Τελείωσε το πρότζεκτ SETI@Home

Πηγή: Network World , 19 Δεκεμβρίου 2005

Ένα γιγάντιο πρότζεκτ που έψαχνε για την ύπαρξη ζωής σε άλλους κόσμους τελείωσε στις 15 Δεκεμβρίου. Το SETI@Home ήταν ένα  δίκτυο υπολογιστών από όλο τον κόσμο, σε καθαρά εθελοντική βάση για την ανίχνευση ενδείξεων για εξωγήινη ζωή από το βαθύ διάστημα. 

"Θα διακόψουμε το πρόγραμμα "SETI@home Classic" στις 15 Δεκεμβρίου", έλεγε ένα e-mail που εστάλη από τους διαχειριστές του SETI@Home στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley, εκεί όπου ξεκίνησε το 1999. "Η συνολική εργασία των χρηστών και της ομάδας θα παγώσει αυτή τη στιγμή, αλλά τα τελικά δεδομένα θα είναι ανοικτά στο Web".

Το πρότζεκτ Search for Extra Terrestrial Life at Home (SETI@Home) χρησιμοποιούσε τους επεξεργαστές όταν δεν δούλευαν, από εκατομμύρια κομπιούτερ συνδεδεμένων σε ένα παγκόσμιο δίκτυο σε όλη την υφήλιο, με σκοπό να αναλύσουν τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τα μεγάλα ραδιοτηλεσκόπια.

Το κατάλληλο software έτρεχε την ώρα που εμφανιζόταν το screensaver σε ένα PC, το οποίο ήταν συνδεδεμένο όπως και χιλιάδες άλλα  με τους κεντρικούς υπολογιστές της οργάνωσης. Το πρόγραμμα αναζητούσε τυχόν σήματα που να έδειχναν ότι εκπέμπονται από κάποια ευφυή ζωή -- πιθανά E.T, ή ήταν ραδιοεπικοινωνίες ή άλλα σήματα.

Αν και το πρόγραμμα έτρεξε ως screensaver η συλλογική δύναμη όλων των υπολογιστών ήταν τεράστια. Αντιστοιχούσε σε 2 εκατομμύρια χρόνια συσσωρευμένου χρόνου επεξεργαστών και πέρα από 50 TB στοιχείων. Πάνω από 5 εκατομμύρια χρήστες είχαν φορτώσει το λογισμικό, σύμφωνα με τους διοργανωτές του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αυτό έγινε επίσης αιτία να κάνουν overclocking οι χομπίστες των PC, με σκοπό να τα κάνουν να τρέχουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Όμως το SETI@Home θα επιζήσει με μια άλλη μορφή. Το πρόγραμμα κινείται προς το επονομαζόμενο Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC), ένα πρόγραμμα δικτύων open-source χρησιμοποιώντας τους ίδιους προϊστάμενους με το αρχικό πρόγραμμα. Το BOINC θα συνεχίσει την αναζήτηση για E.T με ραδιοσήματα, αλλά θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι επεξεργαστές και για άλλα χρήσιμα ερευνητικά προγράμματα, όπως η αλλαγή του κλίματος, η αστρονομία και η θεραπεία των ασθενειών.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα σήμα από τα αστέρια - Εισαγωγή στην έρευνα της εξωγήινης ζωής
Υπάρχει ενδεχόμενο να παρερμηνεύσουμε τα σήματα των εξωγήινων
Ανεξήγητο σήμα από το βαθύ διάστημα φέρνει αναταραχή στον επιστημονικό κόσμο
Τα όρια μεταξύ αστρονομίας και βιολογίας