Κινητά: Αλληλοσυγκρουόμενες μελέτες για την θέρμανση των ιστών λόγω ακτινοβολίας

Από την ιστοσελίδα ScienceNews , 29 Ιουνίου 2002

Μια νέα μεγάλη έρευνα πάνω στα ζώα για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, δείχνει ότι οι εκπομπές δεν προξενούν καρκίνο. Πάντως, έρευνα από μια άλλη δεύτερη ομάδα υπαινίσσεται πως τα κινητά μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους.

 
Καθώς τα κινητά γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στις επιδράσεις τους πάνω στην υγεία των χρηστών, λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν πλησίον του εγκεφάλου. Καίτοι το μικρό ποσό της ενέργειας από ένα κινητό έχει αναφερθεί ότι δημιουργεί φαινόμενα πίεσης στα κύτταρα των ζώων και ότι επηρεάζει τα ρεφλέξ των ανθρώπων, εντούτοις οι επιστήμονες δυσκολεύονται να πουν κατά πόσον τέτοια ακτινοβολία προξενεί σημαντικούς κινδύνους υγείας.
 
Για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες, οι ερευνητές της Πανεπιστημιακής της Ιατρικής Σχολής στην Ουάσιγκτον  εξέθεσαν αρουραίους στις δύο συχνότητες της ακτινοβολίας που εκπέμπουν συνήθως τα κινητά τηλέφωνα, λέει ο επικεφαλής της μελέτης Joseph L. Roti Roti. Για 2 έτη, οι επιστήμονες τοποθέτησαν 480 αρουραίους σε αίθουσες δίπλα στις ραδιο-κεραίες. Για 5 ώρες κάθε ημέρα, το ένα τρίτο των ζώων εκτέθηκε στη συχνότητα που παράγεται με ψηφιακό κινητό τηλέφωνο και το άλλο τρίτο, στη συχνότητα ενός αναλογικού κινητού τηλεφώνου. Οι υπόλοιποι αρουραίοι δεν έλαβαν καμία ακτινοβολία.

Στο τέλος του πειράματος, η ομάδα εξέτασε τα ζώα για όγκους στον εγκέφαλο και σε 30 άλλους ιστούς. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σημαντική διαφορά στην ανάπτυξη όγκων μεταξύ των ομάδων. Η ομάδα αυτή παρουσίασε τα συμπεράσματα της, αυτή η εβδομάδα στην πόλη του Κεμπέκ, σε μια συνεδρίαση της Βιοηλεκτρομαγνητικής Εταιρείας.

"Από όσο μπορώ να πω. .. ο μέγιστος κίνδυνος με τα κινητά τηλέφωνα είναι όταν ένας μιλάει σε ένα κινητό και συγρόνως οδηγεί", λέει ο Roti Roti, η μελέτη του οποίου χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την γιγαντιαία τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία Motorola.

Άλλοι όμως επιστήμονες δεν πείθονται. Ο τύπος των εκπομπών που η ομάδα δοκίμασε δεν είναι ο πιο κοινός ή πιο χρησιμοποιούμενος, σχολιάζει ο W. Ross Adey του Πανεπιστημίου loma Linda στην Καλιφόρνια. Αν και ο Roti Roti εξέτασε το είδος του σήματος που χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ο Adey, οι περισσότερες χώρες χρησιμοποιούν έναν άλλο τύπο, ο οποίος μπορεί να ταξιδεύει επιπλέον στον ιστό.

Ο Adey επίσης σημειώνει ότι άλλες μακροχρόνιες μελέτες στα ζώα έχουν εμφανίσει μικτά αποτελέσματα.

Άλλα συμπεράσματα που παρουσιάζονται στην βιοηλεκτρομαγνητική συνάντηση συνδέουν την ακτινοβολία των κινητών με τις μοριακές αλλαγές στα κύτταρα. Μια ομάδα από τη Φινλανδία εξέτασε τη δραστηριότητα περίπου 4.500 γονιδίων στα ανθρώπινα κύτταρα, που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων για 48 ώρες. Οι ερευνητές, που καθοδηγήθηκαν από τον Dariusz Leszczynski της Αρχής για την Ακτινοβολία και την Πυρηνική Ασφάλεια στο Ελσίνκι, διαπίστωσαν ότι στα κύτταρα που εκτέθηκαν στην ακτινοβολία, περισσότερα από 20 γονίδια ήταν το καθένα είτε λίγο είτε πολύ πιο ενεργά από τα συνηθισμένα. Σημείωσαν επίσης τις αλλαγές στις ποσότητες των πρωτεϊνών που παρήχθησαν από αυτά τα γονίδια.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μερικά από τα γονίδια ελέγχουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την απόκριση  στην πίεση. "Είναι δύσκολο να σκεφτείς τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία σε αυτή τη φάση",  λέει ο  Leszczynski.

Στη συνεδρίαση, αποκάλυψε επίσης αποτελέσματα ενός πειράματος που ερευνά πώς τα κινητά τηλέφωνα μπορούν να αυξήσουν τη διαπερατότητα των αγγείων στον εγκέφαλο, όπως υποδεικνύεται από τις προηγούμενες μελέτες πάνω στα τρωκτικά. Η επίδραση αυτή θα επέτρεπε σε μόρια, που αποκλείονται κανονικά από τον εγκέφαλο, να εισέλθουν μέσα.

Στο πείραμα, που χρησιμοποίησε καλλιεργημένα ανθρώπινα κύτταρα αγγείων, ο Leszczynski διαπίστωσε ότι η ενεργός μορφή μιας πρωτεΐνης γνωστής ως θερμική πρωτεΐνη 27 αυξάνεται πολύ όταν εκτίθενται τα κύτταρα στην ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας. Αυτή η δραστηριότητα οδηγεί σε μια συσσώρευση των ινών πίεσης, οι οποίες είναι μέρος των εσωτερικών υλικών δόμησης ενός κυττάρου. Οι πρόσθετες ίνες μπορούν να διαστρεβλώσουν τα κύτταρα, που αποτελούν τα τοιχώματα των αγγείων και με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν τη διαπερατότητα, λέει ο Leszczynski.

Η εργασία του Leszczynski είναι "απολύτως συναρπαστική," σχολιάζει ο Alan Preece του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία. "Εάν επαναληφθεί στο άθικτο σώμα, έχει φρικιαστικές επιπτώσεις". Ο Preece προήδρευσε μιας συνεδρίας πάνω στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τη γνώση.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μικρής κλίμακας έλεγχος της ακτινοβολίας για τα κινητά τηλέφωνα
Νέα διεθνή standard για την μέτρηση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων
Νέα προσέγγιση στην απεικόνιση του εγκεφάλου
Άλυτος ακόμη ο γρίφος της "κινητής" ακτινοβολίας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Το άρθρο από το Sciencenews
Home