Νέα μελέτη δείχνει ότι ο κόσμος γίνεται πιο πράσινος
Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την ανάπτυξη της βλάστησης

Από σελίδα του CNN , 7 Ιουνίου 2003

Η Γη έχει γίνει σημαντικά πιο πράσινη κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο δεκαετιών, σύμφωνα με ένα νέο δημοσίευμα στο περιοδικό Science. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές του κλίματος, που έχουν προμηθεύσει τα φυτά με περισσότερα θερμότητα, φως, νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Ο γενικός όγκος των φυτών ανέβηκε περίπου 6% σε ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη ειδικότερα, κατά 80%, στους τροπικούς κύκλους και τα υψηλά γεωγραφικά πλάτη του Βόρειου Ημισφαιρίου.

Τα χρόνια από το 1980 περιλαμβάνουν δύο από τις θερμότερες δεκαετίες στην ιστορία, παράγοντας αλλαγές που έχουν προωθήσει συστατικά αύξησης σε περιοχές όπου αυτές δεν θα μπορούσαν να είχαν τέτοια αύξηση.

Μια αύξηση 9.3% στο διοξείδιο του άνθρακα, που είναι ένα de facto λίπασμα, ήταν σημαντική, αλλά όχι αρκετή για να παραγάγει τέτοια σημαντική φυτική αύξηση, βρήκε η μελέτη.

Πάντως δεν έχει συμβεί το ίδιο παντού. Αντιθέτως, σε ένα 7% της έκτασης που εξετάστηκε η παραγωγικότητα των φυτών είχε μειωθεί, λόγω πτώσης της μέσης θερμοκρασίας ή των επιπέδων της βροχόπτωσης.

"Οι μεγαλύτεροι νικητές [που έγιναν πιο πράσινες] φαίνονται να είναι η Ινδία, η Βραζιλία και ο Καναδάς, αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης Ramakrishna Nemani. "Οι ηττημένες χώρες είναι μέρη του Μεξικού και της Βόρειας Σιβηρίας (με ξήρανση και ψύξη, αντίστοιχα ."

Το τροπικό δάσος της Αμαζονίου κάλυψε μόνο του το 40% της αύξησης των φυτών, που οφείλεται κυρίως στη μειωμένη νεφοκάλυψη, δημιουργώντας περισσότερη ηλιοφάνεια.

"Το εύρημα που μας προκάλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη είναι ο Αμαζόνιος", σχολιάζει ο επικεφαλής των ερευνητών, , καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μοντάνα στο Μισούρι.

Το νοτιοαμερικανικό τροπικό δάσος υποφέρει από την αποψίλωση στις πρόσφατες δεκαετίες, αλλά τα εσωτερικά τμήματα του έχουν αυξηθεί σθεναρά, είπε ο Nemani.

"Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αυξανόμενης αύξησης έχει αποδοθεί στο διοξείδιο του άνθρακα", λέει ο Nemani. "Αυτό που βρήκαμε είναι ότι οι αλλαγές στην νεφοκάλυψη μπορούν να δώσουν μια καλύτερη εξήγηση. Η μείωση της νεφοκάλυψης επιτρέπει σε περισσότερο ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια."

Η μελέτη, που χρηματοδοτείται από τη NASA και το τμήμα Ενέργειας, περιλαμβάνει στοιχεία δορυφόρων επί δύο δεκαετίες καθώς και επίγειων στοιχείων, που η ερευνητική ομάδα τα μελέτησε επί σχεδόν ενάμιση χρόνο για να καθορίσει την καθαρή πρωτογενή παραγωγικότητα των φυτών.

Το μέγεθος αυτό ισούται με τη διαφορά του ποσού του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουν τα φυτά λόγω της αναπνοής (της καύσης των οργανικών ενώσεων) από το ποσό που απορροφούν για τη φωτοσύνθεση.

Με άλλα λόγια, η Καθαρή Πρωτογενής Παραγωγή εκφράζει "πόσος άνθρακας καταλήγει αποθηκευμένος στη βιομάζα -τις ρίζες, τους κορμούς και το φύλλωμα", εξηγεί η Rebecca Lindsey, εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της Γης της NASA στο Μέρυλαντ.

Η έρευνα δεν εξετάζει τη συμμετοχή του ανθρώπου στο φαινόμενο. Ο Charles Keeling, ειδικός στον κύκλο του άνθρακα και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου στο Science, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι αιτίες είναι πιθανώς είτε βραχυπρόθεσμες, παροδικές αλλαγές, είτε μια μακροχόνια τάση που οδηγεί σε δραματική μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος.

Εάν οι άνθρωποι έχουν συμβάλει πολύ στην τάση αυτή, της αύξησης των φυτών, παραμένει άγνωστο, αλλά η Ranga Myneni λέει ότι πρέπει να μην εφησυχάζουμε για το κλίμα της Γης.

"Στα φυτά η παραγωγικότητα μπορεί να έχει αυξηθεί κατά 6% τα τελευταία 18 χρόνια, αλλά ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει αυξηθεί πάνω από 35% κατά τη διάρκεια του ίδιου χρόνου", λέει ο πανεπιστημιακός γεωγράφος της Βοστώνης.

"Αυτές όμως οι... αλλαγές δεν έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γη κατά κανένα τρόπο", συνέχισε. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μπορεί η απομάκρυνση του άνθρακα να λύσει το πρόβλημα της παγκόσμιας θέρμανσης;
Οι κοσμικές ακτίνες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή
Τα αέρια του θερμοκηπίου συσσωρεύονται πιό αργά απ' ό,τι πριν
Οι επιστήμονες βρίσκουν που πηγαίνει το CO2 της ατμόσφαιρας
Home