Οι ακτίνες X αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μερικές γυναίκες

Πηγή: Reuters, 26 Ιουνίου 2006

Οι ακτίνες X μπορούν να αυξήσουν κατά πολύ τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες που είναι γενετικά ευαίσθητες στην ασθένεια, αναφέρουν ερευνητές.

Μια μελέτη σε γυναίκες με γενετικές μεταλλαγές, που είναι γνωστές πως προκαλούν καρκίνο του μαστού, έδειξε ότι ακόμα και μια απλή ακτινογραφία θώρακα με ακτίνες X, θα μπορούσε να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει αυτό τον κίνδυνο.

Τα συμπεράσματα δεν είναι ευδιάκριτα και καθαρά ποιό είδος ακτίνων X του θώρακα ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, είπε ο Δρ David Goldgar της Ιατρικής του πανεπιστημίου της Utah, που καθοδήγησε την έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν μόνο τις γυναίκες που έχουν ένα ορισμένο είδος των BRCA1 και BRCA2, γονιδίων που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού αλλά και του καρκίνου των ωοθηκών.

"Ο απόλυτος κίνδυνος του καρκίνου του μαστού στην ηλικία των 50 χρόνων είναι της τάξεως του 40% για αυτές που φέρουν το BRCA1 και του 15% για τους φορείς του BRCA2", λένε οι ερευνητές.

Η ομάδα εστίασε την προσοχή της σε 1.600 γυναίκες, οι οποίες ρωτήθηκαν εάν είχαν ποτέ κάνει μια θωρακική ακτινογραφία με ακτίνες X, και εάν το έκαναν πριν από την ηλικία των 20, και πόσες φορές είχαν εκτεθεί σε αυτές

Έτσι, οι γυναίκες με μεταλλαγές στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2 και που εκτέθηκαν σε ακτίνες X, ήταν 54% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από αυτές που δεν είχαν ποτέ ούτε μία ακτινογραφία, βρήκε η μελέτη.

Οι γυναίκες που εκτέθηκαν στις ακτίνες X προτού να φτάσουν στην ηλικία των 20 είχαν ένα 2,5 φορές αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού πριν από την ηλικία των 40, έναντι εκείνων που δεν είχαν κάνει ποτέ μια θωρακική ακτινογραφία.

΅Επειδή οι πρωτεΐνες BRCA μπορούν ολοκληρωτικά να αποκαταστήσουν την καταστροφή στα κύτταρα του στήθους, υποθέσαμε ότι οι γυναίκες με μεταλλαγές στα δύο γονίδια BRCA 1 και 2 θα ήταν λιγότερο ικανές να αποκαταστήσουν τη βλάβη που προκαλείται στο DNA από την ακτινοβολία ιονισμού", εξηγεί ο Goldgar.

Μάλιστα οι μαστογραφίες αποκλείστηκαν από τη συγκεκριμμένη μελέτη.

"Κανονικά, ο κύριος λόγος που θα σκεφτόμουν - για τις περισσότερες γυναίκες στη μελέτη μας - γιατί έκαναν ακτίνες X, θα ήταν ότι το έκαναν για να εξεταστούν για φυματίωση, πριν πάνε στο σχολείο ή μερικές φορές αν το απαιτούσε η εργασία τους", συμπληρώνει ο Goldgar.

"Εάν η κόρη μου ήταν 30 και ήταν γνωστό ότι είναι φορέας των BRCA1 ή BRCA2, δεν θα της έλεγα μην κάνεις μαστογραφία".

Τώρα η ερευνητική ομάδα προσπαθεί να πάρει πιο ακριβείς λεπτομέρειες από τις γυναίκες με ποια είδη ακτίνων X ακτινοβολήθηκαν.

"Φαίνεται από τη μελέτη αλλά και από άλλες μελέτες ότι όσο πιο νωρίς γίνει η έκθεση στις ακτίνες-Χ τόσο πιο σημαντικό είναι", λέει ο Goldgar.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βελτιωμένες ακτινοβολίες Χ διακρίνουν καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα του μαστού

Home