Ο τυφώνας Βίλμα κατευθύνεται προς τη Φλόριδα

Πηγή: BBC, 19 Οκτωβρίου 2005

Ο πιο ισχυρός τυφώνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην περιοχή του Ατλαντικού κατευθύνεται προς την Καραΐβική, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ο Βίλμα, όπως είναι γνωστός, αναβαθμίστηκε σε τυφώνα πέμπτης κατηγορίας - στην οποία ανήκουν οι πιο επικίνδυνοι κυκλώνες – και κινείται με ταχύτητα άνω των 280 χιλιομέτρων την ώρα, αφήμοντας 10 νεκρούς στην Αϊτή.

Ο Βίλμα έχει ήδη προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Αμερικής και την Καραϊβική. Από την αρχή της γένεσής του (ως τροπική καταιγίδα), ο Βίλμα είχε δείξει τις άγριες διαθέσεις του. Όπως επισημαίνει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι, νωρίς την Τρίτη (τοπική ώρα) επρόκειτο για μια καταιγίδα που συνοδευόταν από ανέμους με ταχύτητα 113 χλμ /ώρα. Μια μέρα αργότερα, οι άνεμοι έπνεαν με 161 χλμ /ώρα και ο Βίλμα από τροπική καταιγίδα μεταβλήθηκε στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κυκλώνα.

Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων από την Κούβα και την Ονδούρα.

Το μάτι του τυφώνα πλησιάζει στη Χερσόνησο Γιουκατάν, ανάμεσα στην Κούβα και το Μεξικό, και αναμένεται να βρεθεί στην Φλόριδα στα τέλη της εβδομάδας.

Έτσι ειδικό αεροσκάφος του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ πέταξε το πρωί της Τετάρτης πάνω από το μάτι του κυκλώνα και μέτρησε ελάχιστη κεντρική πίεση 882 millibar. H μέση ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 1.013 millibar, ή 760 χιλιοστά υδραργύρου. Η μειωμένη ατμοσφαιρική πίεση στο μάτι των κυκλώνων χρησιμοποιείται από τους μετεωρολόγους ως μέτρο της έντασής τους. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ χαμηλής πίεσης κατείχε ο κυκλώνας Gibert το 1988, με 888 millibar.

Πάντως η χαμηλότερη ατμοσφαιρική πίεση που έχει καταγραφεί ποτέ είναι ακόμα μικρότερη και μετρήθηκε στον Ειρηνικό, όπου οι κυκλώνες ονομάζονται τυφώνες. Η πίεση στο μάτι του τυφώνα Τιπ το 1979 είχε πέσει στα 880 millibar.

Ο Βίλμα είναι ο τελευταίος μίας σειράς καταστροφικών κυκλώνων (21 σύνολο) που έπληξαν την Καραϊβική το τελευταίο δίμηνο.

Πρόκειται για το χειρότερο κύμα τυφώνων που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία 70 χρόνια. Το 2005 δε είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία καταγράφονται τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5.. Μόνο δύο φορές στο παρελθόν, το 1960 και το 1961, είχαν υπάρξει έστω και δύο κυκλώνες Κατηγορίας 5 το ίδιο έτος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή του Ατλαντικού διανύει μια περίοδο έντονης δραστηριότητας όσον αφορά τις καταιγίδες και τους κυκλώνες που αναπτύσσονται και ότι αυτή η περίοδος μπορεί να διαρκέσει άλλα 20 χρόνια. Οι κλιματολόγοι προσθέτουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να είναι μια από τις βασικές αιτίες για τη μεγάλη ισχύ αυτών των καιρικών φαινομένων.

Συμπληρωματική πηγή:Νέα

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Στα θερμά νερά των θαλασσών οφείλεται ο τυφώνας Κατρίνα;
Δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε τους τυφώνες λένε οι επιστήμονες
Σύνδεση των μεγάλων τυφώνων με την άνοδο της παγκόσμιας θέρμανσης