Τελείωσε η εποχή των τυφώνων με ρεκόρ εμφάνισης ισχυρών κυκλώνων

Πηγή: AP, 3 Δεκεμβρίου 2005

Ενώ η φετινή περίοδος των τυφώνων στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού έπρεπε ήδη να είχε τελειώσει, πριν λίγες ημέρες σχηματίστηκε μια νέα τροπική καταιγίδα στον Ατλαντικό ωκεανό με την ονομασία Έψιλον. Ενώ αργότερα η Έψιλον μετατράπηκε σε κυκλώνα - τον 14ο για φέτος - παρόλο που η εποχή των κυκλώνων έχει λήξει, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ κάθε άλλης χρονιάς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 2005 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά για τους τυφώνες. Η περίοδος τους, που ξεκινάει την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, έδωσε συνολικά 26 τροπικές καταιγίδες.

Από αυτές οι 13 μετατράπηκαν σε κυκλώνες (τυφώνες), γεγονός που καταγράφεται ως ένα ακόμη ρεκόρ. Εξάλλου, επτά τυφώνες έφτασαν στην κατηγορία 3, γεγονός που τους αναδεικνύει σε πολύ ισχυρούς. Τέσσερις από αυτούς προσέγγισαν το έδαφος των ΗΠΑ, κάτι που καταγράφεται επίσης ως ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά τρεις κυκλώνες κατατάχτηκαν στην κατηγορία 5 στην οποία κατατάσσονται οι πιο δριμείες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φετινή χρονιά αποτελεί τμήμα ενός φυσικού ενεργού κύκλου που άρχισε το 1995 και αναμένεται να συνεχιστεί. Τα στοιχεία αυτού του ενεργού κύκλου απέδειξαν το αληθές αυτού του κύκλου, δεδομένου ότι η λεκάνη του Ατλαντικού παρήγαγε περισσότερο από δύο ολόκληρες εποχές τυφώνων κατά τη διάρκεια μόνο μίας.

Ο λόγος που η εποχή των τυφώνων πέρασε είναι ότι με τον ερχομό του χειμώνα, τα νερά του ωκεανού ψύχονται και κανονικά αδυνατούν να δημιουργήσουν τόσο ισχυρές καταιγίδες. Έχουν εξάλλου περάσει επτά χρόνια από την τελευταία φορά που εκδηλώθηκε κυκλώνας το Δεκέμβριο του 1998.

Το 2005, για πρώτη φορά, το αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων εξάντλησε και τα 21 ονόματα που είχαν προβλεφθεί για τους επερχόμενους τυφώνες με αποτέλεσμα να προσφύγει σε δανεισμό από το ελληνικό αλφάβητο. Οι πιο διάσημοι τυφώνες κατηγορίας 5 ήταν φέτος η Ρίτα, η Κατρίνα και η Βίλμα, ο τελευταίος του καταλόγου.

Ομοίως ρεκόρ σημειώθηκε φέτος και με τις 26 τροπικές καταιγίδες (που είναι δίνες ασθενέστερες από τους κυκλώνες), συγκριτικά με το μέσο ετήσιο όρο των 11 καταιγίδων.

Οι επιστήμονες αναμένουν το ίδιο φαινόμενο να συνεχιστεί το 2006, καθώς οι τάσεις δεν υποχωρούν εύκολα αφ' ενός και αφ' ετέρου οι θερμοκρασίες του νερού θα οδηγήσουν σε μια ακόμα δραστήρια περίοδο. 

Καταστροφές κατά το 2005

Ο αριθμός των φυσικών καταστροφών αυξήθηκε πέρυσι, αλλά προκάλεσαν λιγότερους θανάτους από το 2004, που σημειώθηκε το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, ανακοίνωσε ο OHE. Συνολικά 360 καταστροφές έπληξαν τον πλανήτη πέρυσι, έναντι 305 την προηγούμενη χρονιά, προκαλώντας τον θάνατο 91.963 ανθρώπων, από τους οποίους οι 73.338 έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό στο βόρειο Πακιστάν τον Οκτώβριο, υπολογίζει η υπηρεσία «Διεθνής Στρατηγική του OHE για την Πρόληψη των Kαταστροφών».

Το 2004, ο απολογισμός των νεκρών ανήλθε σε 244.577, από τους οποίους οι 226.408 έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφές που σημειώθηκαν το 2005 αυξήθηκε στα 157 εκατομμύρια, έναντι των 150 εκατ. που ήταν το 2004, όπως και οι οικονομικές ζημίες, οι οποίες έφτασαν τα 159 δισ. δολάρια από τα 92,9 δισ. δολάρια που ήταν το 2004. Η αύξηση των οικονομικών απωλειών οφείλεται ευρέως στον τυφώνα Kατρίνα, που έπληξε το νότιο τμήμα των HΠA και προκάλεσε ζημιές ύψους 125 δισ. δολαρίων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο τυφώνας Βίλμα κατευθύνεται προς τη Φλόριδα
Στα θερμά νερά των θαλασσών οφείλεται ο τυφώνας Κατρίνα;
Δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε τους τυφώνες λένε οι επιστήμονες
Σύνδεση των μεγάλων τυφώνων με την άνοδο της παγκόσμιας θέρμανσης