LED στοχεύουν όγκους

Πηγή: PhysicsWeb, 27 Ιουνίου 2006

Επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τον πρώτο φορητό οπτικό ανιχνευτή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Η συσκευή, που φτιάχτηκε από το Britton Chance του πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και συναδέλφων του, προορίζεται να αποτελέσει ένα συμπλήρωμα στις παραδοσιακές μεθόδους παρακολούθησης του στήθους, όπως οι μαστογραφίες, και θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στο κοινό μέσα σε λίγα χρόνια.

Σήμερα θεωρείται ότι 1 στις 10 γυναίκες θα αναπτύξει τον καρκίνο του μαστού. Αν και υπάρχουν ιδιαίτερα αποδοτικές τεχνικές ανίχνευσης, όπως η μαστογραφία με τη βοήθεια των ακτίνων X, αυτές μπορούν να μην παρέχουν ασφάλεια και να μην έχει ο καθένας πρόσβαση σε αυτές. Μια φορητή συσκευή όμως που και οι ασθενείς και οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν θα υπερνικούσε αυτά τα προβλήματα, παρέχοντας στις γυναίκες με υψηλό κίνδυνο έναν τρόπο να εξετάζονται τακτικά.

Η συσκευή αποτελείται από ένα πλαστικό κιβώτιο διαστάσεων 10 x 10 εκατοστών με ένα κύκλωμα που περιέχει δύο φωτοδιόδους LED και μια κανονική δίοδο, ενισχυτές και ένα μικροτσίπ. Τα LED εκπέμπουν το φως τους στην περιοχή του φάσματος εγγύς του υπερύθρου μεταξύ, περίπου, 650 και 900 nm. Δεδομένου ότι το νερό και το λίπος δεν απορροφούν  πάρα πολύ το φως σε αυτά τα μήκη κύματος, το φως είναι σε θέση να διαπεράσει τον ιστό σε βάθος 5 εκατοστών.

Η συσκευή τοποθετείται έπειτα πάνω από το στήθος και μπορεί να ανιχνεύσει έναν αυξανόμενο όγκο από τις αλλαγές στο απορροφούμενο σήμα: όταν ο ανιχνευτής περνά πάνω από τον όγκο, τότε απορροφάται περισσότερο φως, επειδή υπάρχουν περισσότερα αιμοφόρα αγγεία σε αυτόν - που συμβάλουν στην ανάπτυξη των όγκων - απ, ότι στους  υγιείς ιστούς που τον περιβάλουν. Έτσι, η συσκευή ελέγχει μια πτώση στην πυκνότητα στις περιοχές του όγκου. Ο ανιχνευτής μπορεί, επίσης, να συνδεθεί με μια ακουστική συσκευή έτσι ώστε να εκπέμπει έναν δυνατό ήχο όταν φθάνει σε έναν όγκο και έναν πιο ήρεμο όταν περνά πάνω από κάποιον υγιή ιστό.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σωθούν στο μικροτσίπ για να παραδοθούν αργότερα σε έναν γιατρό που θα τις αναλύσει.

Η συσκευή έχει ήδη δουλέψει καλά σε μια μικρή ομάδα 100 γυναικών με γνωστή υην ύπαρξη όγκου, ανιχνεύοντας σωστά τον καρκίνο στο 92% των ασθενών. Το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με την MRI και είναι καλύτερο από όσο δίνουν οι μαστογραφίες, λένε οι ερευνητές.

Εντούτοις, αντίθετα από τη μαστογραφία και άλλων παρόμοιων τεχνικών που ανιχνεύουν τις ανατομικές αλλαγές, ο ανιχνευτής αυτός ανιχνεύει τις φυσιολογικές αλλαγές που εμφανίζονται στα πιο αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού. Η ανίχνευση του καρκίνου του μαστού αρχικά είναι κρίσιμη έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί προτού μπορέσει να διαδοθεί σε άλλα μέρη του σώματος (να κάνει μετάσταση). Η συσκευή είναι επίσης κατάλληλη για τις γυναίκες κάτω από τα 40,  οι οποίες έχουν πυκνότερο ιστό που είναι δύσκολο να διαπεραστεί με τη χρησιμοποίηση των συμβατικών τεχνικών. Η ομάδα εργάζεται τώρα στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για να αναπτύξει ένα κλινικό μοντέλο και ελπίζει να φτάσει η συσκευή στο εμπόριο μέσα σε τρία χρόνια. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι ακτίνες X αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μερικές γυναίκες
Νανοσυσκευές μπορούν να 'ακούσουν' τον καρκίνο
Η ακτινοβολία terahertz εναντίον του καρκίνου του δέρματος
Εφαρμόζοντας τεχνικές της Φυσικής για πρώϊμη ανίχνευση του καρκίνου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cancer detection made faster
The rise and rise of medical imaging
Biomedical optics