Χρήση μεθόδων εφαρμοσμένης μηχανικής για την κλιματική αλλαγή

Από σελίδα του BBC, 7 Δεκεμβρίου 2004

Οι επιστήμονες μελετούν πιθανούς τρόπους ώστε με μη παραδοσιακές μεθόδους της εφαρμοσμένης μηχανικής, να βοηθήσουν τον κόσμο να προσαρμοστεί στην αυξανόμενη κλιματική αλλαγή.

Για αυτό το λόγο συγκλήθηκε μια διάσκεψη στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας, για να εξετάσει τις επιλογές που υπάρχουν στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, αγνοώντας όμως το πολιτικό κόστος των αποφάσεων.

Το χιόνι και ο πάγος έχουν μια ισχυρή επίδραση στο κλίμα

Οι διοργανωτές του συνεδρίου λένε ότι, προς το παρόν, πολλές επιλογές δείχνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, ενώ μερικές από αυτές δείχνουν να μην είναι σοβαρές, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι πρέπει κι αυτές να αξιολογηθούν.

Ισχυρίζονται ότι η εφαρμοσμένη μηχανική θα πρέπει, πιθανώς, να παίξει κάποιο ρόλο στο να μειωθούν αρκετά τα αέρια του θερμοκηπίου.

Οι διοργανωτές της διάσκεψης είναι το Κέντρο Tyndall για την έρευνα της κλιματικής αλλαγής, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, και το Ινστιτούτο του Καίμπριτζ- MIT.

Κανένας αισιόδοξος

Η συνεδρίαση, που έγινε στις 8 και 9 Ιανουαρίου, έχει θέμα τις Προοπτικές της Εφαρμοσμένης Μηχανικής για τη Διαχείριση και το Μετριασμό της Κλιματικής Αλλαγής.

Ένας ομιλητής είναι ο καθηγητής James Lovelock, που έχει αναπτύξει την Υπόθεση της Γαίας, η οποία δέχεται ότι η Γη λειτουργεί ως ένας ενιαίος οργανισμός που διατηρεί τις απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωσή του.

Οι διοργανωτές μιλούν ότι απαιτείται να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου γύρω στο 50%, για να αποφύγουμε μια υπερβολική κλιματική αλλαγή. Αλλά αυτό θα είναι πολύ δύσκολο, γιατί θα απαιτούσε ακόμα μεγαλύτερες αποκοπές των εκπομπών από τις αναπτυγμένες χώρες.

Λένε λοιπόν οι επιστήμονες: "Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι είναι πολύ απίθανο τέτοιες μειώσεις να μπορούν να επιτευχθούν απλώς με τη βελτίωση της αποδοτικότητας της ενέργειας και τη μείωση της χρήσης του άνθρακα, κάνοντας χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας."

Έτσι βλέπουν σαν ανάγκη να αξιολογηθούν κι άλλες δυνατές μακρο-τεχνικές, προτού οποιεσδήποτε από αυτές θεωρηθούν σαν σοβαροί υποψήφιοι.

Έτσι η διάσκεψη έχει δεσμευτεί να εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις του προβλήματος της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς να πάρει υπ' όψιν της τις πιθανές πολιτικές πιέσεις.

Τέσσερις βασικές δυνατότητες

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τις παρακάτω δυνατότητες

1. Η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα - για παράδειγμα, στους ωκεανούς, αφού αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα ή στα δάση με νέους - βελτιωμένους τρόπους.

2. Η διαχείριση της ηλιακής έκθεσης - η τροποποίηση της ανακλαστικότητας (albedo) των σύννεφων και άλλων επιφανειών. Έτσι αυτή η τροποποίηση της albedo θα έχει επιπτώσεις στην ποσότητα της ακτινοβολίας του ήλιου που θα φθάνει στη Γη και ως εκ τούτου θα επηρεάσει το γήινο κλίμα.

3. Θα γίνει μακροπρόθεσμη διαχείριση του άνθρακα ελέγχοντας τη φωτοσύνθεση

4. Με τον έλεγχο της παγοκάλυψης, που έχει μεγάλη επίδραση στο κλίμα λόγω της ανακλαστικότητας του πάγου.

Οι διοργανωτές σημειώνουν : "Πολλές από αυτές τις πιθανές προαιρετικές δυνατότητες θεωρούνται αυτή τη στιγμή αρκετά θεωρητικές, και μερικές μπορούν και να εμφανίζονται σαν τρελές.

Όμως αυτές οι μέθοδοι θα πρέπει να αξιολογηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ειδάλλως οι πολιτικοί μπορούν να επιδιώξουν να τις χρησιμοποιήσουν ως "μαγικές λύσεις", είτε για να αναβάλουν τις απαραίτητες δράσεις, είτε ως τις ενδεχόμενες μελλοντικές λύσεις, μόλις γίνει σαφές ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής πρόκειται να είναι μια σημαντική και πολύ δύσκολη εργασία.

Η διάσκεψη αυτή προγραμματίστηκε ένα χρόνο πριν, πολύ πριν να εμφανιστούν οι μεγάλες αμφιβολίες πάνω στις προοπτικές του πρωτοκόλλου του Κιότο.

Οι ΗΠΑ έχουν δυστυχώς απορρίψει το πρωτόκολλο, και η Ρωσία, η υποστήριξη της οποίας είναι ζωτικής σημασίας, ακόμα δεν έχει πει ευθέως εάν θα το επικυρώσει ή όχι.

Ο καθηγητής John Schellnhuber, του κέντρου Tyndall, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Κιότο είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, και είναι απαραίτητο να βρεθούν κι άλλες στρατηγικές εξόδου από την κρίση. Κι άλλες πολιτικές που να ξεπερνούν το πρωτόκολλο.

Αλλά, συνέχισε, πρέπει να σκεφτούμε και τις μη συμβατικές στρατηγικές, επειδή υπολογίζουμε ότι είναι απίθανο να κάνουμε κάτι για το κλίμα χωρίς να δουλέψουμε με αυτές τις εναλλακτικές μεθόδους.

"Μπορούμε να έχουμε χάσει αρκετό χρόνο για να επέμβουμε για την προστασία του κλίματος. Πάντως, το Κιότο θα μειώσει την παγκόσμια θέρμανση λιγότερο από το ένα δέκατο του ενός βαθμού", εξηγεί ο John Schellnhuber.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η αιθάλη είναι χειρότερη για την παγκόσμια θέρμανση από όσο πιστεύαμε
Αντίο ηλιοφάνεια - Το φαινόμενο της παγκόσμιας εξασθένησης
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Tyndall Centre
Cambridge-MIT Institute
Climate Prediction
University of East Anglia, UK
Home