Οι επιστήμονες βρίσκουν το μυστικό της ζωής... στα αστέρια

Από την ιστοσελίδα της Independent, 10 Σεπτεμβρίου 2004

Μια τεράστια σύγκρουση με ένα γιγάντιο αστεροειδή θα μπορούσε να ήταν η αιτία για να ξεκινήσει η ζωή πάνω στη Γη πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια φτιάχνοντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την επώαση της πρώτης μορφής ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιστήμονες που μελετούν έναν κρατήρα σύγκρουσης στην Αρκτική έχουν βρει αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι αστεροειδείς που χτυπούν τη Γη μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθεί  η ζωή καθώς επίσης και να προκαλέσουν μια καταστροφική ζημιά.

Ο Charles Cockell, της βρετανικής υπηρεσίας για την έρευνα της Ανταρκτικής στο Κέιμπριτζ, είπε ότι η ανάλυση των βράχων στον κρατήρα Haughton στο νησί Devon του Καναδά, έχει δείξει πώς οι αστεροειδείς μπορούν να βοηθήσουν να αναπτυχθεί η ζωή.

Η έντονη θερμότητα που αναπτύσσεται όταν πέφτει ένας αστεροειδής προκαλεί την εξάτμιση των βράχων, αφήνοντας μικροσκοπικές ρωγμές μέσα στο βράχο όπου μπορούν να ζήσουν τα μικρόβια.

"Έχουμε ανακαλύψει ότι βράχοι μέσα στον κρατήρα αποικίζονται δυσκολότερα από ό,τι τα μικρόβια στους βράχους έξω από τον κρατήρα", ανέφερε ο Δρ Cockell είπαμε στο βρετανικό φεστιβάλ της επιστήμης στο Έξετερ.

"Έτσι έχουμε ένα παράδειγμα για το πώς τέτοια γεγονότα μπορούν να δημιουργήσουν έναν βιότοπο για τη ζωή και όχι μόνο να ενεργήσουν ως καταστροφείς", είπε.

Ο κρατήρας Haughton δημιουργήθηκε πριν 25 εκατομμύρια χρόνια όταν ένας αστεροειδής, πλάτους ενός χιλιομέτρου, κτύπησε τη Γη, απελευθερώνοντας ενέργεια ισοδύναμη με περίπου 1.000 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα.

"Όταν χτυπούν το έδαφος το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας απελευθερώνεται ως θερμότητα και ένα από τα αποτελέσματα αυτού του γεγονότος είναι να παρασχεθεί ενέργεια για τις απλές οργανικές ενώσεις και να σχηματίσουν πιο σύνθετες ενώσεις", εξηγεί ο ο Δρ Cockell.

Η θερμότητα από μια παρόμοια πτώση, περίπου τέσσερα δισεκατομμύριο χρόνια πριν, θα μπορούσε να κρατήσει μεταξύ 1.000 και 1.000.000 ετών. Μπορεί έτσι να είχε κρατήσει κάποια ποσότητα νερού μέσα στον κρατήρα σε μια σταθερή ζεστή θερμοκρασία, παρέχοντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για το ξεκίνημα της ζωής.

"Είναι μίαα από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου αστεροειδείς και κομήτες μπόρεσαν πραγματικά να φερθούν καλά στη ζωή", συνέχισε ο Δρ Cockell.

Υπάρχει μια αίσθηση ότι εκτός από ευεργετική από την άποψη του βιότοπου, τέτοια γεγονότα μπορούν επίσης να βελτιώσουν τους αρχικούς όρους για την εξέλιξη της ζωής. Αλλά, όπως μας λένε κάτι για την εξέλιξη της ζωής πάνω στη Γη, έτσι αυτοί οι κρατήρες μπορούν να σχετίζονται και με την αναζήτηση της ζωής αλλού", πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, έχει βρεθεί αέριο μεθανίου στον Άρη. Η μόνη εξήγηση για αυτό το αέριο είναι μια άγνωστη ηφαιστειακή δραστηριότητα ή πρωτόγονη υπόγεια ζωή, λέει ο Andrew Coates, ένας βρετανός επιστήμονας στο Εργαστήριο Mullard Διαστημικής Επιστήμης, είπε στο επιστημονικό φεστιβάλ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δείχνει ζωή το μεθάνιο στον Άρη
Το μεθάνιο αυξάνει το γρίφο της ζωής στον Άρη
Home