Η άνοδος της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα κάνει πιο ψυχρό το κλίμα της Ευρώπης;

Από την σελίδα WiredNews,  7 Δεκεμβρίου 2003

Σε περιβαλλοντολογικό συνέδριο, που έγινε στο Μιλάνο με την αιγίδα του ΟΗΕ στις 7 Δεκεμβρίου, επιστήμονες υποστήριξαν ότι το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία και στον Αρκτικό Κύκλο έχει σαν αποτέλεσμα να εισρέουν μεγάλες ποσότητες παγωμένου νερού στην επιφάνεια της θάλασσας της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό θα αλλάξει τις ισορροπίες αδρανοποιώντας έτσι τα ζεστά ρεύματα του κόλπου του Μεξικού προς την Δυτική Ευρώπη, που είναι υπεύθυνο για τον ήπιο καιρό της. Τελικά, μπορεί η Δυτική Ευρώπη να γίνει πιο ψυχρή.

ice antarcticaΑν οι πάγοι στη Γροιλανδία και στον Αρκτικό Κύκλο συνεχίζουν να λιώνουν με τον σημερινό ρυθμό τους, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη θα πέσουν απότομα μετά από πέντε ή και περισσότερες δεκαετίες ανόδου της θερμοκρασίας. Αυτή η αναστροφή του κλίματος θα μπορούσε να φέρει δυσκολίες σε περιοχές που έως τότε θα έχουν προσαρμοστεί σε συνθήκες πιο τροπικές, ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες στη διάσκεψη για την αλλαγή του κλίματος στο Μιλάνο.

"Για να μετριάσουμε αυτή την εξέλιξη, που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας, θα πρέπει να λάβουμε πραγματικά ριζικά μέτρα, πολύ πιο ακραία από το πρωτόκολλο του Κιότο, σχετικά με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου", προτείνει ο Jonathan Bamber, του Πανεπιστημίου του Bristol.

Ο Jonathan Bamber, του Πανεπιστημίου του Bristol, πρόβλεψε μάλιστα ότι σε μια πενταετία θα υπάρχει σημαντική επιδείνωση του κλίματος στις Άλπεις. Φέτος δε σε αυτή την περιοχή λόγω του καύσωνα έλιωσε,  περίπου, το 10% των μόνιμων πάγων. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν η πρώτη φορά που το Matterhorn και το Mont Blanc έκλεισαν από φόβο ότι θα γίνουν κατολισθήσεις βράχων που ξεκόλλησαν από το λειωμένο πάγο και χιόνι.

Κατά τη διάρκεια του κύματος της ζέστης, ρεκόρ για την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, το 10% του μόνιμου πάγου στις Ιταλικές Άλπεις έλειωσαν, είπε ο Damiano Di Simine, Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία των Άλπεων. Ανέφερε δε ότι 53 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια γλυκού νερού χάθηκαν, ένας κρίσιμος υδάτινος πόρος για την παραγωγή του ρυζιού της Βόρειας Ιταλίας.

"Αλλά αν κάθε χρόνο χάνουμε τόσο μεγάλα ποσά νερού, μεταξύ του 5 και 10 τοις εκατό του Αλπικού πάγου, τότε σε περίπου 20 ή 30 χρόνια, θα το έχουμε χάσει όλο", ανέφερε.

Ως γνωστόν η συνθήκη του Κιότο απαιτεί από τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων τους του θερμοκηπίου, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η διάσκεψη των Η.Ε ασχολήθηκε και με την πιθανότητα το σύμφωνο να μην τεθεί ποτέ σε ισχύ επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες την έχουν απορρίψει και η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει.

"Το σκληρότερο και πιο θεμελιώδες πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, λέει ο Bill Hare, Climate Policy Director της Greenpeace.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω, η τρύπα του όζοντος στην Ανταρκτική έκανε ρεκόρ και ο ο Αρκτικός πάγος μειώθηκε για το 2003, λέει ο ΟΗΕ
Δορυφορικές παρατηρήσεις δείχνουν γρήγορη θέρμανση της Αρκτικής
Home