Ειδικοί συζητούν για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας

Πηγή: The Associated Press, 21 Μαρτίου 2005

Μόνο κατασκευάζοντας περισσότερα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μπορεί ο κόσμος να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του για ενέργεια, ανέφεραν ειδικοί σε μία διεθνή συνάντηση που έγινε στο Παρίσι. Εκεί τονίστηκε το ανανεωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της με την πυρηνική ενέργεια.

Στη διήμερη συνάντηση, που συμμετείχαν υπουργοί και αξιωματούχοι από 74 χώρες, για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, τονίστηκε το ενδιαφέρον πολλών χωρών γι' αυτήν ώστε να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

"Είναι σαφές πως η πυρηνική ενέργεια αναδύεται σαν μια σοβαρή επιλογή", λέει ο γνωστός Mohamed ElBaradei, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. του ΟΗΕ, που διοργάνωσε την διάσκεψη.

Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας ανανεώνει τη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια

Η πρόσφατη ενεργοποίηση του Πρωτοκόλλου του Κιότο -το οποίο επιβάλλει περιορισμό των εκπομπών των επικίνδυνων αερίων του θερμοκηπίου- σε συνδυασμό με τις διαρκείς διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, είχαν ως αποτέλεσμα την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των κυβερνήσεων για την πυρηνική ενέργεια, το οποίο είχε ατονήσει σημαντικά, έπειτα από σειρά ατυχημάτων σε πυρηνικά εργοστάσια, όπως αυτό στο Three Mile Island στην Πενσυλβάνια το 1979 και στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας το 1986.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των δαπανών για τα ορυκτά καύσιμα, έχει ανησυχήσει τις κυβερνήσεις και τους υπενθυμίζει το σοκ της κρίσης του πετρελαίου της δεκαετίας του '70, που έπεισε τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας, να εντείνει την πυρηνική παραγωγή.

Αν και υπάρχει ακόμα βαθιά ανησυχία του κοινού για τον κίνδυνο των ατυχημάτων και μεταφοράς καθώς και για την αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων, οι συνήγοροι της πυρηνικής ενέργειας λένε ότι, επίσης, υπάρχει μια νέα συνειδητοποίηση ότι η συνεχιζόμενη χρήση των ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή.

Επίσης, τώρα τελευταία έχει προστεθεί και ο υπαρκτός φόβος ενδεχόμενης τρομοκρατικής επίθεσης με πυρηνικά, γι' αυτό και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τα σημαντικά οικονομικά και οικολογικά οφέλη από την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες, εντούτοις, επιμένουν ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση στο πρόβλημα του κλίματος.

"Σήμερα, η πυρηνική ενέργεια κατέχει το 17 τοις εκατό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το 3 τοις εκατό της κατανάλωσης ενέργειας", είπε η Helene Gassin, η οποία διευθύνει την ενεργειακή εκστρατεία της GREENPEACE στη Γαλλία. "Το πρόβλημα του κλίματος πάει αρκετά πιο μακριά από το ζήτημα ηλεκτρικής ενέργειας", συνέχισε.

Όταν η Φινλανδία αρχίζει την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στο τέλος του έτους αυτού, θα γίνει η πρώτη δυτική ευρωπαϊκή χώρα που εγκαινιάζει τέτοιο εργοστάσιο από το 1991. Η Γαλλία προγραμματίζει να ξεκινήσει έναν αντιδραστήρα νέας γενιάς το 2007.

Με την πυρηνική ενέργεια παράγεται το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, γλιτώνοντας το περιβάλλον από εκπομπές άνθρακα ισοδύναμες με την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα ποτ ελευθερώνεται από όλα τα αυτοκίνητα σε όλη την Ευρώπη, λέει ο γάλλος Υπουργός Patrick Devedjian.

Ο αμερικανός εκπρόσωπος Bodman τόνισε: "Η Αμερική δεν έχει φτιάξει νέες εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας από τη δεκαετία του '70 και είναι εποχή να αρχίσει πάλι".

Ακόμη και σε μερικές χώρες που έχουν αντιταχθεί σκληρά στην πυρηνική ενέργεια, η διάθεση μετατοπίζεται. Παραδείγματος χάριν, οι Ιταλοί ψήφισαν ενάντια στη χρήση της ατομικής ενέργειας σε ένα δημοψήφισμα ένα έτος μετά από το Τσέρνομπιλ, αλλά η κυβέρνηση άρχισε βαθμιαία να παροπλίζει την απόφαση.

"Σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, αντιλαμβανόμαστε μια σαφή αλλαγή στην κοινή γνώμη, ειδικότερα από τις νέες γενεές", ανέφερε ο ιταλός Υπουργός Antonio Marzano.

Η Κίνα αναμένεται για να αυξήσει την πυρηνική παραγωγική ικανότητά της από τα τρέχοντα 6,5 gigawatts σε 36 gigawatts μέχρι το 2020, σύμφωνα με την IAEA, ενώ η Ινδία προγραμματίζει να πολλαπλασιάσει την παραγωγική ικανότητά της δέκα φορές και η Ρωσία αναμένεται για να διπλασιάσει την ικανότητά της σε περίπου 45 gigawatts.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την πυρηνική ενέργεια έδωσε ένα καλό επιχείρημα στην Τεχεράνη, να υποστηρίξει το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, από το βήμα της διάσκεψης, η χώρα του είναι αποφασισμένη να πορευτεί στον δρόμο «της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας, παρά τους επιβεβλημένους περιορισμούς και τις δυσκολίες».

Ερωτηθείς, αν το Ιράν σκοπεύει να συνεχίσει την αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος, ενώ αρχίζει από σήμερα νέος κύκλος διαβουλεύσεων της Tεχεράνης με την ευρωπαϊκή τρόικα, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν είπε ότι "όλα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευσιν".

 "Στο παρελθόν, η εικονική απουσία περιορισμών ή φόρων στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου σήμαινε ότι το πλεονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας, οι χαμηλές εκπομπές, δεν είχε καμία απτή οικονομική αξία", τόνισε ο ElBaradei. Αλλά το πρωτόκολλο του Κιότο "θα αλλάξει πιθανώς αυτό μεσομακροπρόθεσμα".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μια μελέτη του MIT βλέπει την πυρηνική ενέργεια σαν όπλο για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια θέρμανση
Στροφή στην πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο
Οι ΗΠΑ θέτουν την πυρηνική σύντηξη σαν άμεση προτεραιότητα
Το Πυρηνικό Πανεπιστήμιο προωθεί την ατομική ενέργεια
Η πυρηνική ενέργεια στο κέντρο της διαμάχης για το περιβάλλον - Τα υπέρ της χρήσης της

Home