φλοιό της Γης μπορεί να προβλέπουμε τους σεισμούς
Η αλλαγή της χημικής σύστασης των νερών μιας ιαματικής πηγής σήμα για επερχόμενο σεισμό
Πρόδρομα φαινόμενα εμφανίστηκαν σε σεισμούς λέει ένας γεωφυσικός
Ηλεκτρομαγνητικά σήματα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς - Η ομάδα ΒΑΝ στο προσκήνιο
Οι εκπομπές νετρονίων μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς.

Home