Η Βόρεια Αμερική και τμήμα της Ευρώπης μπορεί να γίνουν πιο ψυχρές όσο ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία

Από την ιστοσελίδα του Reuter, 21 Ιανουαρίου 2004

Τμήμα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα μπορούσαν να παγώσουν εάν τα ζεστά ρεύματα του Ατλαντικού Ωκεανού σταματήσουν, ύστερα από μια αιφνιδιαστική παρενέργεια της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, λένε επιστήμονες.

Η πιθανή διακοπή του ρεύματος του Κόλπου (Gulf Stream) είναι μία από τις καταστροφικές αλλαγές -- οι οποίες κυμαίνονται από την τρομακτική μείωση των αποθεμάτων των ψαριών έως τις πιο συχνές δασικές πυρκαγιές -- που θα μπορούσαν να προκληθούν από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, γράφουν σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Σουηδία.

"Στη χειρότερη περίπτωση (το ρεύμα του Κόλπου) θα μπορούσε να σταματήσει... που μπορεί να συμβεί ακόμη και σε αυτό τον αιώνα", λέει ο Stefan Rahmstorf του Ιδρύματος του Πότσνταμ για την Έρευνα της Επίδρασης του Κλίματος στη Γερμανία. "Το γεγονός αυτό θα προκαλούσε μια περιφερειακή ψύξη, αλλά όχι και Εποχή Παγετώνων",

Τα μοντέλα του κλίματος έδειξαν ότι ένα κύμα γλυκού νερού στο Βόρειο Ατλαντικό ύστερα από μια τήξη των βόρειων παγετώνων, η οποία θα προκληθεί λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, θα μπορούσε να σταματήσει το ρεύμα του Κόλπου που φέρνει τα θερμά νερά από τον κόλπο του Μεξικού προς την Ευρώπη.

"Η Ανατολική ακτή του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών επίσης θα επηρεαστεί. Οι Αμερικανοί πολιτικοί, μερικές φορές, αντιλαμβάνονται λανθασμένα ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα", είπε ο ίδιος.

Ανέφερε επίσης, ότι το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού είχε καταρρεύσει περίπου 20 φορές κατά τα προηγούμενα 100.000 χρόνια. Η πιο πρόσφατη περίπτωση συνέβη στο τέλος της τελευταίας εποχής των Παγετώνων, περίπου πριν 8.000 χρόνια μετά από μια απότομη τήξη των παγόβουνων.

Εάν το ρεύμα του Κόλπου σταματήσει, οι μέσες θερμοκρασίες θα μειωθούν από 5-10 βαθμούς Κελσίου στην Σκανδιναβία ή 3- 4 βαθμούς Κελσίου στη Γερμανία.

Σε αντίθεση, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, για το οποίο θεωρούνται υπεύθυνα οι εκπομπών αερίων - όπως το διοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια - αναμένεται να αυξήσει τις παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες από 1.4-5.8C από έως το 2100.

Το πρωτόκολλο του Κιότο σχετικά με τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου κρέμεται από ένα ναι ή ένα όχι της Ρωσίας. Η Μόσχα είναι αναποφάσιστη και ο Πρόεδρος Vladimir Putin είπε η χώρα ότι του μπορεί να ωφεληθεί από το θερμότερο κλίμα, αν και μια απότομη μεταβολή του ρεύματος του Κόλπου θα καθιστούσε τη Βορειοδυτική Ρωσία πιο ψυχρή.

Το βιβλίο

Η μελέτη του Rahmstorf βρίσκεται σε ένα νέο βιβλίο, "Παγκόσμια Αλλαγή και το Γήινο Σύστημα: ένας πλανήτης υπό πίεση" (Global Change and the Earth System: a planet under pressure ), που εξετάζει τον αντίκτυπο από την αύξηση του πληθυσμού της Γης σε έξι δισεκατομμύρια ανθρώπους, τα αποψιλωμένα δάση ως τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

"Ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι η αλλαγή δεν θα είναι προοδευτική. Θα υπάρξουν απότομες αλλαγές και χρονικά σημεία μεγάλων και απότομων μεταβολών", αναφέρει ο Steffen, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς προγράμματος Γεώσφαιρα- Βιόσφαιρα, που εξέδωσε το βιβλίο βασισμένο σε εργασίες 5.000 επιστημόνων.

"Ποτέ κανείς πριν από μας δεν είχε δει το εύρος των αλλαγών ή το ρυθμό της αλλαγής συγχρόνως", είπε ο Steffen.

"Μπορεί να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου τα δάση θα είναι πολύ ξερά οπότε θα συμβαίνουν πολλές και ξαφνικές πυρκαγιές",  εξηγεί, αναφερόμενος στις περσινές πυρκαγιές από την Αυστραλία έως τη Γαλλία. "Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου μπορεί να καταστήσει συχνότερα αυτά τα γεγονότα".

Όμως, και μια άλλη έκθεση έδειξε ότι τα αποθέματα των ψαριών ίσως να μην επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα ακόμα κι αν τα έθνη απαγορεύουν την αλιεία. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η άνοδος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα κάνει πιο ψυχρό το κλίμα της Ευρώπης;
Αντίο ηλιοφάνεια. Το φαινόμενο της παγκόσμιας εξασθένησης
Η εποχή των παγετώνων
Χρήση μεθόδων εφαρμοσμένης μηχανικής για την κλιματική αλλαγή
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
International Geosphere-Biosphere Program (IGBP)
Potsdam Institute for Climate Impact Research
UN Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)
Home