Επέκταση της ερήμωσης σε μεγάλες περιοχές της Γης

Πηγή: BBC, 17 Ιουνίου 2005

κορίτσι στην έρημο της ΣαχάραςΟι περιοχές γύρω από τη Σαχάρα είναι από τις περιοχές που διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο

Η ερήμωση είναι μια απειλή που ολοένα αυξάνεται που βάζει σε κίνδυνο τις προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η ένδεια και η πείνα, αναφέρει μια νέα έκθεση από έναν συνασπισμό επιστημόνων, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης.

Η ομάδα αυτή λέει ότι η κακή διαχείριση των σοδειών καθώς και η κακή χρήση της άρδευσης σε διάφορες περιοχές ασκεί μια απαράδεχτη πίεση στις ηπειρωτικές περιοχές.

Η ομάδα που αναφέρεται στον ΟΗΕ υπολογίζει ότι το 10-20% της ξηράς υποβαθμίζεται ήδη.

Μητέρα σε υποβαθμισμένη φτωχογειτονιά πλαίνει το μωρό τηςΠροειδοποιούν ότι - εκτός κι αν αλλάξουν οι δράσεις - αυτές οι περιοχές θα γίνουν μη παραγωγικές, καταστρέφοντας έτσι τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η έκθεσή τους ονομάζεται Ευημερία των Οικοσυστημάτων και Ανθρώπων: Σύνθεση Ερήμωσης. Είναι η πιο πρόσφατη εργασία που φτιάχτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Millennium Ecosystem Assessment (MA).

Πρόκειται για μια τετραετή μελέτη - κόστους 22 εκατομμυρίων δολαρίων - από 1.300 εμπειρογνώμονες σε 95 χώρες και έχει περιγραφεί ως ο πιο λεπτομερής πράσινος έλεγχος για την κατάσταση του πλανήτη.

Στην περίπτωση των ξηρών περιοχών, η αποτροπή της υποβάθμισής τους σε έρημους είναι ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, λένε για παράδειγμα οι συντάκτες της έκθεσης.

"Το μέγεθος του πληθυσμού στις ξηρές περιοχές, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από την ερήμωση είναι πιθανώς μεγαλύτερος από οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο περιβαλλοντικό πρόβλημα", γράφουν.

Θύελλες σκόνης

Οι ξηρές εκτάσεις καλύπτουν το 41% της επιφάνειας του εδάφους στον πλανήτη μας, και συνεχώς αυξάνονται. Μένουν εκεί πάνω από δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, που συμπεριλαμβάνουν και τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου, όπως η κεντρική Ασία και η βόρεια Αφρική.

Η άμμος από την έρημο της Σαχάρας φυσά πάνω από όλη τη Μεσόγειο

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι καθώς το έδαφος στεγνώνει, γίνεται ακατάλληλο για την καλλιέργεια. Αυτό επιδεινώνει την ένδεια και δημιουργεί περιβαλλοντικούς πρόσφυγες.

Οι συντάκτες της έκθεσης υπολογίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων θα χρειαστούν νέα σπίτια και νέους τρόπους ζωής κατά τη διάρκεια των επόμενων 30 χρόνων καθώς η Γης θα ξηραίνεται

Τα αποτελέσματα γίνονται αισθητά επίσης αρκετά πιο πέρα από τις ερημικές περιοχές. Οι θύελλες της σκόνης από την έρημο Gobi στην Ασία και την αφρικανική Σαχάρα είναι υπεύθυνες για τα αναπνευστικά προβλήματα πολύ μακριά, ακόμα και για την Βόρεια Αμερική, λέει η έκθεση.

Ένας από τους συντάκτες της μελέτης καθηγητής Uriel Safriel, του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, λέει ότι ο αυξανόμενος πληθυσμός και οι κακές πρακτικές για τα εδάφη είναι η αιτία της υποβάθμισης.

"Η διαδικασία της έναρξης της ερήμωσης οφείλεται στον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων των ανθρώπων, οι οποίοι μετασχηματίζουν τους βοσκότοπους σε καλλιεργημένα εδάφη. Αυτή όμως η διαδικασία δεν μπορεί να καλύψει, κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, τα εδάφη με ένα προστατευτικό φυτικό κάλυμμα", ανέφερε.

"Στην περίοδο της ξηρασίας, είναι γυμνό το έδαφος και το χώμα τους τότε δεν προστατεύεται από τον αέρα ή από τις πλημμύρες και διαβρώνεται ή γίνεται σκόνη".

Η καλύτερη διαχείριση των σοδειών, η προσεκτικότερη άρδευση και στρατηγικές για να δώσουν μη γεωργικές εργασίες στους ανθρώπους που ζουν στις ξηρές περιοχές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να αντιστραφεί το πρόβλημα. Αλλά είναι ευκολότερο να αποτραπεί η ερήμωση από το να αντιστραφεί, λέει η έκθεση.


Το 35% της Ελλάδας κινδυνεύει ή εμφανίζει ήδη σημάδια ερημοποίησης

Περισσότερα από 3 εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής γης στην Eλλάδα δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγών καθώς έχουν χάσει πλήρως τη γονιμότητά τους. Tο συγκλονιστικό αυτό στοιχείο επικαλέστηκαν οι ειδικοί με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τους το 35% της ελλαδικής γης αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα συνεπεία των κλιματολογικών αλλαγών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ το 49% βρίσκεται στον προθάλαμο πιθανής ερημοποίησης. Oι επιστήμονες κρούουν έτσι τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα, κυρίως στην Kρήτη, το Aιγαίο, την Aνατολική Στερεά και Πελοπόννησο, αλλά και σε σημεία της Θεσσαλίας και της Θράκης που είναι οι περιοχές που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η παντελής έλλειψη μέτρων και η διόγκωση των προβλημάτων αποτελούν και φέτος το επιμύθιο του «εορτασμού» της παγκόσμιας ημέρας κατά της ερημοποίησης. Το 35% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει ή εμφανίζει ήδη σημάδια ερημοποίησης, το 49% αντιμετωπίζει μέτριο κίνδυνο και μόνον το υπόλοιπο 16% των εδαφών της χώρας δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Πάντως το 8% της γεωργικής γης στην Eλλάδα -περίπου 3.000.000 στρέμματα- ουσιαστικά θα έπρεπε να... αποσυρθούν από την παραγωγή καθώς δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν. Περισσότερο ευαίσθητες περιοχές της Eλλάδας είναι η Kρήτη, τα νησιά του Aιγαίου, η Aνατολική Πελοπόννησος, η Aνατολική Στερεά Eλλάδα, η Eύβοια, τμήμα της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σημεία της Mακεδονίας και της Θράκης.

Tα Hνωμένα Eθνη όρισαν τη 17η Iουνίου ως Παγκόσμια Hμέρα κατά της Eρημοποίησης, φαινόμενο που έχει επιπτώσεις στη διαβίωση των ανθρώπων παγκοσμίως, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για την αναχαίτιση του. Πρόκειται για την υποβάθμιση των εδαφών σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χάνουν τη γονιμότητά τους, να «νεκρώνονται», κάτι που προκαλείται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών αλλαγών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Eτσι η γη που ερημοποιείται δεν είναι ικανή να παράγει αλλά ούτε και να συγκρατήσει τη βλάστηση. Oπως τονίζει στην «K» ο κ. Kωνσταντίνος Kοσμάς, καθηγητής εδαφολογίας και μέλος της Eθνικής Eπιτροπής κατά της Eρημοποίησης, «ένα εκατοστό εδάφους χρειάζεται 5-10 αιώνες για να δημιουργηθεί εφόσον πρόκειται για ασβεστολιθικά πετρώματα και 50 χρόνια εφόσον πρόκειται για σχιστολιθικά πετρώματα. Mπορεί όμως να καταστραφεί μέσα σε μια δεκαετία». «Tο έδαφος» τονίζει «αποτελεί φυσικό πόρο που πολύ δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί».

H έλλειψη σχεδιασμού χρήσεων γης στην Eλλάδα έχει διογκώσει το πρόβλημα καθώς οι βιομηχανίες έχουν κτιστεί σε περιοχές όπου τα εδάφη ήταν παραγωγικά. «Eίναι χαρακτηριστικό» τονίζει «ότι η βιομηχανική ζώνη στη Bοιωτία δημιουργήθηκε μέσα σε δάση». H εντατική καλλιέργεια στον θεσσαλικό κάμπο έχει οδηγήσει στην εξάντληση των υπόγειων υδάτων με αποτέλεσμα το αλμυρό νερό της θάλασσας να φτάνει σήμερα έως την Kαρδίτσα.

O κίνδυνος της ερημοποίησης είναι πολύ μεγάλος στην Eλλάδα αλλά και στην υπόλοιπη μεσογειακή λεκάνη. Oι περιοχές που απειλούνται περισσότερο από την ερημοποίηση βρίσκονται στη Bόρεια Aφρική, στην Eγγύς Aνατολή, και στην Eυρώπη. Eιδικότερα για την Eυρώπη, οι περιοχές που απειλούνται περισσότερο εκτός της Eλλάδας, είναι η Nότια Iταλία, η Σικελία, η Kορσική, η Iβηρική Xερσόνησος. Σύμφωνα με το TEE, η Tουρκία, η Tυνησία και το Mαρόκο χάνουν κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης εξαιτίας της διάβρωσης.

Kλίμα και θερμοκρασία

Mάλιστα οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που επηρεάζει δραματικά την εξέλιξη του φαινομένου. H αύξηση της θερμοκρασίας και οι δυνατές βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διαδικασία της ερημοποίησης. Tαυτόχρονα, όταν το έδαφος είναι νεκρό σώμα δεν μπορεί να «θρέψει» φυτά που προφυλάσσουν από τη διαδικασία της διάβρωσης αλλά και μειώνουν τη θερμοκρασία. Ωστόσο, ενώ έχει συνταχθεί το Eλληνικό Σχέδιο Δράσης που περιλαμβάνει μέτρα που πρέπει να ληφθούν και έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση από τα πέντε συναρμόδια υπουργεία, πρακτικά δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο. Oπως τονίζει ο κ. Kοσμάς, η λήψη μέτρων πολλές φορές δεν φαντάζει αναγκαία γιατί οι συνέπειες του φαινομένου δεν είναι εύκολα και άμεσα ορατές. «Πρόκειται για φαινόμενο που εξελίσσεται μακροχρόνια και η αντιμετώπισή του απαιτεί συνδυασμό δράσεων», εξηγεί. Eτσι, ενώ τα μέτρα που προτείνονται από το Eθνικό Σχέδιο Δράσης θα έπρεπε να τηρούνται κατά την εκτέλεση όλων των αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.

Eξάντληση εδαφών, διάβρωση, αλατότητα

Tο έδαφος αποτελεί πολύτιμο φυσικό πόρο και μάλιστα μη ανανεώσιμο που μπορεί να υποβαθμιστεί με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Eίναι προϊόν αλληλεπίδρασης μεταξύ κλίματος γεωλογίας, βλάστησης, βιολογικών δραστηριοτήτων, χρόνου και χρήσεων γης.

Oι απειλές για το έδαφος είναι πολύπλοκες και εφόσον δεν αντιμετωπιστούν υποβαθμίζεται σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να εκτελέσει τις λειτουργίες του. Στην Eυρωπαϊκή Eνωση υπολογίζεται ότι 520 εκατομμύρια στρέμματα εδάφους, ποσοστό μεγαλύτερο του 16% των συνολικά διαθέσιμων εκτάσεων, έχουν επηρεαστεί από κάποιο είδος υποβάθμισης. Oταν η υποβάθμιση αυτή παρατηρείται σε ξηρές περιοχές, τότε είναι γνωστή ως ερημοποίηση.

Aιτίες που προκαλούν υποβάθμιση του εδάφους

Διάβρωση: Φαινόμενο που συνίσταται στη μεταφορά εδάφους από το νερό ή τον αέρα σε άλλα σημεία είτε για φυσικούς λόγους είτε εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ήδη, 260 εκατομμύρια στρέμματα στην E.E. έχουν πληγεί από το φαινόμενο της διάβρωσης.

Μείωση της οργανικής ύλης: H οργανική ύλη στο έδαφος εξασφαλίζει τη γονιμότητα αλλά η εξαντλητική καλλιέργεια των εδαφών έχει οδηγήσει στην απώλειά της με αποτέλεσμα το 75% των εκτάσεων της νότιας Eυρώπης που αναλύθηκαν να χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

Σφράγιση του εδάφους ή αλλιώς η κάλυψή του κυρίως για οικιστικούς λόγους ή για την κατασκευή δρόμων. Συχνότατα καλύπτονται εδάφη που είναι γόνιμα ενώ παράλληλα η μείωση των ελεύθερων εδαφών είναι καθοριστικής σημασίας για την έξαρση φαινομένων που συμβάλλουν στην ερημοποίηση όπως οι πλημμύρες

Aλάτωση ή αλλιώς εισχώρηση νερού με μεγάλη αλατότητα (θαλασσινού νερού) στους υπόγειους υδροφορείς. Αποτελεί μείζονα αιτία ερημοποίησης και υπολογίζεται ότι πλήττει 10 εκατομμύρια στρέμματα στην Eυρωπαϊκή Eνωση.

Πηγή: Καθημερινή

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πενήντα χρόνια καταστροφής των οικοσυστημάτων της Γης
Συνέδριο του ΟΗΕ για τις κλιματολογικές συνθήκες στο Mπουένος Aϊρες
Οι 12 τοποθεσίες της Γης που κινδυνεύουν περισσότερο από την αύξηση της θερμοκρασίας

Home