Ίσως ο ’η Βασίλης αλλάξει συνήθειες μιας που λιώνουν οι πάγοι

Πηγή: Reuters, 16 Δεκεμβρίου 2005

Ο ’γιος Βασίλης ίσως αναγκαστεί να αλλάξει γρήγορα το έλκηθρό του με θαλάσσια φτερά, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου λιώνει τους πάγους στο Βόρειο Πόλο με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από το προβλεπόμενο, ανέφερε την Παρασκευή η οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Μια νέα έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, προβλέπει ότι η θερμοκρασία της Γης μπορεί να αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, από το 2026. πάνω από τα επίπεδα που ήταν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση -και κατά το τριπλάσιο στην Αρκτική.

"Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αλλάξει για πάντα ο τόπος του ’η Βασίλη", αναφέρεται σε έκθεση του Mark New του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Και δεν είναι μόνο ο Rudolph και ο άλλος τάρανδος του ’η Βασίλη που απειλούνται μόνο από την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και άλλα πλάσματα, όπως η πολικές αρκούδες, οι φώκιες αλλά και διάφορες μορφές χλωρίδας της Αρκτικής.

"Ήδη βλέπουμε σημάδια σημαντικής αλλαγής στην Αρκτική με την υποχώρηση των παγόβουνων, την εξαφάνιση της επικάλυψης του χιονιού, τη μείωση του πάχους του στρώματος του πάγου της Γροιλανδίας και την ελάττωση της επίστρωσης του πάγου του Αρκτικού Ωκεανού", σημειώνει ο ειδικός στο κλίμα Andrew Lee του WWF.

"Όλες αυτές οι αλλαγές μας λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζεται να υπάρξει αποφασιστική δράση τώρα για να καταπολεμήσουμε την αλλαγή του κλίματος", συνεχίζει.

Ίσως η θερμότερη καταγεγραμμένη χρονιά είναι το 2005 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας

Το 2005 ίσως είναι η θερμότερη καταγεγραμμένη χρονιά στην ιστορία προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Φτάνει να σκεφτούμε την ένταση και το πλήθος των κυκλώνων στην Κεντρική Αμερική. Ο Οργανισμός δεν όμως συνδέει άμεσα τις τροπικές καταιγίδες και τους κυκλώνες με την παγκόσμια θέρμανση. Την πρώτη θέση στην ιστορία καταλαμβάνει το 1998, που ήταν 0.54 βαθμούς θερμότερη από το μέσο όρο των ετών 1961-1990.

Αλλά δεν ήταν μόνο πολύ θερμή χρονιά αλλά έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές ιδίως στην Ασία (Κίνα, Μπανγλαντές) και στη Νότια Αμερική. Μόνο στον Ατλαντικό είχαμε 26 τροπικές καταιγίδες, αριθμός ρεκόρ σε όλη την ιστορία.  Η δεύτερη χρονιά ήταν το 1933 με 21 καταιγίδες και κυκλώνες. 

Από τις 26 οι 13 μετατράπηκαν σε κυκλώνες και οι 7 ήταν πολύ επικίνδυνες που έφεραν 1.300 θανάτους στον Κόλπο του Μεξικού.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ερευνά την πιθανή σχέση μεταξύ της παγκόσμιας θέρμανσης με αυτές τις εξάρσεις. Ίσως δε περισσότερα στοιχεία ανακοινωθούν στην επόμενη έκθεσή της το 2007.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το 2005 θα ανακηρυχθεί η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών ενώ η τρύπα του όζοντος θα κλείσει μετά το 2065
Τελείωσε η εποχή των τυφώνων με ρεκόρ εμφάνισης ισχυρών κυκλώνων
Το 2005 ίσως θα είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 200 χρόνων