Τα κινητά τηλέφωνα της κυψελωτής τηλεφωνίας είναι ασφαλή, τουλάχιστον επί του παρόντος

Από την ιστοσελίδα του NewScientist, Φεβρουάριος 2004

Η πρώτη από μια σειρά μελετών στην κλίμακα όλης της Δανίας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων δεν μας εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο, όσον αφορά τον καρκίνο του εγκεφάλου - τουλάχιστον για τα πρώτα δέκα χρόνια χρήσης. 

Η Δανική αυτή έρευνα έχει περισσότερο κύρος μεταξύ των οργανισμών υγείας και των επιστημόνων, σε σχέση με άλλες του παρελθόντος, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού του δείγματός της και του προσεκτικού σχεδιασμού της. Οι προηγούμενες μελέτες που έδειχναν να υπάρχει ένδειξη για κίνδυνο υγείας, έχουν δεχτεί κριτικές για αδυναμίες σ' αυτούς τους τομείς.

Η νέα εργασία είναι η πρώτη προς δημοσίευση από την τεράστια μελέτη με τίτλο  INTERPHONE, που οργανώθηκε από την Διεθνή Επιτροπή για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC). Περιλαμβάνει 13 διαφορετικές χώρες και στοχεύει ν' απαντήσει οριστικά στην ερώτηση αν η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι ασφαλής. 

Για μικρές χρονικές περιόδους, η μελέτη δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης όγκων, λέει η κύρια ερευνήτρια Helle Christensen, του Ινστιτούτου για την επιδημιολογία του καρκίνου στην Κοπεγχάγη. Ο Michael Clark του Βρετανικού Εθνικού Συμβουλίου για την Ραδιολογική Προστασία έχει εντυπωσιαστεί από την εργασία αυτή: "Είναι μια αξιόπιστη μελέτη" δηλώνει. I

Όταν θα συλλεχθούν τελικά τα δεδομένα και από τις 14 χώρες κατά τους προσεχείς 18 μήνες, ο αριθμός των χρηστών για μακρά χρονική περίοδο θα είναι αρκετά μεγάλος για να μας αποκαλύψει οποιαδήποτε μικρή αύξηση του κινδύνου, και πέραν των 10 ετών χρήσης, λέει η Elizabeth Cardis του IARC, η οποία θα κάνει και την τελική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης INTERPHONE.  

Η πληθυσμιακή βάση της μελέτης

Ένα ουσιαστικό κλειδί της νέας μελέτης είναι "η πληθυσμιακή βάση της". Οι ερευνητές προσπάθησαν δηλαδή να καταγράψουν κάθε νέα περίπτωση σπάνιου καρκίνου σε όλο τον πληθυσμό των 5,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Δανίας, για μια περίοδο άνω των δύο ετών.

Συνολικά 106 άτομα ταυτοποιήθηκαν και η χρήση που έκαναν στο κινητό τους, καθώς και το ιατρικό μητρώο τους συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα από 212 άλλα τυχαία άτομα , τα οποία χρησίμευσαν ως έλεγχος των πρώτων και συνέπιπταν οι ηλικίες τους, το φύλο τους και η κοινονικο-οικονομική τους κατάσταση. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά διαφορά στη χρήση των κινητών τηλεφώνων μεταξύ των δύο ομάδων. 

Το είδος των όγκων που μελετήθηκε ήταν το λεγόμενο "ακουστικό νεύρωμα". πρόκειται για έναν σπάνιο όγκο που σχηματίζεται μεταξύ του εγκεφάλου και του εσωτερικού αυτιού. " Σχηματίζεται εκεί ακριβώς όπου η ακτινοβολία έχει τη μεγαλύτερη ένταση" λέει η Christensen. 'Αν τα κινητά τηλέφωνα είναι κατά κάποιο τρόπο ικανά να επηρεάσουν το σχηματισμό όγκου, αυτός θα είναι το ακουστικό νεύρωμα". 

Πολύ λίγα από τα υποκείμενα της μελέτης είχαν χρησιμοποιήσει τα κινητά τους για χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών, κι έτσι δεν μπορούμε από τη μελέτη αυτή να βγάλουμε συμπεράσματα για τον κίνδυνο από την μακροχρόνια χρήση του κινητού, λέει η ίδια. Πριν από 10 χρόνια οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν απλά λιγότεροι, αλλά τα χρησιμοποιούσαν και λιγότερο συχνά απ' ότι σήμερα, λέει ο συνάδελφός της Christoffer Johansen. 

Οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχετισμό μεταξύ της πλευράς του κεφαλιού από την οποία χρησιμοποιείται το κινητό τηλέφωνο και της πλευράς στην οποία σχηματίζεται ο όγκος. Καμία επίσης διαφορά δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν τα παλιά αναλογικά τηλέφωνα ή τα πιο εξελιγμένα ψηφιακά τηλέφωνα.

Αναφορά: Το περιοδικό American Journal of Epidemiology (vol 159, p 277)

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας πόσο βλαβερή είναι;
Τα κινητά μπορούν να βλάψουν μέσω της επιτάχυνσης του εγκεφάλου
Κινητά: Αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες για την θέρμανση των ιστών λόγω ακτινοβολίας
Η μελέτη των στοιχείων για καρκίνο αναβιώνει τους φόβους για την ασφάλεια των κινητών
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Institute of Cancer Epidemiology, Danish Cancer Society
INTERPHONE study, IARC
NRPB Advisory Group on Non-Ionising Radiation
Home