Πείραμα δείχνει ότι θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι Αρειανοί

Πηγή: The Guardian, 13 Ιανουαρίου 2007

Η ζωή στη Γη μπορεί να είχε ήδη ανακοινώσει την άφιξή της πριν από δισεκατομμύρια χρόνια με ένα σφύριγμα και ένα υπόκωφο ήχο, σύμφωνα με πλανητικούς επιστήμονες.

marsΚόκκινος Πλανήτης: Η ζωή στη Γη ενδέχεται να μεταφέρθηκε από μετεωρίτες που προήλθαν από τον Άρη

Πειράματα από μια διεθνή ομάδα ερευνητών υποστηρίζουν την αμφιλεγόμενη θεωρία ότι η ζωή εμφανίστηκε στη Γη όταν έφτασαν πρωτόγονοι οργανισμοί πάνω σε έναν μετεωρίτη, ο οποίος είχε αποσπαστεί από τον Άρη ύστερα από γιγάντια έκρηξη.

Η θεωρία υποθέτει ότι η ζωή μπόρεσε να αναπτυχθεί στον κόκκινο πλανήτη, καθώς έπεφτε η θερμοκρασία του και γινόταν περισσότερο φιλόξενος πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή, η επιφάνεια του πλανήτη βομβαρδιζόταν συνεχώς από θραύσματα από τη ζώνη των αστεροειδών. Έτσι αποσπώνταν κομμάτια βράχων του που με μικρόβια ζωντανά πάνω τους ταξίδευαν στο Διάστημα, όπου η βαρύτητα του ήλιου τα οδηγούσε προς τη Γη.

Ο Charles Cockell του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, που μελέτησε μικρόβια σε ακραίες συνθήκες, συνεργάστηκε με γερμανούς και ρώσους επιστήμονες για να εξετάσει εάν τα μικρόβια θα μπορούσαν να επιζήσουν πάνω σε έναν βράχο μετά από τον τεράστιο κραδασμό της ανατίναξης τους στο διάστημα και ακολούθως τη συντριβή τους σε έναν άλλο πλανήτη.

Συνέλεξαν λοιπόν αποικίες μικροοργανισμών συμπεριλαμβανομένου των κυανοβακτηριδίων, που ζουν σε σχισμές των βράχων, λειχήνες, που σταματούν την ανάπτυξη τους στις επιφάνειές τους, καθώς και σπόρια του σκληραγωγημένου βακτηριδίου Bacillus subtilis, και τα 'στρίμωξαν' ανάμεσα σε φέτες ενός χονδρόκοκκου βράχου, παρόμοιου με αυτόν που είναι γνωστό πως αποτελεί τους Αρειανούς μετεωρίτες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έπειτα πολλές εκρηκτικές ύλες για να πυροδοτήσουν ένα χαλύβδινο δίσκο με τους οργανισμούς μέσα και μετά από κάθε πυροβολισμό μετέφεραν τα μικρόβια για να διαπιστώσουν εάν αυτά είχαν τελικά επιζήσει. Οι κραδασμοί ήταν ισοδύναμοι με αυτούς που είχαν προκαλέσει οι μετεωρίτες από τον Άρη που έχουν βρεθεί στη Γη με πιέσεις μέχρι 50 δισεκατομμύρια Pascals (μονάδα πίεσης). Η πίεση για παράδειγμα σε ένα ελαστικό αυτοκινήτου είναι ισοδύναμη με 200.000 Pascals.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν προς έκπληξή τους ότι τα σπόρια των λειχηνών και των βακτηριδίων επιβίωσαν όλα, ακόμη και σε κατακλυσμιαίες συνθήκες σύγκρουσης ισχύος 45 δισεκατομμυρίων πασκάλ. Τα κυανοβακτήρια επιβίωσαν σε κραδασμούς μέχρι και 10 δισ. πασκάλ. Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τη θεωρία της λιθοπανσπερμίας, σύμφωνα με την οποία η ζωή είναι πιθανό να μεταφέρθηκε από τον έναν πλανήτη στον άλλον με μετεωρίτες που προέρχονταν από την επιφάνειά τους.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι κομήτες θα μπορούσαν να έχουν φέρει τα βασικά συστατικά της ζωής στη Γη
Οι επιστήμονες βρίσκουν το μυστικό της ζωής στα αστέρια

Home