Με τους υπόκωφους θορύβους κάτω από τον φλοιό της Γης μπορεί να προβλέπουμε τους σεισμούς

Πηγή: AFP, 10 Δεκεμβρίου 2004

Υπόκωφοι θόρυβοι που προέρχονται από ένα βάθος πολλών χιλιομέτρων, κάτω από το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν τρόπο για να προβλεφθούν οι σεισμοί, δείχνει μια αμερικανική μελέτη. 

Οι δονήσεις που μετρήθηκαν προέρχονται από ένα βάθος, περίπου, 20 έως 40 χλμ, πολύ βαθύτερα από τους περισσότερους σεισμούς, και μοιάζουν σαν "ένα είδος φλυαρίας", αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Robert Nadeau.

Αυτές οι εξασθενημένες δονήσεις ανιχνεύθηκαν κοντά στην περιοχή Parkfield της Καλιφόρνιας. Η περίοδος που μελετήθηκε από τους ερευνητές τελείωσε εννέα μήνες προτού να γίνει ο σεισμός στην πόλη στις 28 Σεπτεμβρίου 2004 και είχε μέγεθος 6 βαθμών.

Παρόμοιο εξασθενημένο βουητό είχε ανιχνευτεί και σε άλλες σεισμογενείς περιοχές της Ιαπωνίας και των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στην περιοχή δόνησης, και ο επικεφαλής της έρευνας Nadeau θεωρεί ότι αυτή η δόνηση - οι υπόκωφοι θόρυβοι - θα μπορούσε να αφορά το σεισμό που έγινε αργότερα.

"Είναι νέες πληροφορίες από μια περιοχή βαθιά κάτω από το ρήγμα, που δεν ήμαστε σε θέση να εξετάσουμε πριν", είπε.

"Εάν αυτές οι δονήσεις είναι προκαταρκτικές ενός επερχόμενου σεισμού, τότε υπάρχει δυνατότητα για την πρόβλεψη και την πρόγνωση του σεισμού".

Οι δονήσεις ανιχνεύθηκαν κοντά στην άκρη του γήινου φλοιού, όπου αυτός συναντά τον καυτό μανδύα.

Η περιοχή Parkfield ονομάζεται η "Παγκόσμια Πρωτεύουσα των Σεισμών", επειδή οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εκεί σεισμούς επί 20 χρόνια για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι είναι αυτό που προκαλεί τους σεισμούς.

Ο τελευταίος σημαντικός σεισμός - μεγέθους οκτώ το 1857 - κτύπησε 25 χλμ από την Parkfield.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η αλλαγή της χημικής σύστασης των νερών μιας ιαματικής πηγής σήμα για επερχόμενο σεισμό
Home