Έκλυση CO2 από τα τροπικά δάση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Από την ιστοσελίδα SciAm, Ιούνιος 2004

Επειδή τα δάση μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα - CO2 - που παράγεται από τις καύσεις των ορυκτών καυσίμων, έχουν ονομαστεί απορροφητήρες άνθρακα. Αλλά καθώς το CO2 συνεχίζει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα, οι επιστήμονες συνειδητοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να μην είναι και τόσο απλή.

Σύμφωνα με μια έκθεση στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα τροπικά δάση να απελευθερώσουν ασυνήθιστες μεγάλες ποσότητες CO2, και με αυτόν τον τρόπο να επιδεινώσουν τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας.

Η Deborah Α. Clark του Πανεπιστημίου του Μισσούρι και οι συνάδελφοί της μέτρησαν την ετήσια ανάπτυξη έξι ειδών δέντρων σε ένα τροπικό δάσος παλιάς βλάστησης στην περιοχή La Selva της Κόστα Ρίκα, μεταξύ 1984 και 2000. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης στοιχεία από τους παγκόσμιους σταθμούς καταγραφής του κλίματος για να υπολογίσουν τις εκπομπές του CO2 από τα τροπικά εδάφη κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Και η ανάπτυξη των δέντρων και η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που ανταλλάσσεται μεταξύ τους μεταβλήθηκαν αρκετά στα 16 αυτά χρόνια, και μάλιστα και τα δύο φαινόμενα συσχετίστηκαν με τη θερμοκρασία.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των θερμότερων ετών - ιδιαίτερα στην περίοδο 1997-1998 που κατέρριψε όλα τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εξαιτίας του φαινομένου του Ελ Νίνιο - τα δέντρα των τροπικών δασών γνώρισαν τη μικρότερη ανάπτυξη και απέβαλαν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, αναφέρει η έκθεση των επιστημόνων.

Και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ισορροπία του άνθρακα στο τροπικό δάσος La Selva  είναι εντυπωσιακά ευαίσθητη στις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Τα τροπικά τροπικά δάση θα μπορούσαν έτσι ενδεχομένως να προκαλέσουν μια μεγάλη θετική ανατροφοδότηση στην συγκέντρωση  του CO2 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κι όπως σημειώνουν οι συντάκτες: "Μια τέτοια ανατροφοδότηση στο μέλλον θα επιτάχυνε την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέα μελέτη δείχνει ότι ο κόσμος γίνεται πιο πράσινος - Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανάπτυξη της βλάστησης
Μπορεί η απομάκρυνση του άνθρακα να λύσει το πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης;
Οι δενδροφυτεύσεις δεν θα σταματήσουν την κλιματική αλλαγή
Οι απορροφητήρες άνθρακα προσφέρουν 'μικρή βοήθεια στο κλίμα'
Τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται πιό αργά απ' ό,τι πριν
Οι επιστήμονες βρίσκουν που πηγαίνει το CO2 της ατμόσφαιρας

Home