Σαν ζωγραφικός πίνακας η εικόνα του Hubble

Πηγή: The Guardian, 19 Φεβρουαρίου 2005

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψε για πρώτη φορά έναν πληθυσμό νεογεννηθέντων άστρων  στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, έναν γειτονικό γαλαξία του δικού μας Γαλαξία. Το μικρότερο από αυτά τα βρέφη-άστρα έχει τη μισή μάζα του Ήλιου.

Εικόνες από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση επειδή μοιάζουν με ζωγραφισμένα τοπία της Αμερικάνικης Δύσης του 19ου αιώνα, ή του Albert Bierstadt ή του Thomas Moran, αναφέρει μία ιστορικός της τέχνης.

Οι εικόνες δημιουργήθηκαν από ακατέργαστα στοιχεία του Hubble που εκ των υστέρων έτυχαν μιας περίπλοκης επεξεργασίας της εικόνας, των χρωμάτων αλλά και του κοντράστ.

Το προϊόν αυτής της επεξεργασίας ήταν μια εικόνα του Σύμπαντος που ισορροπεί ανάμεσα στην τέχνη και την επιστήμη.

Η Elizabeth Kessler, του πανεπιστημίου του Σικάγου, είπε στην Αμερικανική Ένωση για την πρόοδο της επιστήμης στην Ουάσιγκτον: "Οι αισθητικές επιλογές που έγιναν είχαν σαν αποτέλεσμα μια αίσθηση της μεγαλειότητας και της κατάπληξης για τη Φύση και το πόσο θεαματική μπορεί να είναι, ακριβώς σαν τα έργα της ζωγραφικής".

Το τηλεσκόπιο, που καταδικάζεται μετά από 15 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας, επειδή η NASA δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αποστολή συντήρησης, διαβιβάζει μαύρες και άσπρες εικόνες.

Χωρίς επεξεργασία οι εικόνες θα ήταν ακατανόητες στους περισσότερους ανθρώπους αλλά οι αστρονόμοι πήραν τρία φίλτρα, κάθε καταγραφή κι ένα διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός, και τα συνδύασαν, προσθέτοντας χρώμα σε κάθε φιλτραρισμένη εικόνα.

Η Kessler χρειάστηκε να περάσει μήνες μαζί με τους ειδικούς αστρονόμους του Hubble Heritage Project, οι οποίοι αναδημιουργούν τις εικόνες, ενώ εξήγησε ότι η ερμηνεία των εικόνων δείχνει μια παραλληλία με τη Γη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ο Hubble παρατηρεί ένα γαλαξιακό χορό
Ο Hubble βλέπει 'τροχό μέσα σε τροχό'
Νέα καταπληκτική εικόνα του ανανεωμένου Hubble
Και ένα αστέρι για κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο
Μια από τις διάσημες εικόνες του Hubble
To Hubble φωτογραφίζει την καρδιά του νεφελώματος του Καρκίνου.

Home