Η θερμοκρασία της Γης είναι η πιο υψηλή των τελευταίων 2000 ετών

Πηγή: Associated Press, 23 Ιουνίου 2006

Η Γη ΘερμαίνεταιΗ γη νιώθει έναν μικρό πυρετό από τα αέρια του θερμοκηπίου, αφού έχει απολαύσει σχετικά σταθερές θερμοκρασίες για 2.000 χρόνια. Η Εθνική Ακαδημία των Επιστημών στις ΗΠΑ, αφού εξέτασε τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας για τις προηγούμενες δύο χιλιετίες, ανακοίνωσε πως τα στοιχεία είναι "πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία... ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος της πρόσφατης θέρμανσης".

Σύμφωνα δε με μία άλλη παράλληλη έρευνα που δημοσιοποιήθηκε και αυτή πριν λίγες ημέρες, το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκάλεσε περίπου το ήμισυ των ισχυρών τυφώνων στον Βόρειο Ατλαντικό το 2005, ενώ οι φυσικοί κύκλοι ήταν ένας δευτερεύων παράγοντας, σύμφωνα με τον Kevin Trenberth και το Dennis Shea του Εθνικού Κέντρου για την Ατμοσφαιρική Έρευνα, ενός ερευνητικού εργαστηρίου που υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης και πανεπιστημίων.

Η Ακαδημία των ΗΠΑ είχε κληθεί από το Κογκρέσο να κάνει μια έρευνα για τις υψηλές θερμοκρασίες και συγκάλεσε για το έργο της μια επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων του κλίματος, με πρόεδρο το Gerald North καθηγητή των γεωεπιστημών  στο πανεπιστήμιο του Τέξας, με σκοπό να εξετάσει παρελθόντα στοιχεία, όπως είναι οι δακτύλιοι των δέντρων, τα κοράλλια, τα ιζήματα των λιμνών και θαλασσών, τους πυρήνες του πάγου, τις γεωτρήσεις και τους παγετώνες.

Και όπως η επιτροπή έγραψε στην αναφορά της, "η πρόσφατη θέρμανση είναι πρωτοφανής για τουλάχιστον τα τελευταία 400 χρόνια και ενδεχομένως τις τελευταίες αρκετές χιλιετίες", αν και ήταν σχετικά θερμό το κλίμα γύρω στο έτος 1.000 που ακολουθήθηκε από μια "μικρή παγετωνική εποχή" περίπου από το 1500 έως 1850.

Συγχρόνως δε αναγνώρισε ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες είναι υπεύθυνες, κατά μεγάλο μέρος, για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το γράφημα που δημοσιεύτηκε το 2001 από την Διακυβερνητική Επιτροπή για τις Κλιματικές Αλλαγές των Η.Ε. (IPCC), δείχνει καθαρά την άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η καμπύλη αυτή λέγεται 'μπαστούνι του χόκεϊ" λόγω της ομοιότητας που παρουσιάζει και το είχαν φτιάξει οι κλιματικοί επιστήμονες Michael Mann, Raymond Bradley και Malcolm Hughes στο τέλος της δεκαετίας του 1990, με σκοπό να δείξουν ότι το βόρειο ημισφαίριο ήταν θερμότερο κατά τα τελευταία 2.000 χρόνια. Οι νέες μετρήσεις δείχνουν να συμφωνούν με την καμπύλη αυτή, που δείχνει την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική επανάσταση

Η έκθεση, έκτασης 155 σελίδων, υπογραμμίζει ότι ο μέσος όρος της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης στο βόρειο ημισφαίριο ανέβηκε κατά ένα βαθμό Κελσίου στη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.

Τη σύνταξη της έκθεσης ζήτησε τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της επιτροπής επιστημών της Βουλής, Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Sherwood Boehlert, συστήνοντας να διευκρινιστεί κατά πόσο συνιστά απειλή το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο στην έκθεση αυτή που να αφήνει αμφιβολίες για την ευρεία ομοφωνία των επιστημονικών κύκλων σε ό,τι αφορά την αλλαγή του κλίματος", υπογράμμισε ο γερουσιαστής, αφήνοντας έμμεσες αιχμές κατά της ίδιας της κυβέρνησης Μπους. Η κυβέρνηση όπως είναι γνωστό, αρνείται να ασχοληθεί με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, απορρίπτοντας ως επικίνδυνες για την αμερικανική οικονομία άλλες εκθέσεις επιστημονικών κύκλων. Υποστηρίζει δε ότι θα χαθούν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Η επιτροπή είπε ότι έχει μικρή εμπιστοσύνη στα στοιχεία των θερμοκρασιών πριν από το 1600, αλλά αποφάσισε ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά αξιόπιστα για να συμπεράνει ότι υπήρχε απότομη άνοδος στο διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, τα δύο σημαντικά αέρια του θερμοκηπίου, που έχουν κατηγορηθεί για την παγίδευση  της θερμότητας  στην ατμόσφαιρα, αρχίζοντας στον 20ό αιώνα, αφού παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα για 12.000 έτη.

Μεταξύ του 1 μ.Χ. και του 1850, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι ηλιακές διακυμάνσεις είχαν μεγαλύτερες επιδράσεις στο κλίμα. Αλλά εκείνες οι αλλαγές της θερμοκρασίας "ήταν πολύ λιγότερο έντονες από τη θέρμανση λόγω των αερίων του θερμοκηπίου, από τη ρύπανση μετά τα μέσα του 19ου αιώνα", εκτίμησε η επιτροπή.

Η έκθεση είναι στο δίκτυο www.nas.edu/morenews/20060622.html.

Ο Στίβεν Xόκινγκ για το κλίμα

Ο διάσημο αστροφυσικό Στίβεν Xόκινγκ εξέφρασε τους φόβους του για το δυσοίωνο μέλλον της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πεκίνο, απευθυνόμενος σε ένα ακαδημαϊκό ακροατήριο. Σύμφωνα με τον θεωρητικό και κοσμολόγο το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδέχεται να μετατρέψει τη Γη σε έναν πλανήτη σαν την Αφροδίτη, όπου η θερμοκρασία αγγίζει τους 250 βαθμούς Κελσίου και είναι συχνές οι βροχές από θειικό οξύ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βασικά στοιχεία για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Τώρα είναι ο καιρός για δράση στο φαινόμενο της παγκόσμιας θέρμανσης
Η παγκόσμια θέρμανση ήδη βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή
Μυστική Έκθεση του Πενταγώνου για το Κλίμα
Μια πρωτοφανής συνεργασία επιστημόνων για τη σωτηρία του πλανήτη μας
Μέχρι και έξι βαθμούς άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας προβλέπουν οι επιστήμονες