Το Πυρηνικό Πανεπιστήμιο προωθεί την ατομική ενέργεια

Από σελίδα του BBC, 5 Σεπτεμβρίου 2003

Ένα νέο διεθνές Πανεπιστήμιο έχει συσταθεί για να προαγάγει τη διάδοση της εμπειρίας στην πυρηνική τεχνολογία σε όλο τον κόσμο.

Το Παγκόσμιο Πυρηνικό Πανεπιστήμιο εγκαινιάστηκε από αντιπροσώπους της παγκόσμιας βιομηχανίας της ατομικής ενέργειας σε μια συνάντηση στο Λονδίνο.

Ο στόχος είναι να βελτιωθεί και να επεκταθεί η εκπαίδευση και η κατάρτιση στις πυρηνικές τεχνολογίες, που η βιομηχανία θεωρεί ότι είναι απαραίτητη εάν η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί σύμφωνα με την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης.

Η εγκαινίαση καλωσορίστηκε με ένα εντυπωσιακό καστ ομιλητών, που συγκεντρώθηκαν για την ετήσια συνεδρίαση της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης (World Nuclear Association).

Ο καθηγητής James Lovelock, ένας από τους προεξέχοντες περιβαλλοντικούς φιλόσοφους και ο πατέρας της θεωρίας της Γαίας, είπε ότι η ατομική ενέργεια ήταν η μόνη για να αποφύγουμε τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα και την επικείμενη καταστροφή της παγκόσμιας θέρμανσης.

"Είμαι απολύτως βέβαιος ότι εάν εμείς πρόκειται να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτόν τον αιώνα χωρίς κάποιες καταστροφές λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την πυρηνική ενέργεια σε μια μεγάλη κλίμακα.

"Οι ανανεώσιμες ενέργειες δεν μπορούν απλά να το κάνουν εγκαίρως," είπε.

Και ο προηγούμενος επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ Hans Blix, που πρόκειται να γίνει κοσμήτορας του Πανεπιστημίου, είπε ότι η παγκόσμια θέρμανση ήταν μεγαλύτερος κίνδυνος από ότι ο πολλαπλασιασμός των πυρηνικών όπλων.

BlixΚαι ο Hans Blix τονίζει: "Ενώ θα ήμουν ο τελευταίος που θα υποτιμούσα τον κίνδυνο πολλαπλασιασμού των όπλων της μαζικής καταστροφής, ιδιαίτερα τα πυρηνικά όπλα, σκέφτομαι ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμα μεγαλύτεροι."

Παγκόσμια σύνδεση

Το πανεπιστήμιο στοχεύει να συνδέσει τα ιδρύματα που παραδίδουν μαθήματα κατάρτισης στις πυρηνικές τεχνολογίες σε όλο τον κόσμο, μια αξιοπρόσεκτη αλλαγή από τις πρώτες ημέρες της ατομικής εποχής, όταν τα έθνη φρούρησαν ζηλόφθονα τα μυστικά τους.

Η ελπίδα είναι ότι από την ανταλλαγή των ιδεών και της πείρας, η πυρηνική ενέργεια θα γίνει ασφαλέστερη και αποδοτικότερη.

Παρά τις ανησυχίες πάνω στη μακροπρόθεσμη αποθήκευση των ραδιενεργών αποβλήτων και τη δυνατότητα των ατυχημάτων, διάφορες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας είναι πρωτοπόρες στα προγράμματα οικοδόμησης αντιδραστήρων.

Η κατάσταση της Ινδίας επεξηγεί τέλεια αυτό το δίλημμα.

Με έναν αυξανόμενο πληθυσμό και μια γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, θα χρειαστεί να παραγάγει περίπου 10 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε 50 χρόνια από όσο σήμερα.

"Η ενέργεια είναι το κλειδί στην ανάπτυξη. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε στοιχείο διαθέσιμης ενέργειας," είπε ο Δρ Ravi Grover, διευθυντής της ομάδας του προγραμματισμού στο τμήμα ατομικής ενέργειας της Ινδικής κυβέρνηση.

Άλλοι ομιλητές στα εγκαίνια ήταν η Susan Eisenhower, εγγονή του Προέδρου Dwight Eisenhower που προήγαγε το πρόγραμμα "άτομα για την ειρήνη" 50 χρόνια πριν, και ο Mohammed el-Baradei, επικεφαλής της Διεθνούς Ατομικής Επιτροπής Ενέργειας.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η πυρηνική ενέργεια στο κέντρο της διαμάχης για το περιβάλλον - Τα υπέρ της χρήσης της
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
World Nuclear Association
Home