Σύγκρουση δημιούργησε δακτυλίους γύρω από την Ανδρομέδα

Πηγή: Space, Reuters, 18 Οκτωβρίου 2006

Ο γιγαντιαίος γειτονικός γαλαξίας της Ανδρομέδας, πήρε μέρος σε μια σύγκρουση με το νάνο γαλαξία, M32, περίπου 210 εκατομμύρια έτη πριν, ανήγγειλαν επιστήμονες. Οι υπέρυθρες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA αποκάλυψαν πρόσφατα κάτι που ποτέ πριν δεν είχαμε δει. Ένα δακτύλιο σκόνης μέσα στην Ανδρομέδα.

Ο νέος δακτύλιος και η παρουσία ενός άλλου παρατηρηθέντος από πριν εξωτερικού δακτυλίου, προτείνουν ότι υπήρξε μια διαταραχή, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο μετά από μια σύγκρουση. Οι αστρονόμοι υποψιάζονται ότι το γεγονός αυτό επήλθε από το νάνο γαλαξία Messier 32 (M32).

"Αυτά τα δαχτυλίδια της σκόνης είναι σαν τους κυματισμούς σε μια λίμνη", λέει ο David Block επικεγαλής συντάκτης της μελέτης από το πανεπιστήμιο του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ.

"Αν πέσει μια πέτρα στο νερό τότε παίρνουμε μια σειρά δακτυλίων ή κυμάτων που συνεχώς επεκτείνονται. Αφήστε έναν μικρό γαλαξία να συγκρουστεί σχεδόν κατά μέτωπο με έναν μεγαλύτερο, και θα δείτε κύματα ή δακτυλίους αερίου και σκόνης που διαδίδονται προς τα έξω, ως αποτέλεσμα της βίαιης βαρυτικής αλληλεπίδρασης."

Για να αναδημιουργήσουν τις επιδράσεις της συντριβής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα σε υπολογιστές. Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι ο νάνος γαλαξίας M32 βούτηξε μέσα μέσω στον δίσκο της Ανδρομέδας, κατά μήκος του πολικού άξονα του γαλαξία της Ανδρομέδας, τότε που οι δεινόσαυροι περιπλανήθηκαν πάνω στη Γη, πριν 210 εκατομμύρια χρόνια.

Κατά τη συντριβή, ο M32 έχασε περισσότερο από τη μισή αρχική του μάζα και ο πιο ογκώδης γαλαξίας, η Ανδρομέδα, αναστατώθηκε.

Οι υπέρυθρες δε φωτογραφίες μπορούν να μας δείξουν αντικείμενα μέσα στη σκόνη και τα αέρια, όπως και πως σχηματίστηκαν αντικείμενα - άστρα, γαλαξίες κλπ - από τις πρώτες στιγμές του κόσμου.

Ο γαλαξίας της ΑνδρομέδαςΟι αστρονόμοι θεωρούν ότι η Ανδρομέδα - αυτήν την περίοδο είναι 2,5 εκατομμύρια έτη μακριά από το Γαλαξία μας - θα συγκρουστεί με το Γαλαξία μας σε 5 έως 10 δισεκατομμύρια έτη. Οι δύο γαλαξίες θα ενωθούν τελικά για να διαμορφώσουν έναν μεγάλο ελλειπτικό γαλαξία.

Βέβαια η σύγκρουση δεν είναι και κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, δισεκατομμύρια νέα αστέρια σχηματίζονται, δίνοντας την ευκαιρία στους αστρονόμους να μελετήσουν τον τρόπο δημιουργίας των αστεριών. Επιπλέον, μελετώντας τη φωτογραφία των δύο γαλαξιών που συγκρούονται οι αστρονόμοι ελπίζουν να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιο είναι το ανώτατο όριο της μάζας για τον σχηματισμό ενός αστεριού.

Σε μια καθαρή νύχτα ο γαλαξίας της Ανδρομέδα είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού καθώς είναι ο πιο κοντινός γαλαξίας σε μας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο 'Nature'.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι νάνοι γαλαξίες
Σύγκρουση γαλαξιών : Υπερυπολογιστές αναπαράγουν τις ρευστές κινήσεις του κοσμικού ντουέτο
Γαλαξιακός κανιβαλισμός στη δράση
Δημιουργία νέων άστρων από σύγκρουση γαλαξιών

Home