Σύστημα προειδοποίησης σεισμών ξεκίνησε στην Iαπωνία

Πηγή: Reuters, 1 Αυγούστου 2006

Tην πρώτη στον κόσμο υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών εγκαινίασε την Τρίτη 2 Αυγούστου η σεισμόπληκτη Iαπωνία, με στόχο την αποτροπή των καταστροφικών συνεπειών από την εκδήλωση ισχυρών σεισμικών γεγονότων.

H υπηρεσία έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών αναπτύχθηκε από τη Mετεωρολογική Yπηρεσία της Iαπωνίας, προκειμένου να θέτει σε συναγερμό ευαίσθητες εγκαταστάσεις, όπως σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα των σιδηρόδρομων, μερικά δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση ενός σεισμού, έτσι ώστε να διακόπτουν τη λειτουργία τους.

Tο Σύστημα ανιχνεύει τις πρώτες υπόγειες δονήσεις όταν αυτές εκδηλώνονται και υπολογίζει την έντασή τους προτού τα μεγάλα σεισμικά κύματα φτάσουν στην επιφάνεια. Στην καλύτερη περίπτωση το Σύστημα θα μπορεί να προειδοποιεί 10 έως 20 δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση ενός σεισμού, αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες της Mετεωρολογικής Yπηρεσίας «ακόμη και η προειδοποίηση ενός δευτερολέπτου πριν από την εκδήλωση ενός σεισμού θα είναι πολύ χρήσιμη, δεδομένου ότι έτσι οι πολίτες θα γνωρίζουν για τους πιθανούς μετασεισμούς που θα ακολουθήσουν».

Οι πρώτες δοκιμές του συστήματος ξεκίνησαν από τον Φεβρουάριο του 2004 και τον επόμενο χρόνο το σύστημα απλώθηκε σε όλη τη χώρα. Έτσι για 2 χρόνια περίπου υπήρχαν δοκιμασίες του συστήματος μέχρι την τελική δοκιμή κατά τον περασμένο Αύγουστο, όταν εκδόθηκε με επιτυχία σήμα προειδοποίησης για το σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ που έπληξε την πόλη Σεντάι, κατά τον οποίο τραυματίστηκαν περίπου 60 άνθρωποι. Tότε είχε εκδοθεί προειδοποίηση 14 δευτερόλεπτα πριν από την εκδήλωση του σεισμού.

Στην Iαπωνία εκδηλώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Τον Οκτώβριο του 2004, ένας σεισμός 6.8 Ρίχτερ σκότωσε περίπου 40 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 3.000.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πρόδρομα φαινόμενα εμφανίστηκαν σε σεισμούς λέει ένας γεωφυσικός
Επιστήμονες δημιούργησαν για πρώτη φορά σεισμούς στο εργαστήριο με σκοπό τη μελέτη τους
Πείραμα από τον Διαστημικό Σταθμό για την πρόβλεψη σεισμών
Με τους υπόκωφους θορύβους κάτω από τον φλοιό της Γης μπορεί να προβλέπουμε τους σεισμούς
Η αλλαγή της χημικής σύστασης των νερών μιας ιαματικής πηγής σήμα για επερχόμενο σεισμό
Εξισώσεις Maxwell και σεισμοί - Νέα από τη μέθοδο VAN
Ηλεκτρομαγνητικά σήματα μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς - Η ομάδα ΒΑΝ στο προσκήνιο
Οι εκπομπές νετρονίων μπορούν να προβλέψουν τους σεισμούς.

Home