Μελέτη ισχυρίζεται ότι η θέρμανση θα φέρει περισσότερες βροχές

Πηγή: New Scientist, 1 Ιουνίου 2007

Αμερικανοί ερευνητές ειδικοί στο κλίμα που μελέτησαν δεδομένα και εικόνες που έχουν αποστείλει οι δορυφόροι τα τελευταία 20 χρόνια πιστεύουν ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τα προσεχή χρόνια είναι σε κάποια σημεία εσφαλμένες.

Η νέα έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την κρατούσα θεωρία, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της θερμοκρασίας εμποδίζει την πρόκληση βροχοπτώσεων. Τη μελέτη έκαναν ειδικοί της υπηρεσίας Remote Sensing Systems που αναλύει μετεωρολογικά δεδομένα που προέρχονται από διαστημικούς δορυφόρους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι όταν αυξάνεται η θερμοκρασία στον ατμόσφαιρα ταυτόχρονα αυξάνεται εκεί και η συγκέντρωση νερού. Σύμφωνα με την  ανάλυση των δεδομένων, κάθε φορά που η θερμοκρασία αυξάνεται κατά έναν βαθμό Κελσίου αυξάνεται συγχρόνως και η ποσότητα των υδρατμών στην ατμόσφαιρα κατά 6,5%.

Η έρευνα έρχεται σε αντίθεση με τα μοντέλα μετεωρολογικών προβλέψεων που αναφέρουν ότι η αύξηση της  θερμοκρασίας περιορίζει τόσο την εμφάνιση όσο και την ένταση των ανέμων, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξάτμιση νερού από τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να ενισχύεται τα φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η αύξηση της θερμοκρασίας όχι μόνο δεν εξαφανίζει τους ανέμους αλλά αντίθετα ευνοεί τη δημιουργία τους.

Οι περιοχές στις οποίες υπάρχει βροχόπτωση θα έχουν αύξηση των βροχών, ενώ στις άνυδρες περιοχές του πλανήτη θα υπάρξει έστω και ελαφρώς μια αύξηση των όποιων επιπέδων υγρασίας διαθέτουν, δήλωσε ο Frank Wentz, μέλος της ερευνητικής ομάδας που δουλεύει στα συστήματα τηλεπισκόπησης στην Καλιφόρνια.

Τα μέχρι τώρα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι καθώς ο πλανήτης μας θερμαίνεται, περισσότερο νερό θα αιωρείται στην ατμόσφαιρα, επειδή ο ζεστός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.

Εντούτοις, αυτό δεν θα συνοδευτεί από μια ίση αύξηση στις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τα ίδια μοντέλα: για κάθε ένα βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική υγρασία θα αυξηθεί κατά περίπου 7%, ενώ η βροχόπτωση θα ανεβεί μόνο μεταξύ του 1% και του 3% περίπου,

Ο Frank Wentz εξέτασε τα δορυφορικά αρχεία από το 1986 έως το 2005 για να δει εάν οι προηγούμενες προβλέψεις των μοντέλων του κλίματος, για  το συσχετισμό μεταξύ των αυξανόμενων θερμοκρασιών και των μειωμένων βροχοπτώσεων επιβεβαιώθηκαν στην πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περόδου, οι μέσες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0.4C. Τα δορυφορικά στοιχεία βοήθησαν την ερευνητική ομάδα να μετρήσει την συνολική ποσότητα υδρατμών στην ατμόσφαιρα και την βροχόπτωση. Έτσι, βρήκαν ότι κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών, και οι δύο παράγοντες αυξήθηκαν μεταξύ 1,1% και 1,2% - ή κατά προσέγγιση 6,5% για κάθε άνοδο κατά 1 βαθμό.

Ο Wentz και οι συνάδελφοί του αναγνωρίζουν ότι οι λόγοι για την απόκλιση αυτή δεν είναι σαφείς. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι δύο δεκαετίες είναι ένας πάρα πολύ μικρός χρόνος για να ανιχνευθεί μια πραγματική τάση, κάτι που λένε και οι περισσότεροι κλιματολόγοι.

Η αύξηση στην υδατόπτωση μεταξύ 1986 και 2005 θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που θα υπολογιζόταν κατά μέσο όρο για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο Gavin Schmidt, κλιματολόγος στο Ίδρυμα της NASA Goddard επισημαίνει ότι τα 20 χρόνια που μελετήθηκαν κυριαρχούσαν μερικά γεγονότα Ελ Νίνιο, τα οποία αύξησαν την υδατόπτωση εκείνη την εποχή. "Οι τάσεις δεν είναι πραγματικά σημαντικές", λέει. "Νομίζω ότι θα ήταν απαραίτητη περισσότερη ανάλυση για να βρούμε αποτελέσματα".

"Μπορεί δύο δεκαετίες να είναι μια σχετικά μικρή χρονική περίοδος για αυτόν τον τύπο της ανάλυσης, αλλά αυτά τα στοιχεία έχουμε", λέει ο Wentz. Ενώ από το 1997 ως το 1999 το Ελ Νίνιο αύξησε την βροχή κατά 3%, τα μοντέλα προβλέπουν ότι το Ελ Νίνιο θα οδηγούσε μόνο σε μια αύξηση 1,5%. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα ότι τα υπάρχοντα μοντέλα του κλίματος υπολογίζουν πιο κάτω από τις πραγματικές βροχοπτώσεις", συμπληρώνει.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Θερμότερες θάλασσες και υγρός αέρας θα φέρουν δυνατότερες βροχές
Οι οκτώ χειρότερες επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη
Οι 12 τοποθεσίες της Γης που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας
Σύνδεση των μεγάλων τυφώνων με την άνοδο της παγκόσμιας θέρμανσης
Επέκταση της ερήμωσης σε μεγάλες περιοχές της Γης

Home